Hjælp på vej til Anne: - Vi stiller urimelige krav

Anne Bertramsen kan ikke få kompensation, når hun hjemmetræner sin spastisk lammede søn, fordi hun arbejder om natten. Men det vil Charlotte Broman Mølbæk (SF) have ændret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Hjemmetræningen foregår gennem leg i familien Bertramsens dagligstue.

Det er urimeligt, at Anne Bertramsen skal arbejde om natten og hjemmetræne sin handicappede søn om dagen uden at blive kompenseret.

Sådan lyder meldingen fra SF, efter TV2 ØSTJYLLAND tirsdag kunne fortælle, at Aarhus Kommune lægger op til at fratage Anne Bertramsens tabte arbejdsfortjeneste, når hun hjemmetræner sin spastisk lammede søn, Otto.

- Hendes pres bliver alt for stort. Jeg frygter for et menneske, der går ned med stress. Jeg synes, det er urimelige krav, vi stiller til Anne, siger Charlotte Broman Mølbæk, der er handicapordfører for SF, til TV2 ØSTJYLLAND.

Otto har epilepsi og er spastisk lammet i store dele af kroppen, fordi han blev født tre måneder for tidligt. Derfor har han brug for træning for at udvikle sig.

Anne Bertramsen er sygeplejerske med skiftende arbejdstider. Fordi hjemmetræningen ikke altid foregår præcist samtidig med hendes arbejdstid, mener Aarhus Kommune ikke, at hun skal kompenseres.

For Anne Bertramsen har det været opslidende at kæmpe for at få tabt arbejdsfortjeneste.

- Det er helt vildt hårdt og stressende. Jeg føler mig magtesløs over mit eget liv og tilværelse, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Sagen kort

  • Anne Bertramsen er sygeplejerske på akutafdelingen og har derfor varierende arbejdstider, der kan ligge om natten og i weekender.
  • Hun har tidligere hjemmetrænet sin spastisk lammede søn Otto på fuldtid og har fået tabt arbejdsfortjeneste.
  • I december 2020 besluttede Anne Bertramsen at vende tilbage til arbejdsmarkedet på deltid og træne med Otto 13 timer om ugen ved siden af.
  • I den forbindelse har Aarhus Kommune lagt op til at fratage hende kompensationen med henvisning til, at hjemmetræningen skal foregå samtidig med arbejdstiden, og da Anne Bertramsen ofte arbejder natte- og weekendvagter, er det ikke altid tilfældet.
  • Sagen er ikke endeligt afgjort endnu. Indtil da har Aarhus Kommune valgt at betale tabt arbejdsfortjeneste til Anne Bertramsen.

Sagen er principiel

Anne Bertramsens sag har nu fået Charlotte Broman Mølbæk til at sende et spørgsmål til Social- og Ældreminister, Astrid Krag (S), for at få afklaret, om man kan få tabt arbejdsfortjeneste, når man arbejder om natten.

- Jeg blev faktisk ret overrasket over, at det er sådan her. Jeg synes, sagen er principiel, og derfor har jeg spurgt ministeren, om det er sådan lovgivningen skal fortolkes, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Charlotte Broman Mølbæk er handicapordfører hos SF.

Hun håber, at det kan være med til at ændre praksis på området

- Hvis det ikke er sådan (lovgivningen skal fortolkes, red.), vil jeg have, at ministeren skriver det i et brev og sender det til kommunen og Ankestyrelsen.

- Hvis ministeren holder fast, vil jeg forsøge at få loven ændret. Vurderingen skal foregå på et 24 timers perspektiv og ikke på, hvornår arbejdstiden ligger. Det er en lille investering fra samfundet, at vi giver hende lidt tabt arbejdsfortjeneste for, at barnet kan fungere bedst muligt og Anne kan holde kontakten til arbejdslivet og undgå at gå ned med stress, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Helt vildt skuffet

Anne Bertramsen har oplevet dialogen med Aarhus Kommune som ensom, og hun har savner forståelse for, at hun skal have tid til at hvile mellem arbejde og hjemmetræning.

- Det gør mig helt vildt skuffet. Og jeg ved ikke, hvor jeg skal søge hen, hvis ikke de kan hjælpe mig, siger Anne Bertramsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hvad siger loven?

Ifølge serviceloven kan man vælge at hjemmetræne sit handicappede barn frem for at sende barnet i institution. Lider man i den forbindelse et løntab, har man ret til tabt arbejdsfortjeneste fra kommunen.

Kilde: Serviceloven § 32 a 

Ifølge Eva Naur Jensen, der er lektor i socialret ved Aarhus Universitet, bør en kommune tage hensyn til det øvrige familieliv og behov som søvn og hvile i sager som Anne Bertramsens.

- Det er i hvert fald ikke i orden at lægge vægt på, om forældrene arbejder på skæve arbejdstider, når man vurderer, om de har ret til tabt arbejdsfortjeneste, siger Eva Naur Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Men den udlægning af lovgivningen deler Katrine Broby, der er afdelingsleder i Familiecentret i Aarhus Kommune, ikke.

- Hjemmetræning er ikke som sådan en lønnet arbejdsopgave. Det er noget, man har mulighed for at gøre, og hvis man vælger at gøre det, så har man mulighed for at søge om at få kompensation i den periode, hvor man hjemmetræner, siger Katrine Broby.

VIDEO: Aarhus Kommune lægger op til at fratage Anne Bertramsens tabte arbejdsfortjeneste, fordi hendes arbejdstider varierer.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her