Hotelejer ønsker sig ikke hjælpepakke: Sæt momsen ned
Hotelbranchen er blevet hårdt ramt under coronakrisen, og en ny erhvervspakke skal hjælpe blandt andet dem. Men en hotelejer i Aarhus så gerne en anden løsning.
Tidligt onsdag morgen blev et flertal på Christiansborg enige om en pakke, der skal give samfundet et hjælpende skub hen over sommeren.
Af de i alt 1,65 milliarder kroner er 400 millioner øremærket de særligt udsatte sektorer, der inkluderer hotelbranchen.
Men på Hotel Oasia i det centrale Aarhus siger indehaver Jens Rysgaard, at det ikke er hans ideelle løsning, det er endt med.
- Egentlig er vi slet ikke interesserede i at modtage penge fra staten. Vi vil bare gerne lave gode oplevelser for folk.
- Men jeg synes, en del af pengene vil være brugt fornuftigt på at sætte momsen ned, så vi er på niveau med landene omkring os. For lige nu halter vi efter. Det vil give os bedre mulighed for at skrue på priserne, siger Jens Rysgaard.
Moms på under det halve
I Norge er standardmomsen 25 procent ligesom i Danmark, men for blandt andet hoteller er den normalt blot 12 procent. Som følge af coronakrisen blev den halveret til bare seks procent i en stor del af 2020.
Forslaget er besværligt at føre ud i livet, mener Michael Aastrup Jensen (V).
- Det vil blive meget svært at røre ved momsen. Vi foreslår i Venstre i stedet en model, hvor kunderne kan få fradrag på eksempelvis overnatninger og restaurantbesøg, siger han.
På hotellet i Aarhus savner de især udenlandske turister, og Venstre håber at kunne hjælpe nogen af dem til landet ved at åbne landet mere i den kommende tid.
- Vi mener, at når alle over 50 har fået første skud af vaccinationen, så burde vi åbne totalt op i forhold til udenlandske turister. For så er sundhedsrisikoen ekstremt minimal, siger Michael Aastrup Jensen.
Charlotte Broman Mølbæk fra SF tror ikke, at der kan røres ved momsen. Hun kalder Venstres forslag om fradrag udmærket, men ikke noget, SF i sidste ende vil støtte:
- Jeg er bare for, det vil skabe unødvendigt meget bureaukrati, når folk skal ind og registrere, hvad de har benyttet af fradrag. I SF vil vi hellere øremærke penge til gavekort og rabatter, så pengene kommer direkte ud i oplevelsesøkonomien.