Hanne har boet i sin lejlighed i 31 år - nu vil kommunen sælge den
Aarhus Kommune har siden 1925 lejet 80 boliger i midtbyen ud til sårbare familier, men nu vil de sælge dem. Beboere frygter for konsekvenserne.
Hanne Neve flyttede i 1988 ind i et af de gule rækkehuse på Poul Martin Møllers Vej nord for Botanisk Have i Aarhus Midtby. I stueetagen boede hun sammen med sine to børn, og på overetagen boede en anden lejer.
Den billige lejlighed blev hun anvist til af Aarhus Kommune, fordi hun var enlig mor og ikke havde råd til at betale indskud.
- Jeg har hjemme her, fordi jeg har boet her så længe og med mine børn, og jeg kender andre her på vejen, der har boet her i lang tid, siger Hanne Neve til TV2 ØSTJYLLAND.
Hendes historie ligner mange af de andres på gaden. De er blevet anvist til en lejlighed på gaden af kommunen, fordi de har været i en krise i deres liv og været økonomisk udfordret. Nogle af boligerne er dog akutboliger, hvor for eksempel hjemløse eller andre udsatte borgere bor i en kortere periode.
- Jeg er flyttet herud, fordi jeg blev enlig mor og ikke havde noget bolignummer og var kriseramt. Så jeg gik op til kommunen og sagde, at jeg havde brug for en akut bolig og for at blive i området, fordi vi havde brug for stabilitet. Min datter har brug for sine veninder og sin børnehave. Vi var en sårbar ung familie, der har stabiliseret os ved at bo her, fortæller en af hendes naboer, Eva Damholt.
Nu frygter de to kvinder og de andre beboere deres fremtid på Poul Martin Møllers Vej, fordi kommunen vil sælge lejlighederne.
Midtby kun for de rige
Aarhus Kommune har valgt at sætte de 80 boliger til salg, der siden 1925 har fungeret som hjælp til borgere i bolignød og uden økonomiske midler. Det er en del af den overordnede strategi om at skille sig af med en del af kommunens bygningsmasse.
Beboerne på gaden har derfor valgt at demonstrere til byrådsmødet den 18. december, hvor Enhedslisten har taget salget af de 80 boliger op. De vil have stoppet salget, da de frygter, at midtbyen fremover kun bliver et sted for folk med penge på lommen.
- Dem, vi regner med, vil købe de her, vil typisk ikke være dem, der bor der nu. Det vil typisk være nogle ejendomsspekulanter, som vil tjene penge, siger Keld Hvalsø, der er medlem af byrådet i Aarhus for Enhedslisten, til TV2 ØSTJYLLAND.
Hans frygt er, at investoren vil modernisere boligerne og derefter kræve højere husleje. I dag bor beboerne til en lavere husleje, end der er i de private lejeboliger i Aarhus Midtby. Og beboerne har derfor den samme frygt som Keld Hvalsø.
Sammenhold i boligblok
- Der har været en vis ængstelse. Jeg er ikke nervøs, fordi jeg kan godt klare mig selv, men jeg er vred, fordi det er der mange, der ikke kan. De har ikke den mulighed, siger Hanne Neve.
- Jeg er bekymret for, at det kan betyde, at jeg ikke har råd til at bo her, og det kommer til at forandre hele mit barns liv og vores fremtid. Jeg synes, vi er et symptom på, hvorfor det kun skal være de rige, der skal have råd til at bo herinde i Midtbyen. Hvorfor kan vi almindelige mennesker ikke have lov at blive boende i midtbyen, selvom vi ikke er mangemillionærer? spørger Eva Damholt.
Bliver ikke smidt ud
Poul Martin Møllers Vejs i alt 80 lejeboliger er i dag ejet af Aarhus Kommune, men nu er de sat samlet til salg. Medmindre hver enkelt lejer ønsker at købe deres bolig selv, bliver ejendommene solgt til investor.
Lejerne skal dog ikke frygte at blive smidt på porten. Det forklarede Søren Schütze den 13. november til Stiften. Han er som juridisk specialkonsulent i Teknik & Miljø kommunens tovholder på salget af ejendommene.
Lejerne vil have de samme rettigheder som i dag, og lejekontrakterne vil stadig være gældende over for en ny ejer, sagde han til Stiften.
Udlejer kan opsige lejer hvis:
- Der er tale om udlejning af enkelte værelser, der er en del af udlejers bolig
Opsigelsesvarsel er minimum én måned - Der er tale om en beboelseslejlighed i et hus med to beboelseslejligheder, hvor udlejer bor i den ene
Opsigelsesvarsel er minimum ét år - Der er tale om en ejerbolig eller andelsbolig, som udlejer selv ønsker at bebo, og ikke har andre lejemål og ejede boligen på det tidspunkt, hvor lejeaftalen blev indgået.
Opsigelsesvarsel er minimum ét år Lejer ikke overholder god skik og orden / regler i husorden
Opsigelsesvarsel er tre måneder, MEN:Ved overtrædelse af husorden, skal udlejer give dig et skriftligt påbud om, at du ikke overholder husordenen, så du har en chance for at rette op på din adfærd. Udlejer kan først opsige lejer, hvis lejer efter flere påbud ikke har ændret adfærd, og dermed overtræder husordenen.
VIGTIGT! Mange lejere tror, at de kan risikere at blive opsagt, hvis udlejer beslutter sig for at sælge den ejendom eller den konkrete bolig, som de bor til leje i. Det er dog vigtigt at understrege, at et salg af hele ejendomme eller den konkrete bolig ingen betydning har for din lejekontrakt. Du kan blive boende i boligen på samme vilkår, som du hele tiden har haft.
Kilde: lejeloven.dk