Se simpelt trick: Sådan undgår du myrer i maden
Myrerne er på overarbejde i tørken, men med et simpelt trick kan du slippe for, at de kravler op i din mad på terrassen.
Det vrimler med myrer.
Tørken har fået de imponerende små væsener på jagt efter vand, så det kan virke, som om der er flere i år.
- Det svinger med bestanden, men i tørken søger de flere steder efter vand, siger Morten Helholm, der er biolog i Mortalin, som rådgiver inden for bekæmpelse af skadedyr og insekter.
Lars Schäfer, der er direktør i skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden MyreExpressen, fortæller, at myrerne på grund af tørken søger indenfor.
- Det har ikke direkte noget med antallet at gøre. Myredronningerne kom sidste sæson, og alle, som har overlevet, er i fuld gang med at bygge deres egne bo, siger Lars Schäfer.
- Til gengæld betyder tørken, at myrerne leder efter vand. Det vil sige, at de i endnu højere grad søger efter væske inde i vores huse.
Simpelt trick mod myrer i maden
Når du sætter dig med grillmaden på terrassen, går der derfor ofte ikke længe, inden de første myrer kravler rundt nær din tallerken med spareribs, pølser og kold kartoffelsalat.
Et simpelt trick kan dog holde myrerne væk fra din aftensmad på terrassen.
Sætter du en sølvbakke eller en anden skål under havebordets ben, har du lavet et hav, hvor myrerne ikke kan svømme over - og så undgår du myrer i maden, når du spiser udenfor.
- Det lyder som en rigtig god idé. Ethvert kravlende insekt kan ikke forcere en voldgrav, så det er en fin løsning uden at bruge gift, siger Morten Helholm.
- Der er rigtig mange myrer, og de er en del af vores verdenssamfund, men de har nok været der først, så man skal virkelig overveje, om man vil bruge gift. De er en vanvittig vigtig del af vores økosystem, så man burde måske snarere sætte en skål vand ud til dem med en lille sten, så de kan kravle derop, fortsætter han.
Sådan undgår du myrer indenfor
Det er straks værre, når myrerne kravler indenfor.
Her kan det være ekstra træls, når de små bæster finder vej til skraldespanden og køleskabet i sommervarmen.
Myren er i sig selv fredelig, men den generer ved at gå efter vores fødevarer, særligt de søde af slagsen. Det er uhygiejnisk, da myrerne medfører en stor mængde bakterier.
Det handler om at finde ud af, hvor myrerne kommer ind i huset henne. Det kan være, man skal tætne en dør, påpeger Morten Helholm, der gør opmærksom på, at det er ulovligt at blande gift derhjemme selv.
Gå i stedet ned i det lokale byggemarked og køb lovlige produkter - eller ring efter skadedyrsbekæmperne, hvis det står slemt til.
Hvis myrerne kommer ind ad den åbne havedør, kan man bruge myrelokkedåser på gulvet.
- Hvis man skal forsøge at minimere myrernes færden, skal man bekæmpe dem med udvanding eller andre godkendte produkter. Når man har nogenlunde ro på, så kan man supplere med myrevand, som er et dansk produkt, der indeholder flydende ler. Når myrevandet kommer ned i hullerne, størkner det og giver myrerne svære betingelser for at arbejde, siger Lars Schäfer.
Spyfluer og kakerlakker elsker tørken
Det er ikke kun myrerne, som er på overarbejde i tørken.
- De fleste dyr og insekter har brug for vand. Men kakerlakker og skægkræ kan overleve længere i varme områder end andre dyr. De kan sågar bevæge sig udenfor, når vi rammer varmegrader omkring 25, siger Lars Schäfer.
- Spyfluer er også rigtig glade for varmen og vores husholdningsaffald. Det tager kun en uge fra æg til ny, voksen spyflue, tilføjer Morten Helholm.
Derfor ser du nok også mange spyfluer, når du nyder grillkødet en varm sommeraften. Her hjælper tricket med sølvbakker næppe.
Et andet simpelt trick, hvis du gerne vil undgå dødt græs, kan hjælpe dig i kampen mod et andet af sommerens små væsener.