Historiker: Bagerne har nøglen til at bevare 'store hvededag'
Mens store bededag, med regeringens velsignelse, officielt er fortid efter 2023, vil traditionen med hveder bestå, mener madhistoriker Bettina Buhl.
Nogle aftener har bare en særlig duft. Julen dufter af steg, nytårsaften af krudtrøg, og så er der aftenen før den snart hedengangne store bededag.
Aftenen, hvor duften af ristet brød breder sig i mange hjem, og Danmark spiser hvedeknopper.
Spørgsmålet er, om regeringen med beslutningen om at afskaffe store bededag også har aflivet traditionen med at spise hvide hvedeknopper med et godt lag smør på?
Ikke hvis man spørger Bettina Buhl, madhistoriker ved Det Grønne Museum. Hun tror, traditionen vil bestå.
- Ja, det tror jeg, at den gør. Vi har mange traditioner, som ikke er bundet op på en fridag, siger madhistorikeren og peger på et par stykker.
- Tag for eksempel befrielsen (den 4. maj). Der sætter vi jo også lys i vinduet, selvom vi ikke holder fri, og sankthans fejrer vi også, selvom det er flere hundrede år siden, dagen blev afskaffet som helligdag.
Danskerne spiser sig gennem traditionerne
Bettina Buhl peger på, at det faktisk er typisk dansk, at vi spiser os gennem traditionerne.
- Det er en del af dansk hyggekultur. Et stort fælles måltid, selvom vi sidder hver for sig, men spiser det samme.
Derfor er hun overbevist om, at så længe bagerne fortsætter med at bage hveder, spiser danskerne hvedeknopper og husker store bededag.
- Men dropper bagerne det, går det i glemmebogen.
Den fine hvedeknop
Mens fastelavnsbollen de senere år har en større revolution, ligner hveden sig selv.
Ifølge madhistoriker Bettina Buhl skyldes det, at hveden bare er god, som den er.
- Vi kan jo selv variere den med pålægget, og selvom den kan virke meget spartansk i dag, så var det i gamle dage en meget eksklusiv og fin spise for eliten på højde med kaviar, mens den i dag er blevet allemandseje.
Bettina Buhl bemærker, at hveden nok er en af danskernes mest spartanske traditioner, den simple bolle med smag af kardemomme påsmurt et lag tandsmør taget i betragtning.
- Det er virkelig det bedste eksempel på en tradition, hvis primære ingrediens består af kultur, identitet og historie. Det er nok også derfor, at det gør lidt ondt som kulturhistoriker, at det er sidste bededag som helligdag og fridag.