Frygter ulykker - dyrehave forlænger nedlukning
Marselisborg Dyrehave i Aarhus lukker for publikum resten af november. Det sker for at undgå ulykker, hvor dyrene angriber mennesker.
I sidste uge lukkede Aarhus Kommunen for adgangen til Marselisborg Dyrehave, og det bliver nu udvidet til at gælde resten af november, mens hjortene er i brunst.
Det fortæller biolog Niels Jørgen Friis, der er ansvarlig for dyrehaven.
- Vi har erfaret, at der er større tryk på derude, end vi har oplevet tidligere. Vi har fået flere meldinger ind på dyrenes adfærd, end vi har fået de tidligere år. Og så tager vi den nødvendige handling på det, siger han til TV2 Østjylland.
Han har været i dyrehaven flere gange i løbet af weekenden for at observere dyrene. På den baggrund er det blevet besluttet at lukke for adgangen til dyrene i resten af november.
Ifølge Niels Jørgen Friis er udfordringen, at Marselisborg Dyrehave er blevet meget populær de seneste fem år. Det betyder, at dyrene er mindre sky og går tættere på de besøgende. Det øger risikoen for sammenstød mellem dyr og mennesker.
- Det er ikke dyrene, der er mere aggressive, men de er mere nærgående, siger han.
Drukner i succes
Den seneste måling viser, at dyrene hvert år får besøg af omkring 400.000 gæster. Ifølge Niels Jørgen Friis er der kommet markant flere gæster de seneste fem år, men kommunen har ikke foretaget målinger tidligere.
- Der er rigtig mange, der fodrer derude. Også flere end for fem år siden. Det er blevet en større publikumsattraktion, og det gør, at de bliver mindre sky. Så går de tættere på mennesker, og så stiger risikoen, siger Niels Jørgen Friis, der har været ansvarlig biolog for Marselisborg Dyrehave siden 2008.
I dag er det tilladt at fodre dyrene, der tæller sikavildt og dådyr. I efterårsmånederne er hannerne i brunst, og risikoen for sammenstød med mennesker stiger betragteligt.
Fodringen kan blive stoppet
Derfor overvejer Aarhus Kommune, om der fast skal lukkes for adgangen til dyrene i de mest intense brunstperioder.
- Vi vil overveje, om det er noget, vi skal gøre hvert år, siger Niels Jørgen Friis.
Han vil også evaluere på, om der skal ændres på reglerne for fodring. I dag er det tilladt at fodre vildtet, mens man i andre dyrehaver henstiller eller forbyder publikum at fodre dyrene.
- Det kan godt være, vi skal skære lidt ned på publikumsfodringen. De er faktisk blevet for hånd-tamme, og det giver de her problemer, siger Niels Jørgen Friis.