Kendte foreninger i knæ: Ingen vil tage over
To klubber i det maritime miljø på havnen i Aarhus bøvler med at finde formænd. Arbejdsbyrden er måske blevet for stor.
Formænd til maritime foreninger i Aarhus hænger tilsyneladende ikke på træerne. I hvert fald spankulerer de ikke umiddelbart ind i bestyrelserne. Det kan de skrive under på hos både Aarhus Sejlklub og Træskibsforeningen Aarhus.
Begge foreninger står over for at skulle have nye formænd, men på begge adresser er der ikke ligefrem kø til formandsstolen.
I Aarhus Sejlklub lykkedes det ikke at finde en ny formand på generalforsamlingen den 26. januar, og Træskibsforeningen Aarhus ser frem mod en generalforsamling, hvor ingen har meldt sig som kandidat.
Arbejdsbyrden er muligvis en faktor i manglen på interesserede. Det mener i hvert fald den afgående formand for sejlklubben, Ib Tranberg.
- Som det er nu, så er det for tidskrævende. I Aarhus er der masser af visioner for havnen, og der er mange aktører og interessenter, siger Ib Tranberg.
3700 mails
Han har lavet en opgørelse over, hvor meget tid han selv har brugt på formandsposten. På omkring et år har han skullet forholde sig til omkring 3700 mails og har registreret 86 møder, han har deltaget i.
- Og så er der dem, som ikke er registreret. Det er nok nærmere 100 møder i 2022, fortæller han.
Træskibsforeningen Aarhus har lignende udfordringer, fortæller foreningens formand, Bjarke Hansen.
- Der er så mange regulativer, og det tager flere år, hver gang vi vil lave noget, fordi der er så meget administrativt. Der er kommet et pres ud over formålsparagrafferne, mener foreningens formand gennem de seneste fire år.
Svært at finde frivillige
Ifølge en rapport om foreningslivet i Aarhus Kommune, som Videncenter for Folkeoplysning og Idrættens Analyseinstitut forfattede i 2021, siger formændene i de aarhusianske foreninger, at den primære udfordring de kommende år, bliver at skaffe frivillige.
Her lyder det også, at det særligt er frivillige bestyrelsesmedlemmer, som er svære at finde.
"Alligevel oplever flere end hver tredje forening, at det er svært at finde frivillige, og endnu værre er det, når foreningerne skal finde frivillige bestyrelsesmedlemmer," står der blandt andet i undersøgelsen.
Bjarke Hansen stopper som formand i Træskibsforeningen Aarhus, fordi han i 2021 er blevet far, han har et stort træskib, som skal vedligeholdes, og han er blevet leder af et bosted.
- Så jeg har simpelthen ikke tid til det længere. Jeg er egentligt glad for arbejdet, men der er meget pres på og meget administrativt i det, konstaterer han.
Foreningen forsøger sig nu med medlemsmøder før generalforsamlingen for at finde en kandidat.
- Man skal nærmest være pensionist eller ikke have fået børn, konstaterer han om de optimale forhold for at være formand.
Kom bag på ham
Pensionist kan Ib Tranberg, som er tidligere direktør, sætte flueben ved, men arbejdsbyrden er alligevel kommet bag på ham.
- Jeg tænkte, at det kunne jeg strukturere mig ud af, men det er mere tidskrævende, end jeg havde forestillet mig. Og det er ikke, fordi folk er onde eller på grund af surhed eller bitterhed, men jeg vil gerne have mulighed for at være mere i vores hus i Portugal, og vi har en søn, som bor i Indien, hvor jeg også gerne vil være, siger han.
I Aarhus Sejlklubs bestyrelse snakker man lige nu om en alternativ løsning til udfordringen med at finde en formand.
- Vi kører et par veje. Den ene kunne være at have et formandskab, hvor der er to på med klare arbejdsopdelinger. Så kan den ene også tage over, når den anden er væk. En anden vej kunne være et forretningsudvalg bestående af bestyrelsen, hvor man så har forskellige arbejdsområder, siger han.
Sejlklubben har flere afdelinger, og der er også snak om en løsning, hvor hvert bestyrelsesmedlem har ansvar for hver en afdeling.
- Vi skal finde ud af, om vi skal sænke ambitionsniveauet, uddele opgaverne eller tilføje flere ressourser, siger den afgående formand.
Aarhus Sejlklub holder ekstraordinær generalforsamling den 9. marts, mens Træskibsforeningen Aarhus holder sin generalforsamling 25. marts.