Klejnsmeden Bjarki spiser håndværkere med lasagne
De unge mænd på erhvervsuddannelserne lever for usundt. Sådan lyder konklusionen i ny rapport
- Jeg er nok usund – det kan man også se på min mave, siger Bjarki Bjørn Haagensen, som er ved at uddanne sig til klejnsmed på Aarhus Tech.
Han er ikke den eneste unge mand på de danske erhvervsuddannelser, som har svært ved at finde ud af, hvad der er op og ned i kostpyramiden.
Rapporten ”Motivation til sundere kost på erhvervsskoler” fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har undersøgt de studerendes kostvaner på erhvervsuddannelser i Randers, Aarhus og Viborg.
Og tendensen er tydelig: De unge håndværkermænd er mindre tilbøjelige til at gribe ud efter råkosten og klidbollerne end deres jævnaldrende på de gymnasiale uddannelser.
Det betyder ikke nødvendigvis, at livsstilen er et problem for den enkelte:
- Der er nogle mennesker, som kan bære at være tykke – og så er der nogle, som ikke kan, siger Bjarki Bjørn Haagensen, som med ophøjet ro placerer sig selv blandt de førstnævnte.
Men kosten har ikke altid bestået af kage, øl, sodavand og håndværkere med lasagne:
- Der var engang, hvor jeg var slank og trænede svømning syv gange om ugen, og så startede jeg på smedeskolen og begyndte at drikke en masse bajere i weekenden, lyder det fra Bjarki, som udmærket selv er klar over, at fordelingen mellem kål og kondivand kunne se anderledes ud:
- Det eneste salat jeg plejer at spise, det er en kartoffel – eller brød.
Den sociale kontekst er afgørende
Til trods for at rapportens respondenter i første omgang afviser omgivelsernes indflydelse på deres egne kostvaner, er konklusionen alligevel klar: Den sociale kontekst har afgørende betydning for livsstilen.
I rapporten hedder det, at der er ”forventninger til sociale konsekvenser af at spise sundt og usundt”, og respondenterne giver da også udtryk for, at man holder øje med, hvad sidemanden sætter til livs.
I en replikudveksling fra rapporten lyder det:
Tømrerelev 1: - Så føler man sig også lidt fanget. Hvis de andre lige sidder og spiser noget slik, og så sidder man dér: Jeg må egentlig ikke tage det.
Tømrerelev 2: - Jeg går lige hen og skræller mine gulerødder.
(Alle griner)
Tømrerelev 1: - Fedt nok.
Få nogle gode vaner
Thor Jensen er driftsoperatør ved Renosyd, og han oplevede selv som ung mand, at det kan være svært at leve sundt:
- Der var en barriere med, at det er lige meget… Det kigger vi på, når vi bliver gamle. Sådan havde jeg det selv, men det har ændret sig.
I dag er Thor Jensen blevet bedre til at prioritere de sunde alternativer i kantinen, og hans arbejdsplads disker derudover op med én times ugentlig motion i arbejdstiden. Og resultatet er tydeligt:
- Jeg kan mærke, at jeg helt generelt har mere velvære. Man har mere energi, og så tænker man ikke hele tiden på at spise igen.
Og Thor Jensen er klar med en opfordring til sine yngre fagfæller:
- Man kan ligeså godt få nogle gode vaner og noget ordentligt mad ind, som man bliver mæt af.
I videoen i toppen af artiklen kan du møde klejnsmeden, Bjarki Bjørn Haagensen, som gerne spiser en håndværker med lasagne på.