Landets mest udskældte plejehjem får stribe af påbud
Plejehjemmet Kongsgården, der kom i fokus efter TV2 med skjulte optagelser dokumenterede problematiske forhold, får nu flere påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Det omdiskuterede og udskældte plejehjem Kongsgården i Aarhus får nu flere påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Det fremgår af afgørelserne fra to tilsyn - et sundhedsfagligt tilsyn og det såkaldte Ældretilsyn.
Her vurderer styrelsen, at 'fejlene og manglerne' samlet set udgør 'problemer af større betydning for patientsikkerheden'.
Et påbud er en bestemmelse eller et krav om at opføre sig eller handle på en bestemt måde, ofte med henvisning til en særlig lov eller regel.
Plejehjemmet Kongsgården har fået følgende påbud:
Sundhedsfaglige tilsyn:
- at sikre forsvarlig medicinhåndtering, herunder implementering af instruksen herfor fra den 21. juli 2020.
- at sikre, at der gennemføres systematiske sygeplejefaglige vurderinger for nyvisiterede patienter fra den 21. juli 2020 og for samtlige patienter i aktuel behandling inden den 28. juli 2020.
- at sikre tilstrækkelig journalføring i overensstemmelse med lovgivningen herom, herunder dokumentation af informeret samtykke, fra den 21. juli 2020.
- at sikre implementering af instrukserne for fravalg af livsforlængende behandling og pludselig opstået sygdom/ulykke fra den 21. juli 2020.
Ældretilsyn:
- Sikre borgernes selvbestemmelse, livskvalitet og medinddragelse i eget liv samt værdig død.
- Sikre en dokumentationspraksis, der understøtter sammenhængende social- og plejefaglige indsatser
- Sikre, at der anvendes systematik og faglige arbejdsgange til sikring af, at der ydes hjælp, omsorg og pleje af fornøden kvalitet.
- Sikre, at der fastsættes mål for personlig og praktisk hjælp med rehabiliterende sigte samt vedligeholdelsestræning og genoptræning i overensstemmelse med servicelovens §§ 83 og 86
Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed
Danmarks mest omtalte plejehjem
Kongsgården har fået stor opmærksomhed den seneste tid, efter at TV 2 med skjulte optagelser har dokumenteret omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne på plejehjemmet.
Optagelserne viser blandt andet, at den 90-årige, demensramte Else, der optræder på optagelserne, udsættes for forhold, der af eksperter kaldes uhyrlige og sundhedsskadelige.
Aarhus Kommune fik dog nedlagt forbud mod, at dokumentaren blev sendt. Ekstra Bladet har efterfølgende dog vist dele af dokumentaren, der viser en beboer, som umiddelbart bliver behandlet uempatisk og ydmygende.
Styrelsen for Patientsikkerhed skriver, at der den 28. maj blev gennemført et såkaldt reaktivt tilsyn med Kongsgården, efter at styrelsen 1. marts modtog en henvendelse fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune vedrørende bekymring for pleje- og behandlingsforholdene på plejehjemmet.
Tilsynsførende blev mødt af kritisable forhold
På tilsynsbesøget blev man mødt af en lang række forhold på plejehjemmet, der ikke levede op til de standarder, man som ældre i Danmark bør kunne forvente, hvorfor Kongsgården altså nu har modtaget en stribe af påbud.
Blandt andet svarede navne på medicinlister ikke til de præparater, der lå i medicinbeholdninger, og der var flere præparater med overskredet udløbsdato.
Derudover manglede der fyldestgørende oversigter over beboernes sygdomme samt information om rette behandlingsansvarlige læge, ligesom journalføring hverken var ensartet eller korrekt i alle tilfælde. Nogle journaler var end ikke opdateret siden 2016.
Ydermere havde beboerne ikke i alle tilfælde givet deres samtykke til den pleje og behandling, de var underlagt.
Slutteligt kunne personalet ikke fremfinde instrukserne på, hvordan de skulle forholde sig ved akut opståede syge- eller ulykkestilfælde
Kan i sidste ende blive en politianmeldelse
Samlet har Styrelsen for Patientsikkerhed givet otte påbud fordelt på de to tilsyn. De tæller blandt andet påbud om at sikre medbestemmelse, dokumentation, systematiske arbejdsgange og mål for beboerne.
For dokumentationen har der været 'betydelige mangler', hvilket også har spillet ind i påbuddet om ikke at sikre beboernes ønsker til deres sidste tid.
Det vurderes endvidere, at fejlene og manglerne i relation til medicinhåndtering, sygeplejefaglige vurderinger og opfølgning herpå, samt journalføring og implementering af instrukser samlet set udgør problemer af større betydning for patientsikkerheden.
Styrelsen for Patientsikkerhed har i sidste ende mulighed for at politianmelde stedet, hvis ikke forholdene bringes i orden.