Erik løb for en andens liv: - Det mest fantastiske
Et år efter Christian Eriksen faldt om på banen i EM-kampen mod Finland, er der flere hjerteløbere end nogensinde. 34.310 af dem bor i Region Midtjylland - og Erik er en af dem.
I dag er det præcis et år siden, Danmarks fodboldlandshold for mænd løb på banen i nationalarenaen Parken til første EM-kamp. Dengang hed modstanderen Finland, men modstander og resultat er ikke dét, man husker fra kampen. Christian Eriksen faldt om på banen med hjertestop, hvilket sendte chokbølger gennem hele den EM-festklare nation.
Søndag den 5. juni i år løb Erik Hansen ud ad døren, da han fik besked om, at der var en person med hjertestop i nærheden.
Han er hjerteløber, ligesom 34.309 andre borgere i Region Midtjylland. Det har han faktisk været i et par år. Men søndag var første gang, han fik en alarm.
- Så er det bare med at komme af sted. Det gælder liv og død, fortæller han.
Mødte flere personer
Adressen var ikke langt fra hjemmet i Hadsten, men han skulle lige forbi Rema 1000 for at hente den hjertestarter, som hænger der. Han vurderer, at turen i alt tog omkring fire minutter.
- Da jeg kom frem, mødte jeg flere personer, som var kommet til som hjerteløbere. Mens jeg var der, kom der endnu flere til. Jeg hørte, at der i alt kom omkring 10-15 hjerteløbere. Det er vildt og helt fantastisk rørende at se så mange hjælpe til, siger han om oplevelsen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Hvis alle gør lidt, så kan vi alle meget tilsammen, siger han.
Selv blev han på stedet for at se, at der var styr på det, at nogen tog sig af de pårørende, ligesom han var klar til at træde til med hjælp, hvis nogen skulle "skiftes ud".
Blev bemærket i Rema
Den hurtige reaktion blev bemærket i Rema 1000, som efterfølgende søgte efter Erik Hansen i et opslag på Facebook, fordi en af kunderne, som så ham "tonse af sted", som det blev udtrykt i opslaget. I den forbindelse ville kunden gerne give en lille tak for indsatsen.
Det tager han dog meget beskedent.
- Nu så de lige én løbe, men så har der altså også været mange andre af sted. Der er rigtigt mange, som fortjener anerkendelse, siger Erik Hansen.
Støt stigning
Antallet er hjerteløbere tog et gevaldigt hop for et år siden - og faktisk er det steget støt siden. Det viser tal fra TrygFonden. Og episoden med Christian Eriksen har haft stor betydning, mener Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.
- Det at vi alle sidste år blev meget berørt i bedste sendetid, tror jeg har betydet utroligt meget i forhold til, at nogen skrider til handling. Vi har i mange år fra TrygFondens side sagt, at man skal handle, men det betyder meget pludselig at kunne se, at det virker med hurtig reaktion, siger hun.
Men kan der blive for mange hjerteløbere, forstået på den måde, at det kan give kaotiske tilstande på de steder, folk falder om? Nej, mener Grethe Thomas.
- Nu har jeg ikke hørt om mange missioner, hvor der har været 10-15 stykker, men grunden til, at vi kalder op til 20 hjerteløbere ved et hjertestop er, at det skal være helt legalt at sige nej tak til en mission, forklarer hun.
Der kan nemlig være mange situationer, hvor det ikke er muligt at smide alt, man har i hænderne, og løbe med hjælp. Derfor bliver der altså kaldt ud til helt op til 20 hjerteløbere, når alarmen går.
- Så kan de, som ikke har mulighed for at løbe, føle sig trygge og okay med at sige nej tak, siger hun.
I alt er der i Danmark 139.635 hjerteløbere, hvilket svarer til 2373 per 100.000 indbyggere.