- Helt vanvittigt! Kommune bekræfter rygter, der har skabt stor debat
Et opslag på sociale medier om et muligt kommende vinterherberg har skabt heftig debat. Nu bekræfter kommunen, at bygningerne påtænkes indrettet til hjemløse.
Der er godt gang i rygtebørsen i Holme ved Aarhus i disse dage, efter nogle naboer har fået nys om, at der skulle være et vinterherberg på vej til kvarteret.
Nogle har skrevet et brev om frygt for stigende kriminalitet og utryghed, hvis hjemløse migranter flytter ind. Nogle kan sagtens forstå, at de hjemløse selvfølgelig skal have en varm seng at sove i, når vinteren banker på døren, men kan ikke forstå, at det skal være lige i deres kvarter.
Og andre maner til ro og kalder på hjertevarme.
TV2 Østjylland kan bekræfte, at der er hold i rygterne. Hvis organisationerne bag Aarhus Vinterherberg får penge af en statslig pulje til igen at drive nødherberg vinteren over, bliver herberget placeret på Nygårdsvej 29 i Højbjerg ved Aarhus.
- Det er helt vanvittigt, at vi ikke har fået noget at vide om det, og at det ikke er noget, der er kommet i høring. Der bliver snakket meget om det i disse dage, for det er klart, det skaber kæmpe utryghed, siger Brian Sten Larsen, der er medlem af afdelingsbestyrelsen i boligforeningen Kalkærparken, der ligger i nærheden.
Er nødt til at finde nye lokaler
Det er Aarhus Kommune, der ejer bygningerne, og det er kommunen, der anviser placeringen. Nødherberget vil være åbent fra midten af november til 1. april fra klokken 20 om aftenen til klokken 8 om morgenen.
Det er Røde Kors, Blå Kors, Kirkens Korshær og Folkekirken i Aarhus, der sammen driver nødherberget ved hjælp af ansatte og frivillige.
- De her hjemløse har en meget lav status i samfundet og har ikke mange andre muligheder end at sove på gaden. De har brug for hjælp, så de kan få en varm seng at sove i og et let måltid mad, siger formand for styregruppen bag nødherberget, Thorkild Andersen.
Vinterherberget har tidligere holdt til på Tage Hanses vej ved det gamle Amtssygehus i Aarhus, der nu er under ombygning. Derfor er kommunen blevet bedt om at pege på nogle andre ledige lokaler, og her er valget altså faldet på Nygårdsvej 29, der tidligere har huset en institution.
- Jeg kan godt forstå, det kan skabe lidt utryghed, når man ikke ved, hvad det er for noget, og hvis der løber rygter på sociale medier. Men jeg kan berolige med, at vi ikke har haft problemer med naboer før, det plejer at være ganske roligt og udramatisk, så jeg mener ikke, der er grund til bekymring, siger Thorkild Andersen.
Han oplyser, at vinterherberget sidste vinter var normeret til 22 borgere, men at der i gennemsnit overnattede 15.
Langt størstedelen er midaldrende mænd, der ifølge Thorkild Hansen primært kommer fra østeuropæiske lande som for eksempel Rumænien. De kan lovligt været i landet på turistvisum i tre måneder, men har ikke samme rettigheder som danske hjemløse på forsorgshjem.
Kritiserer placering
Brian Sten Larsen, der bor i Kalkærparken tæt på Nygårdsvej 29, har kun hovedrysten til overs for valget af placering.
- Det her er i forvejen et udsat område, hvor der også er bosteder for psykisk syge misbrugere, og det er ikke usædvanligt at finde kanyler i sandkassen. Der er også stor del af borgere med en anden etnisk baggrund end dansk, så jeg forstår simpelthen ikke, at man vil placere et herberg her, siger han.
Han kritiserer også, at det ligger tæt på en skolesti, og at der er daginstitutioner, beskyttede boliger og et Lokalcenter i området. Han mener, det i stedet burde placeres i midtbyen.
Men hvorfor er det et problem, når de hjemløse bare kommer og får ly for natten?
- Det lyder naivt at fremstille det på den måde. For hvor skal de så være om dagen? Går de virkelig hele vejen ind til midtbyen, eller finder de et skur at sidde i herude i stedet. Og hvis de løber tør for penge, nøjes de så virkelig med at samle flasker, eller bliver de fristet af indbrud, siger Brian Sten Larsen.
Synes du så, at de bare skal sove på gaden?
- Nej da. Der burde være et ordentligt tilbud, hvor de kunne være hele døgnet, og hvor der var personale og styr på tingene. Men det her skal ikke være lokalsamfundets problem, der må myndighederne på banen, siger han.
Naboer hilser de hjemløse velkommen
Det er dog langt fra alle, der deler Brian Sten Larsens bekymring.
Tinnah Solear, der bor i området, har tidligere boet tæt på vinterherberget, da det lå ved Amtssygehuset. I den periode oplevede hun ikke, at de hjemløse naboer skabte uro i området.
- Jeg syntes faktisk bare, at det var hyggeligt, at man kunne høre dem småsnakke lidt med hinanden på vej til og fra herberget. Jeg oplevede ingen problemer overhovedet, så jeg har ingen betænkeligheder ved det, siger hun og tilføjer:
- Der var også en aften, jeg fik lyst til at banke på hos dem med en æblekage og kigge ind. Og her var det tydeligt for mig, at der var kontrol med, hvem der kom og gik på stedet, og der var en god stemning derinde.
Pia Möller-Light, der bor et stykke derfra, men kommer i området, er træt af den kritiske, frygtsomme tone på sociale medier.
- Hvad er det, folk er så bange for? Det er bare mennesker, der har brug for hjælp. De generer ikke nogen, og jeg synes, det er privilegieblindt altid at synge samme melodi om, at de hjemløse skam godt må være til, bare ikke lige i ens eget kvarter, siger hun.
Hun har tidligere boet tæt ved Vor Frue Kirke i centrum af Aarhus, hvor der også opholdt sig mange socialt udsatte og hjemløse.
- Jeg er en ældre dame på 66 år, og jeg er altså ikke utryg. Man kan jo bare prøve at snakke lidt med de hjemløse eller smile og hilse, når man går forbi - så vil man nok opdage, at de også er mennesker, siger Pia Möller-Light.
Kommune vil invitere til møde
Fra Aarhus Kommune lyder det, at placeringen af vinterherberget på Nygårdsvej 29 ikke kræver en høring. Placeringen ligger fast.
- Ejendommen har før været anvendt til socialfaglige formål, så det ligger inden for rammen. Vurderingen er også, at det er en fredelig målgruppe, som ikke tidligere har givet problemer, siger Henriette Halgaard Rasmussen, der er driftschef for Job, Udsatte og Socialpsykiatri i Aarhus Kommune.
Kan du forstå, at naboer føler sig utrygge ved udsigten til, at hjemløse migranter måske flytter ind?
- Ja, det kan jeg godt. Det er naturligt, at der kan opstå utryghed ved noget nyt og ukendt. Men hvis det bliver endeligt besluttet, har vi planlagt en naboorientering, hvor vi også vil fortælle om målgruppen, og så tror jeg, det vil blive afdramatiseret. Borgerne er ikke farlige og gør ikke nogen fortræd, siger hun.
De frivillige organisationer bag vinterherberget regner med at få vished om finanserne i starten af september, og når der så bliver truffet en endelig beslutning, vil der kort efter blive inviteret til naboorientering, oplyser kommunen.