Hospital aflyser patienters aftaler på grund af lægers corona-karantæne
Flere læger på afdelingen for Hud- og kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital er i karantæne, fordi en kollega er smittet med coronavirus.
Mandag fik omkring 70 ud af 100 patienter aflyst deres aftaler på afdelingen for Hud- og Kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Det skyldes, at en læge er blevet smittet med corona-virus på en konference i München, og i den forbindelse er flere læger, der har været i kontakt med ham, blevet sat i hjemmekarantæne indtil 13. marts 2020.
- Det her er en kæmpe gene for de patienter, der bliver berørt af det, og en stor gene for det personale, der er i karantæne. Det påvirker både patienter og medarbejdere. Det er ikke noget, vi har kunnet planlægge, siger Claus Thomsen, der er lægefaglig direktør på AUH, til TV2 ØSTJYLLAND.
-Det er en konsekvens af den kloge strategi, der er lavet, med at få inddæmmet smitterisikoen, tilføjer han.
Afdelingen for Hud- og Kønssygdomme behandler for eksempel patienter, der er i mistanke for at have hud- og modermærkekræft, og ifølge den lægefaglige direktør kan de mest akutte patienter få hjælp, selvom flere læger er isoleret i deres hjem.
- Vi ser på sygdomstilstanden - om man kan flytte konsultationen til et senere tidspunkt eller til et telefonopkald i hjemmet. Og så er der de patienter, man ikke kan skubbe. De kommer selvfølgelig ind til konsultation, siger Claus Thomsen.
Karantæne-patienter kan få hjælp
Lægerne, der er i karantæne, arbejder hjemmefra, hvor de blandt andet laver telefoniske konsultationer med patienterne.
Udover læger er flere patienter også i hjemmekarantæne, men hospitalet slår fast, at de godt kan få behandling, hvis de får brug for det.
- Man skal ikke frygte, at man ikke kan føde eller få behandling for hjertestop eller andre sygdomme, fordi man er i karantæne. Alle afdelinger er gearet til at behandle patienter i karantæne. Det er en del af vores beredskab, siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på AUH, der er den afdeling, der undersøger personer for corona-virus.
I alt er seks danskere smittet med corona-virus, og 127 personer er i hjemmekarantæne ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed. Men der er på nuværende tidspunkt ikke tale om et smitteudbrud i Danmark. Alle har fået sygdommen i udlandet.
De fleste vil blive helbredt
I tilfælde af en epidemi i Danmark arbejder Sundhedsstyrelsen ud fra et scenarie, hvor 10-15 procent af danskerne kan blive smittet med virusset.
Læs også:
- Hvis vi får en epidemi, kan op mod en halv million danskere blive smittet.
- Cirka 80 procent af dem vil ikke have brug for at blive indlagt. Vores opgave nu er at identificere de sårbare grupper: de ældre, kronisk syge og rygere. De har vores fokus, siger Søren Brostrøm, overlæge i Sundhedsstyrelsen.
- Får vi en epidemi, og det vil jeg ikke udelukke, så vil der være mange syge. Nogle vil også dø. Vores opgave er at sikre, at så få som muligt dør, siger han.
Knap hver anden smittet med corona er helbredt igen
Det nye coronavirus har spredt sig til over 55 lande. En stor del af de smittede er blevet raske igen.
I midten af januar mistede den første person livet på grund af det nye coronavirus. Det var en 61-årig mand fra Kina, hvor virusset har sit epicenter.
Få indblik i nogle centrale tal, der er registreret om virussets udbredelse:
* Antal døde på globalt plan: 3087
* Antal smittede på globalt plan: 90.306
* Antal helbredte på globalt plan: 45.707
* Der er bekræftet coronasmittede i over 65 lande.
* Størstedelen af smitten har fundet sted i Kina. Også i Sydkorea, Italien, Iran og Japan er der større virusudbrud.
* Virusset har fået navnet Sars-CoV-2. Sygdommen, man får af virusset, kaldes Covid-19.
Kilder: Johns Hopkins University. Tallene her er fra den 2. marts klokken 19.00.
Hvis du bliver syg
COVID-19 kan vise sig med feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær.
- Symptomerne ses op til 14 dage, efter man er udsat for smitte.
- Hvis du indenfor de sidste 14 dage har været i et land med COVID-19 smittespredning (se tabel nedenfor), eller hvis du har været i tæt kontakt med en person med COVID-19, så ring til lægen hvis du er syg.
- Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre.
Udenfor åbningstid skal du ringe til lægevagt eller akuttelefon i din region (Find nummer).
Lande med corona-smittespredning:
Kina: Udbredt
Singapore: Lokaliseret eller lavt niveau
Hong Kong: Lokaliseret eller lavt niveau
Japan: Lokaliseret eller lavt niveau
Syd Korea: Lokaliseret eller lavt niveau
Iran: Lokaliseret eller lavt niveau
Italien: Lokaliseret eller lavt niveau i regionerne: Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte, og Veneto