Kameraer i dødskryds på standby
Længe har der været planer om at opsætte såkaldte rødkørselskameraer i Aarhus, men nu sættes det på standby, da Rigspolitiet ikke har tid.
Der var planer om at sætte rødkørselskameraer op i det såkaldte dødskryds i Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej i Aarhus V, men de er nu sat på standby.
Den teknologi, der skal bruges, er nemlig ny og ikke afprøvet før. Derfor kan Rigspolitiet ikke nå at bidrage med det tekniske, som de ellers skulle.
"Rigspolitiet har på den baggrund ikke mulighed for inden for den i projektet fastsatte tidsramme at bidrage til de tekniske forudsætninger, der er forbundet med forsøget, herunder udarbejdelse af kravspecifikationer mv.," lyder det i et skriftligt svar.
Rigspolitiet kommer det altså ikke nærmere, hvornår der er udsigt til, at teknikken er på plads, og kameraerne kan komme op.
Hårdt ramt kryds
I løbet af de seneste år er to unge kvinder blevet dræbt i krydset.
Kameraerne skal gøre krydset mere sikkert ved at filme bilister, der kører over for rødt, og sættes op i et kryds, hvor Østjyllands Politi har store udfordringer med nogle bilister.
- Der er en uhensigtsmæssig færdselskultur hos nogle persongrupper ude i Aarhus Vest, og det er nogle af dem, vi rigtig gerne vil komme efter med det her, har politiinspektør Brian Voss Olsen tidligere udtalt til TV2 ØSTJYLLAND.
Aarhus Kommune, Vejdirektoratet, Østjyllands Politi og Rigspolitiet står bag projektet.
Læs hele Rigspolitiets svar
Politiet bakker op om initiativer, der kan styrke færdselssikkerheden og nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, og herunder også forsøget med rødkørselskameraer i Aarhus Kommune.
Forsøget med rødkørselskameraer forudsætter imidlertid implementering af en ny og ikke tidligere afprøvet teknologi. Den nuværende flerårsaftale for politi og anklagemyndighed sætter den overordnede ramme for politiets arbejde frem mod 2024 og sammen med de løbende krav, der følger af dansk og europæisk lovgivning, politiets egne virksomhedskritiske projekter mv. Rigspolitiet har på den baggrund ikke mulighed for inden for den i projektet fastsatte tidsramme at bidrage til de tekniske forudsætninger, der er forbundet med forsøget, herunder udarbejdelse af kravspecifikationer mv.
Østjyllands Politi vil i mellemtiden opretholde det nuværende stærke fokus på færdselssikkerheden, herunder i forhold til hastighedsovertrædelser og kørsel frem mod rødt lys. Politikredsen vil således fortsætte de målrettede færdselskontroller i den vestlige del af Aarhus, der indtil videre vurderes at have en positiv indvirkning på færdselskulturen i området.
Som led i det præventive arbejde har Østjyllands Politi endvidere intensiveret den eksterne kommunikation om færdselsindsatsen, så effekten, i form af fx antallet af sigtelser og forseelser i de omhandlede vejkryds, kommunikeres til en bredere del af lokalbefolkningen.
De nye lange udsigter skaber usikkerhed i byrådet.
Ifølge Venstres Gert Bjerregaard, der er medlem af teknisk udvalg, kræver de to dødsulykker handling nu.
- Vi skal have bragt det her på plads nu. Så kan man ikke bare udsætte det på ubestemt tid. De to dødsulykker, der er sket derude fortæller alvoren på, at der skal handles nu.
Heller ikke rådmanden på området, Steen Stavnsbo (K), vil acceptere, at projektet lægges i skuffen.
- Med den melding ved vi jo ikke, om der går 5, 10, 15 eller 20 år. På den måde er det uacceptabelt. Kommer det nogensinde op af skuffen igen? Det ved vi jo ikke med den melding. Jeg har brug for, at vi tager det op af skuffen og lægger det på bordet igen.
Læs også:
Hos borgmester Jacob Bundsgaard (S) er meldingen den samme. Derfor har han kontaktet justitsminister Nick Hækkerup (S).
- Han har tilkendegivet, at han vil kigge på sagen, og jeg har da en forventning om, at det kan være med til at sætte skub i tingene igen, så Rigspolitiet prioriterer den her opgave, siger borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.
Se TV2 ØSTJYLLANDS serie om Ida, der mistede livet i det såkaldte "dødskryds" herunder:
21-årige Ida dræbt: Bilist kørte over for rødt - Dødskrydset (1:3) dokumentar