Jacob og Danny løber halvmaraton i ishockeyudstyr: - Vi føler os oversete
21 kilometers løb iført seks kilo tungt ishockeyudstyr. Det er hvad Jacob Lyby og Danny Jensen har udsat sig selv for i håbet om at få ishockeyfaciliteterne i Aarhus forbedret.
Et halvmaraton kan for de fleste af os lyde som en hård omgang, men Jacob Lyby og Danny Jensen har valgt at gøre det endnu hårdere for dem selv.
De har nemlig valgt at tilbagelægge distancen på de 21 kilometer til Bestseller Aarhus City Halvmarathon iført alt deres ishockeyudstyr.
Udstyret vejer omkring seks kilo, og formålet med at iføre sig det tunge beskyttelsesudstyr er ikke kun den ekstra udfordring.
- Ishockey er den mest oversete sport i Aarhus. Alle pengene bliver brugt på fodbold, og derfor vil vi gerne sætte fokus på vores sport i håb om, at politikerne vil prioritere at give os nogle bedre forhold, siger Jacob Lyby fra Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er langt fra første gang, at Jacob Lyby deltager i løb med sit ishockeyudstyr på. Flere gange siden 2018 har han gennemført og endda arrangeret forskellige løb, hvor han og andre har været iført ishockeyudstyr for at sætte fokus på sporten.
Med til søndagens halvmaraton i centrum af Aarhus havde Jacob Lyby en af førsteholdsspillerne fra Jutland Vikings Aarhus i form af Danny Jensen, der spiller venstre wing for holdet, som befinder sig i landets næstbedste række.
De to gennemførte halvmaratonet på 2 timer og 35 minutter.
- Vi har haft en fantastisk tur og har fået en masse opmærksomhed med på vejen, så på den måde har det været en succes. Men det er skræmmende, at vi stadig ofte møder folk, der er overraskede over, at man faktisk godt kan gå til ishockey i Aarhus, siger Jacob Lyby.
I andre byer kan de finde ud af det - men ikke i Aarhus
Hovedeksemplet på, at ishockey og andre sportsgrene som kunstskøjteløb og curling er underprioriteret i Aarhus Kommune, er ifølge Jacob Lyby de manglende forbedringer af Aarhus Skøjtehal.
Han selv kommer oprindeligt fra Herning, hvor ishockeyspillere har fine forhold med blandt andet to skøjtehaller. Det samme er tilfældet i andre store byer som Aalborg, Esbjerg og Odense.
Men i Aarhus Skøjtehal skal Ishockeyspillerne dele den ene bane, der er, med curlingspillere, kunstskøjteløbere og ikke mindst almindelige mennesker, der betaler for en tur på skøjter.
- Jeg synes det er fuldstændig grotesk, at vi er så mange mennesker, der skal deles om en enkelt skøjtehal. Det sætter virkelig store begrænsninger for udviklingen af sporten i Aarhus, og det er synd, for sporten er i rivende udvikling i resten af landet, siger Jacob Lyby.
Han fortæller desuden, at man i Aarhus har kæmpet i noget der minder om 20 år for at få et hold i den bedste danske ishockeyrække, Metalligaen. Et projekt der ifølge Jacob Lyby er dødsdømt så længe kommunen ikke investerer i forbedringer af faciliteterne.
- Vi håber, at vi ved at løbe med vores udstyr på, kan få politikerne til at slå øjnene op for de problemer vi har. Men alternativt håber vi også, at vi kan sætte så meget fokus på sporten, at vi kan rekruttere endnu flere nye spillere til klubben, hvilket jo også kan bruges til at lægge pres på kommunen, siger Jacob Lyby.
Hospitalsklovnene er oversete - ligesom ishockey
Udover at løbeturen med det tunge ishockeyudstyr skal sætte fokus på kommunens manglende prioritering af sporten, så har Jacob Lyby også oprettet en indsamling, hvor man kan støtte Danske Hospitalsklovne.
Indsamlingen har indtil videre skaffet omkring 31.000 kroner til de mange klovne, der skaber glæde på de danske hospitaler. Og det er ikke tilfældigt, at det netop er dem, der skal have pengene.
- Når jeg tænker på, hvad vi ofte samler ind til i Danmark, så dukker der mange gode formål op i tankerne. Men lige netop hospitalsklovnene synes jeg ikke, at jeg støder på, når vi har de store landsindsamlinger. Ligesom os er de lidt oversete, og derfor blev det dem, vi samler ind til, siger Jacob Lyby.
Umiddelbart kan det virke en smule mærkeligt, når man gerne vil sætte fokus på de ringe faciliteter omkring Aarhus Skøjtehal, at man så ikke vælger at samle ind til at forbedre faciliteterne, men det er der ifølge Jacob Lyby en helt principiel forklaring på.
- En indsamling i Aarhus til ishockey ville formentlig ikke rigtig drive noget med sig, men det er jo også et projekt, der skal engageres kommunalt. I mange andre kommuner kan de godt finde ud af at prioritere alle sportsgrene, så de har ordentlige faciliteter, men i Aarhus kan de bare ikke, siger Jacob Lyby.
Som et ekstra eksempel på tendensen nævner Jacob Lyby også Bakken Bears, der i rigtig mange år har været en magtfaktor i dansk basketball, men som også har måttet vente utrolig længe på at få forbedret halfaciliteterne omkring klubben.