Vil stoppe vanvidsbilister: Kameraer skal blitze bilister der kører over for rødt

På samme måde, som hurtige bilister blitzes af stærekasser, skal kameraer fange dem, der kører over for rødt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En 23-årig kvinde mistede tilbage i oktober livet i krydset ved Edwin Rahrs Vej og Ringvejen i Aarhus. En 27-årig mand er tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder i forbindelse med ulykken. Foto: Øxenholt Foto

Bilister, der kører over for rødt, kan snart blive blitzet i lyskryds i Aarhus.

Det vil ske som en del af et forsøg, hvor man i første omgang vil teste med kameraer i særligt udfordrede kryds i Aarhus.

Et af de kryds bliver formentlig krydset ved Ringvejen / Edwin Rahrs Vej. Det er i hvert fald et ønske fra Aarhus Kommune.

Ifølge kommunen er det dog endnu ikke helt afklaret, at Ringvejen / Edwin Rahrs Vej bliver en del af forsøget, men det er kommunens klare input til arbejdsgruppen, oplyser Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Og det er blandt andet også med baggrund i netop dette kryds, at forsøget nu bliver sat i gang.

For det er et kryds, der har været meget i fokus. Med to dødsulykker de senere år har krydset i det vestlige Aarhus i folkemunde fået navnet 'dødskrydset'.

Nu kommer det så formentlig til at indgå i forsøget med såkaldte rødkørselskameraer, som Vejdirektoratet sammen med blandet andet Aarhus Kommune og Østjyllands Politi sætter i søen.

Når forsøget er sat i gang, vil de trafikanter, der kører over for rødt, blive blitzet og få tilsendt en bøde på samme måde, som det i dag sker ved hastighedsovertrædelser på strækninger med en stærekasse.

- Jeg er glad for, at vi nu sammen gør en indsats for at stoppe dem, der vælger at være ligeglade med andres sikkerhed og kører over for rødt. Det er et problem mange steder, og jeg glæder mig over, at vi nu tager fat i et af de værste steder i landet, så vi kan lære og måske udbrede nogle gode løsninger til andre steder, siger teknikrådmand i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V) i en pressemeddelelse fra Transportministeriet og fortsætter:

- Jeg har ingen tolerance over for vanvidsbilister, og jeg er glad for, at staten og Aarhus Kommune i samarbejde kan gøre en indsats.

Lokalpolitikere bag nyt forsøg

I kølvandet på den seneste dødsulykke i 'dødskrydset' tilbage i oktober 2020, hvor en 23-årig kvinde blev kørt ihjel af en bilist, der ifølge politiet med for høj fart kørte over for rødt og ramte kvinden, gik politikerne i Aarhus Kommune sammen om at ville gøre mere ved den hasarderede kørsel.

- I Aarhus oplever vi store udfordringer med bilister, der med høje hastigheder og rødkørsel er til meget stor fare for andre. En kørselsadfærd, der har med- ført tragiske tab af liv. Vi har et presserende behov for konkrete tiltag for at kunne bremse denne adfærd.

Sådan indledte politikerne i Aarhus Kommune, anført af rådmand for Teknik- og Miljø, Bünyamin Simsek (V), tilbage i november 2020 et brev til transportminister Benny Engelbrecht (S).

I brevet beskriver politikerne i Aarhus, hvordan kommunen og politiet gang på gang kan konstatere, at trafikanterne, særligt i det vestlige Aarhus, kører hasarderet.

Særligt et kryds - det såkaldte dødskryds - bliver omtalt.

- I krydset Åby Ringvej / Edwin Rahrs Vej mistede en unge kvinde for to år siden livet på grund af en bilist, der kørte over for rødt. I starten af oktober 2020 mistede endnu en ung kvinde livet i dette kryds. Alene i dette kryds har politiet de seneste fem år registreret fem ulykker, der skyldes rødkørsel, står der brevet, der rummer en klar anmodning:

- Vi anmoder derfor på det kraftigste om, at der snarest muligt opsættes permanent hastighedskontrol samt permanent kontrol af rødkørsel på flere strækninger af Ringvejen.

- Vi vil også gerne i dialog om tilsvarende foranstaltninger andre steder i kommunen, da problemet desværre ikke kun afgrænser sig til den vestlige del af Aarhus.

Ministre vil følge forsøget

Og nu sker der altså noget.

Transportministeren og justitsministeren har nedsat en arbejdsgruppe, der skal indsamle erfaringer fra de såkaldte rødkørselskameraer, oplyser Transportministeriet tirsdag i en pressemeddelelse. 

Vejdirektoratet sidder for bordenden i arbejdsgruppen, men Aarhus Kommune, Rigspolitiet og Østjyllands Politi vil også deltage.

Både justitsminister Nick Hækkerup (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) ser frem til at følge projektet.

- Vi skal ikke acceptere, at der er bilister, der tilsidesætter andres liv og sikkerhed ved at opføre sig dybt uansvarligt i deres biler.

- Trafiksikkerhed er et af mine fokuspunkter, men vi har endnu ikke mange erfaringer med rødkørselskameraer, og derfor ser jeg frem til resultaterne fra arbejdsgruppens første forsøg fra Aarhus, siger Benny Engelbrecht i en meddelelse fra ministeriet.

VIDEO fra oktober 2020: Blomsterne ligger stadig i krydset Edwin Rahrs Vej / Åby Ringvej i Aarhus, efter en kvinde blev dræbt i en ulykke. Og nu vil både SF og DF i Aarhus have video-overvågning op i netop det kryds.

Arbejdsgruppen skal finde ud af, hvilken type kameraer der egner sig bedst og kortlægge, hvilke lyskryds der er oplagte til forsøget. Og her peger Aarhus Kommune altså på, at krydset i det vestlige Aarhus bliver blandt de udvalgte.

Den nye arbejdsgruppe er nedsat, mens Folketinget ser på ændringer af straffeloven og færdselsloven. Det sker som følge af en bred politisk aftale fra december om at skærpe straffen for vanvidskørsel.

Blandt andet er det planen, at biler skal kunne konfiskeres, hvis den har været brugt til meget grove overtrædelser af fartgrænsen. Det skal ske, selv om det ikke er ejeren af køretøjet, som har siddet bag rattet.

I en ny YouTube-dokumentar kan TV2 ØSTJYLLAND dokumentere, at der fortsat er mange bilister, der kører over for rødt i krydset. Vi stillede os på fortovet med et kamera – og på få timer så vi en række bilister køre over for rødt. Du kan se alle tre afsnit af dokumentar-serien om "Dødskrydset" her:

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her