Hvad hvis du kunne stille et borgerforslag? - Så skulle vi have mere fadøl i hanerne

SF og Venstre vil indføre borgerforslag i Aarhus Kommune. Det giver både fordele og ulemper ifølge de østjyder, vi mødte på gaden, hvor særligt én ung fyr havde et tørstigt ønske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Christian Albek fra Aarhus ønsker sig mere fadøl i hanerne.

- Hvis jeg skulle stille et borgerforslag, skulle vi have mere fadøl i hanerne. Helt sikkert noget med noget gæring i grundvandet, siger Christian Albek fra Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Sådan lød det, da TV2 ØSTJYLLAND onsdag spurgte østjyder foran Rådhuset i Aarhus, hvad de ville stille som borgerforslag, hvis de havde muligheden.

For nu skal muligheden nemlig være der. I hvert fald hvis det står til SF og Venstre i Aarhus Kommune, der foreslår, at borgerforslaget, som vi kender det fra eksempelvis Folketinget, nu bliver indført i Aarhus Kommune.

Idéer eller ej

Det var ikke alle adspurgte, der havde en idé af en potentiel stemmesluger som Christian Albek fra Aarhus.

Hvis du kunne stille et borgerforslag, hvad skulle det så være?

- Uha, det ved jeg ikke, siger Johanne Wium Olesen fra Lystrup.

- Jeg ved det sgu heller ikke. Jeg er ikke så lokalpolitisk aktiv, siger Emil Møberg fra Skødstrup.

- Jeg har godt nok ikke lige et borgerforslag lige her, desværre, siger Andreas Christensen fra Aarhus.

Ideer eller ej, så skal borgere i Aarhus Kommune nu have endnu mere indflydelse på den demokratiske proces, hvis det står til Thomas Medom (SF), som er byrådsmedlem i Aarhus Kommune.

- Det skal være nemmere at få sine gode ideer frem, Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

Thomas Medom (SF) er byrådsmedlem og politisk leder i Aarhus Kommune.

En anden type opbakning

Hvis borgerforslaget får opbakning fra 3000 borgere i Aarhus Kommune, skal det behandles i byrådet.

- Jeg tror, der er mange, der synes, det der kommunalpolitik kan være lidt langt væk og støvet, men med borgerforslag bliver det altså nemt at få en ide til debat og få den taget op i byrådssalen og forhåbentlig få vedtaget nogle forslag, der ellers ikke var kommet frem, siger han.

Også Venstre er med på idéen.

- Vi synes, det er en rigtig god idé, for så kan borgerne få lov til at stille nogle forslag, som måske er lidt anderledes og også få en anden type opbakning end den, man normalvis ser, siger Louise Lingren Louring (V), som er byrådsmedlem i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Louise Lingren Louring (V) er byrådsmedlem i Aarhus Kommune.

Både godt og skidt

Østjyderne, TV2 ØSTJYLLAND mødte foran Rådhuset i Aarhus onsdag, kunne både se fordele og ulemper ved at gøre det muligt at stille borgerforslag i kommunen.

- Det kan være meget godt, hvis det kan indsamles, og at det bliver brugt fornuftigt, siger Gitte Mark fra Aarhus.

- Det lyder fornuftigt, så folket har noget mere at sige, mener Christian Albek fra Aarhus.

- Jeg synes egentlig umiddelbart, det lyder som en meget god ide, for så er er der nogle idéer, der bliver hørt. Det betyder jo ikke, at alle idéer skal igennem, men at nogle, som måske ikke blev hørt før, kan få et indspark, siger Johanne Wium Olesen fra Lystrup.

Johanne Wium Olesen fra Lystrup og Emil Møberg fra Skødstrup.

- På nogle punkter kan det være okay, men der er nok nogle andre punkter, hvor det måske er nemmere at samle mange underskrifter, men hvor det ikke giver mening at have 3000 mand. Så kunne jeg godt se, at der kunne komme nogle rimelig groteske indsamlinger, siger Andreas Christensen fra Aarhus.

Måske lidt unødvendigt

Efter planen skal forslaget diskuteres på næste byrådsmøde.

Blandt andet i Odder og Horsens Kommune er det jo muligt at indgive borgerforslag. Men der er ikke rigtig nogen, der er blevet vedtaget. Hvorfor skulle det være anderledes i Aarhus?

- Jeg tror, aarhusianerne har en masse gode ideer, og at vi vil være i stand til at gribe nogle af dem.

- Jeg har et indtryk af, at rigtig mange byrådsmedlemmer endelig gerne vil borgernes idéer. Så kan det godt være, de nogle gange kræver, der skal arbejdes lidt videre med dem, inden de bliver vedtaget, siger Thomas Medom. 

Hos Socialdemokratiet har man endnu ikke taget stilling for eller imod ideen om kommunale borgerforslag. Politisk ordfører Anders Winnersskjold (S) er dog umiddelbart betænkelig ved forslaget.

- Ideen om borgerforslag kan vi godt være lidt skeptiske over for. I virkeligheden skal man kun have en god underskrift i vores bog, hvis man vil stille et forslag. Så vil vi jo godt lave et forslag og forsøge at lave forandringen. Så vi synes måske, det er lidt unødvendigt, siger Anders Winnerskjold til TV2 ØSTJYLLAND. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her