Murer-Mette vil have ligestilling i skurvognen

Mette Schack Dahlmann bliver mødt med fordomme om inkompetence i byggebranchen, fordi hun er kvinde. Også selvom hun er uddannet med en særlig udmærkelse

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: På trods af en udmærkelse fra mureruddannelsen, oplever Mette Schack Dahlmann, at hun helt tiden skal bevise sit værd.

- Du er jo en kvinde, du kan ikke løfte lige så meget som en mand.

Den replik er Mette Schack Dahlmann blevet mødt med mange gange i sin branche. Hun er nemlig murer.

- Jeg føler, det er uvidenhed. Jeg ved da godt, at nogle mænd kan være stærkere, men vi har jo hjælpemidler. Og hele murerfaget handler jo ikke om at løfte. Det handler også om håndværk og håndelag, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

I dag arbejder hun i et murerfirma i Løgten, men da hun blev udlært i marts 2015, hvor hun modtog en sølvmedajle – et symbol på at hun har klaret sig ekstra godt.

Alligevel oplevede hun ikke, at arbejdsgiverne stodi kø for at ansætte hende.

- Når jeg ringede rundt, sagde jeg jo, at jeg hed Mette, og at jeg var murer og søgte arbejde. Mange steder søgte de efter faglært arbejdskraft, men mange sagde, at jeg skulle sende en ansøgning. Og det gør man normalt ikke i byggebranchen. Der hyrer og fyrer man lidt mere, som det passer en.

I byggebranchen er der et klart overtal af mandlig arbejdskraft, men ifølge ligestillingsministeren er det et problem, der kan være svært at løse.

- Jeg kan ikke lovgive mig ud af det. Sagen er, at vi har et meget kønsopdelt arbejdsmarked. Kvinderne tager typisk nogle bestemte job, og mændene tager typisk nogle andre job – blandt andet håndværksfagene. Så det er ikke et spørgsmål om lovgivning, det er et spørgsmål om at ændre opfattelsen af, hvad det er, mænd og kvinder skal vælge af fag, siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

Mette Schack Dahlmann understreger, at murerfaget handler om meget andet end råstyrke. Blandt andet håndelag og interesse for håndværket.

Bader i en åben skurvogn

En af de udfordringer, Mette Schack Dahlmann helt konkret har oplevet i byggebranchen, er badefaciliteterne. Hun er nemlig nødt til at bade i en åben skurvogn, hvor hendes mandlige kolleger går ind og ud.

- Det dur jo ikke. Lovgivningen siger jo, at der skal være egne faciliteter, men det bliver jo ikke overholdt. Det hænger sammen med, at der er så få kvinder i branchen, siger Eva Kjer Hansen.

Men det er ikke alle problemer, der er så håndgribelige som udfordringen med skurvognen. Ofte ligger forskelsbehandlingen i atmosfæren mellem hendes kolleger.

- Jeg kan sagtens tage en joke, men nogle gange føler jeg, at jeg bliver ekskluderet på grund af mit køn, og det er ikke altid, jeg orker at tage kampen, selvom jeg nogle gange er nødt til det. Jeg kunne godt tænke mig en lidt mere mangfoldig arbejdsplads, siger Mette Schack Dahlmann.

Hun har inviteret ligestillingsminister Eva Kjer Hansen med ud på en byggeplads, for at opleve forholdene for kvindelige håndværkere. Et tilbud, hun har takket ja til.

VIDEO: - Det handler ikke om, hvad man kan løfte. Det handler også om håndværk, lyder det fra Mette Schack Dahlmann.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her