Heftig landsbykrig trækker ud: Halvandet år i uvished
Afgørelsen i en halvandet år gammel - og meget betændt - konflikt om en sti i Solbjerg syd for Aarhus er blevet udskudt til februar næste år.
En sti fra Solbjerg Hedevej til Tisetvej, der forbinder det nordlige Solbjerg med et naturskønt skovområdet er omdrejningspunktet for en heftig konflikt, der har stået på siden sommeren 2021.
Alligevel oplyser Miljø- og Fødevareklagenævnet, der skal træffe afgørelse i sagen, at der ikke er udsigt til en afgørelse før februar 2023. Til den tid har de offentlige myndigheder brugt over halvandet år på at løse striden.
'Krigen', som konflikten bliver kaldt af lokale, handler om retten til en over hundrede år gammel sti, som de lokale mener, offentligheden har ret til at benytte, om som grundejeren, den 81-årig erhvervsmand Per Lauritsen, mener er privat.
Stien er derfor blevet afspærret med en over to meter høj bunke fældede træstammer og grene, der er blevet stablet ovenpå hinanden, kæder med hængelåse, adgang forbud-skilte, opfræsning af rabatter og skel og og ikke mindst store jernhegn rundt om ejendommen.
Vrede lokale borgere
Der er store følelser på spil blandt de lokale solbjergensere, der gennem mange år har brugt stien til en travetur med hunden eller en cykeludflugt i skoven.
- Det lyder selvfølgelig ikke så pænt at sige, men det her er eskaleret til en krig. Det er ren og skær chikane, det der foregår, siger Allan Lauridsen, der indtil afspærringen har brugt stien til at køre på scooter ind til Solbjerg siden 1997.
- Det krænker min retsfølelse. Stien er en flere hundrede år gammel kongelig postrute, og det er helt tåbeligt, at så mange mennesker bliver generet på den måde, bare fordi en enkelt mand føler, han er hævet og resten af samfundet og bare gør, hvad der passer ham. Det er en skandale, siger Allan Lauridsen.
Også Robert Nielsen, pensionist og beboerformand i boligforeningen Pilevangen i det nordlige Solbjerg, er påvirket af balladen.
- Jeg vil ikke sige, at konflikten er det allerførste, jeg tænker på, når jeg slår øjnene op om morgenen, men det er derhenad. Det fylder rigtig meget herhjemme, det må jeg sige, fortæller Robert Nielsen.
Den 81-årige erhvervsmand Per Lauritsen, der ejer grunden, som stien krydser - og som de lokales vrede er rettet imod - er ikke vendt tilbage til TV2 ØSTJYLLANDS henvendelser. Men i et skriftligt svar har han tidligere skrevet følgende:
- 'Da vi købte ejendommen, undersøgte vi, om der var offentlig adgang til vor matrikel. Det er der ikke. Da vi kontaktede Aarhus Kommune bekræftede de, at der ikke er registreret nogen sti, og ’at ingen har ret til at færdes over privat grund, hverken med hjemmel i Privatvejsloven eller i Naturbeskyttelsesloven,’ som de skriver til os. Herefter afspærrer vi matriklen.
Aarhus Kommune vurderer, at afspærring skal fjernes
Konflikten endte i første omgang på Aarhus Kommunes bord, efter Danmarks Naturfredningsforening havde klaget over afspærringen. 16. august besøgte kommunen Solbjerg og vurderede senere, at afspærringen var i strid med Naturbeskyttelseslovens adgangsregler.
Den 15. oktober fik grundejeren påbud om at få fjernet afspærringen, men Per Lauridsen påklagede afgørelsen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, der er den øverste instans på området, den 28. oktober. Og siden da er der ikke sket noget i sagen. Udover at nævnets forventning om, hvornår sagen kan være færdigbehandlet er blevet udsat til februar 2023.
- Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skal tage så lang tid at få kigget på den sti. Jeg fatter det simpelthen ikke. Det er ikke i orden. Det er virkelig noget, der bliver talt om her i Solbjerg, og vi er mange, der er meget utålmodige efterhånden, siger Allan Lauritsen om den lange sagsbehandlingstid.
Afgørelse klar til februar 2023
Teamchef i Team Natur i Miljø- og Fødevareklagenævnet Klaus Meinby Lund fortæller, at nævnet gør alt, hvad det kan, for at få færdigbehandlet sagen.
- Vi er i gang med at belyse og sagsbehandle sagen, og så skal den for vores stedfortrædende formand. Vi kigger både på Naturbeskyttelsesloven, på generel praksis og konkrete omstændigheder og giver både klager og kommune mulighed for at komme med bemærkninger, siger han.
I havde egentlig meldt ud, at I ville være klar med en afgørelse i juli. Hvorfor har I udskudt afgørelsen med hele otte måneder?
- Det er rigtigt, at otte måneder er meget at udskyde med, og det er selvfølgelig irriterende, at vi har været nødt til at udsætte sagen. Vi gør, hvad vi kan, men vi har mange sager, og nogle gange kan vi ikke gøre det så hurtigt, som vi gerne vil, siger teamchef Klaus Meinby Lund.
Hvorfor skal borgere vente så lang tid på en afgørelse?
- Jeg kan sagtens forstå, det er svært for borgerne. Denne sag er selvfølgelig vigtig for dem. Vores gennemsnitlige sagsbehandlingstid er seks måneder, så det er ærgerligt, det i dette tilfælde tager lidt længere tid, men det veksler fra sag til sag.
Hvor sikker er du på, at I er klar med en afgørelse til februar?
- Nu skal jeg jo passe på, hvad jeg siger. Med forbehold for at der kan komme noget nyt i sagen, regner vi med, at tidsplanen er realistisk og kommer til at holde stik.
Politiker: - Det er en træls sag
Medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune for Socialdemokratiet Jesper Kjeldsen har været ude at se afspærringen af stien.
- Det er en mærkværdig måde at agere på, synes jeg. At sætte hegn op og smide store træstammer. Det er problematisk på den måde obstruere adgangen til den lokale skov, og det ser ud til, at det også er ulovligt, siger han og tilføjer:
- Det er en træls sag. Og halvandet år i alt er en frustrerende lang sagsbehandlingstid, selvom det desværre er 'the name of the game', siger Jesper Kjeldsen.
Formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus, Sebastian Jonshøj, fortæller, at han også håber på en snarlig afgørelse.
- Det ville være dejligt at få noget afklaring hurtigst muligt. Og når vi har myndigheder, der har vurderet, at der bør være offentlig adgang, så så vi gerne, at det også blev til virkelighed, siger han.
Næste skridt er strafferetligt
Hvis Miljø- og Fødevareklagenævnet giver Aarhus Kommune medhold i påbuddet om at fjerne afspærringen, vil sagen 'uden yderlige varsel overgives til politiet til strafferetlig behandling.'
Det oplyser Natur og Miljø til TV2 ØSTJYLLAND.
Eneste anden mulighed er at tage sagen videre til domstolene.