Jernalderboplads er blandt årets vigtigste fund

/

Opdagelsen af en jernalderboplads ved Skødstrup nord for Aarhus er så opsigtsvækkende, at det ifølge Kulturstyrelsen er blandt årets vigtigste fund.

Nu hvor 2015 går på hæld, har Kulturstyrelsen lavet en liste over de ti mest vigtige fund i Danmark i løbet af i år.

Med på listen af jernalderbopladsen ved Skødstrup, som ifølge Kulturstyrelsen kan være det mest komplette danske jernaldersamfund fra tiden omkring Kristi fødsel.

Mennesker og hunde ofret i mose

Udgravningerne omfatter en offermose med menneske- og hundeofre, en særdeles velbevaret rækkelandsby, adskillige gårde spredt i landskabet og en gravplads.

Velbevaret jernalderby fundet på mark

Jernalderbopladsen blev fundet på en mark ved Engskovvej i nærheden af Skødstrup. Moesgaard Museum offentliggjorde fundet i oktober.

Neden for jernalderlandsbyen er der desuden fundet flere moser, hvor der er blevet ofret både mennesker og hunde.

Fire meter under jordoverfladen

Offermosen befinder sig i dag fire meter under jordoverfladen. Ansatte fra Moesgaard Museum er nu gået i gang med at udgrave den.

I den tidlige jernalder blev mosen brugt til omfattende tørvegravning, og flere hundrede år senere opstod en helt særlig offerskik, hvor mennesker og hunde blev dræbt og lagt ned i de gamle tørvegrave som offer til guderne.

VIDEO: Kig indenfor på nyopdaget jernalderboplads

Området ved Skødstrup er i arkæologiske kredse allerede kendt for en anden offermose, Hedelisker, der blot ligger 150 meter fra den nyudgravede mose.

Træfallos og hundeskeletter

I Hedelisker er der siden 1800-tallet fundet ofringer af våben, brændte menneskeknogler, en træfallos samt også her mange hundeskeletter.

- Samlet set har udgravningerne ved Skødstrup givet et unikt helhedsbillede af et samfund fra tiden omkring år 0 med både dets religion og dagligdag. Pga. fundets vigtighed regner Moesgaard Museum med at arbejde videre med offermoserne i Skødstrup-området, skriver Kulturstyrelsen på sin hjemmeside.

Bopladsen ligger midt i et fremtidigt boligområde. I samarbejde med Aarhus kommune er det blevet besluttet at bevare en brolagt vej fra jernalderen. Vejen får dermed lov til at blive liggende side om side med de øvrige veje og boliger i området.

I videoen øverst i artiklen kan du se udgravningsleder Per Mandrup fortælle mere om det opsigtsvækkende fund.

Se Kulturstyrelsens liste over de ti vigtigste fund i 2015. Listen er ikke prioriteret - og er altså ikke en arkæologisk hitliste

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her