Hårdt ramt sogn undgår med nød og næppe ny nedlukning

En ændring af nedlukningsgrænserne redder Gellerup Sogn fra en ny nedlukning. Aarhus Kommune ruller nye initiativer ud i området, der skal hjælpe med at stoppe smittespredning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I sommer lagde en mobil testenhed vejen forbi Gellerup. Det kan meget vel ske igen i næste uge. Arkivfoto. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Gellerup Sogn i det vestlige Aarhus har de seneste dage nærmet sig grænsen for en ny nedlukning. Og hvis ikke nedlukningskriterierne fra fredag var blevet ændret, ville en ny nedlukning være trådt i kraft. 

Det seneste døgn er seks personer i sognet konstateret smittet med covid-19 via PCR-test, oplyser Aarhus Kommune. Dermed har sognet en incidens - antal smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge - på mere end 500 - den hidtidige grænse for et af de tre nedlukningsparametre. 

Sognet ligger også over de to andre grænser i forhold til en nedlukning. 

Men da incidensgrænsen nu er rykket fra 500 til 600, går sognet fri af en ny nedlukning, fortæller Niels Højberg, stadsdirektør i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan bliver et sogn automatisk lukket ned

Hvis et sogn opfylder alle disse tre kriterier, bliver det automatisk lukket ned:


• Mindst 600 smittede per 100.000 indbyggere de seneste syv dage

• Mindst 20 smittede personer de seneste syv dage

• Positivprocent på mindst 3 procent de seneste syv dage

Han tror ikke, at sognet de kommende dage vil komme over 600.

- Jeg tror ikke, det vil ske over weekenden. Ud fra de tal vi har nu, skal der ske store spring i antal nysmittede, da incidenstallet regnes ud fra de seneste syv dage, siger Niels Højberg.

Smitte i Gellerup Sogn

547 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge

57 nye smittede den seneste uge

3,6 procent af de testede var positive den seneste uge

Vaccinationer i nærområdet

Aarhus Kommune følger nøje situationen i området og sætter nu ind via to spor.

Det første handler om vaccinationer.

Onsdag og torsdag i næste rykker et mobilt vaccinationscenter ud i området, da vaccinationstilslutningen ligger i den lave ende.

Det kommer til at ske efter samme princip som i den forsøgsordning, kommunen, regionen og sundhedsmyndighederne denne uge har testet i tre andre boligområder i Aarhus. 

Gellerup Sogn blev på grund af høje smittetal lukket ned tilbage i april og genåbnet den 30. april. Der bor cirka 9.300 borgere i sognet.

Her kontakter man de borgere, der er indkaldt til vaccination men ikke selv har booket en tid, og inviterer dem til få det ordnet i nærområdet. 

- Vi oplever generelt, at flere ikke er blevet vaccineret, fordi det kan virke besværligt, men at de faktisk gerne vil. Vi kan se, at 30 procent af de indkaldte i sognet ikke er blevet vaccineret eller har booket en tid, siger Niels Højbjerg.

Han fortæller, at man i samarbejde med regionen også arbejder på at lave fremskudt borgerservice i området og andre steder med lav tilslutning.

- Det kan være svært for nogle at forstå den digitale tilmelding, og så vil vi gerne stille folk til rådighed med at hjælpe, siger stadsdirektøren.

Mobiltestenhed på vej

Det andet spor handler om test.

Lige nu er der flere teststeder i sognet, men Aarhus Kommune er i dialog med Region Midtjylland om fra midten af næste uge at sende en mobil testenhed derud, som kan flytte sig lidt rundt i området.

Her vil man kunne få en hurtigtest, og hvis den slår ud, kan man samme sted efterfølgende få lavet en PCR-test, forklarer Niels Højbjerg.

For 14 dage siden lukkede man ned for teststedet i Blixens, men i samme ombæring skruede man op andre steder.

- Kapaciteten i området er mindst lige så stor som før, og vi oplever generelt, at køerne rasler ned for tiden, siger Niels Højbjerg. 

Nedlukning kan blive mere skånsom

Ender det - mod forventning - med en ny nedlukning, bliver den formentlig ikke lige så omfangsrig som tidligere.

- Der er nu lavet en mulighed for, at den automatiske nedlukning bliver blødere. Er der skoler og institutioner, der ikke har smitte, kan man drøfte med Styrelsen for Patientsikkerhed, at de pågældende steder ikke skal lukke ned. Derfor kan det været et begrænset antal aktiviteter, der skal lukke, siger Niels Højbjerg.

Han fortæller, at skolen i sognet, Sødalskolen, i øjeblikket ikke har nogen smittetilfælde.

VIDEO: Beboerne i tre udvalgte områder i Aarhus har denne uge haft mulighed for at blive vaccineret der, hvor de bor. Aarhus kommune har taget kontakt til borgere, der ikke har bestilt tid til vaccination fire uger efter, de har modtaget deres invitation og inviteret dem. Videoen er fra onsdag den 26. maj.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her