Næsten halvdelen af landets beslaglagte kokain er taget i Aarhus

Sidste år beslaglagde Toldstyrelsen 90 kilo kokain i Danmark. I 2018 var tallet knap seks kilo. Stigningen skyldes blandt andet en kæmpe fangst i Aarhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
44 procent af det beslaglagte kokain i Danmark sidste år blev fundet i Aarhus. Foto: Colourbox

Knap halvdelen af sidste års beslaglagte kokain i Danmark blev fundet i Aarhus. Det viser en ny opgørelse.

Toldstyrelsen beslaglagde i alt 90 kilo kokain i 2019. Heraf blev 40 kilo fundet ved Aarhus Havn. Det viste sig at være Toldstyrelsens største fangst i 2019.

90 kilo er meget i forhold til tidligere år.
Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen

Fangsten fandt sted den 16. december, hvor Toldstyrelsen opdagede kokain for et tocifret - muligvis trecifret - millionbeløb i en container på et skib, der i december ankom til Aarhus Havn.

- 90 kilo er meget i forhold til tidligere år. De større beslag, der har krævet et større benarbejde, er noget af det, vi er blevet bedre til, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har fået et forholdsvist stort boost på ressourcedelen, samtidig med at vi er blevet bedre til at samarbejde med politiet og udlandet.

Det er en kombination af små og store beslag, der udgør de 90 kilo, som i vores perspektiv er et højt tal.
Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen

Den store stigning i mængden af beslaglagt kokain skyldes blandt andet fire store beslag på seks, syv, 18 og 40 kilo. Dermed er fangsten i Aarhus mere end dobbelt så stor som den næststørste beslaglæggelse.

- De fire tal er med til at puste statistikken noget op. Men vi har også haft en masse småbeslag, og det er en kombination af små og store beslag, der udgør de 90 kilo, som i vores perspektiv er et højt tal, siger Preben Buchholtz.

- Hvis vi trækker de store beslag fra, så er det stadigvæk et højere tal end i 2018.

De fire store beslag trukket fra den samlede mængde af beslaglagt kokain giver 19 kilo – altså 13 kilo mere end i 2018.

Den største fangst var ved Aarhus Havn. / Foto: Caroline Slot

Største fangst i Aarhus

Da Toldstyrelsen den 16 december opdagede nogle mistænkelige pakker i containeren ved Aarhus Havn, kontaktede de Særlig Efterforskning Vest, og der blev foretaget en ransagning, hvor kokainen dukkede op.

Efter beslaglæggelsen blev der gennemført en intensiv, international efterforskning.

- Den viser, at kokainen sandsynligvis skulle have været læsset af i Hamborg, hvor det skulle distribueres videre til det centraleuropæiske narkomarked. Vi vurderer, at kokainen kunne være solgt for minimum et tocifret millionbeløb på gaden, muligvis trecifret, sagde politiinspektør og leder af Særlig Efterforskning Vest, Brian Olsen, til TV2 ØSTJYLLAND tilbage i januar.

Containeren var ankommet med skib fra Hamborg Havn, og det var altså formentlig ikke meningen, at den skulle ende i Aarhus.

Brian Olsen var svært tilfreds med, at det er lykkedes at holde narkoen væk fra gaden.

Det er vigtigt, at vi får pillet det ud af markedet. Vi skal få det stoppet  – uanset hvad.
Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen

Ifølge kontroldirektøren i Toldstyrelsen er det netop formålet med det store arbejde for at beslaglægge så meget kokain som muligt.

- Det er vigtigt, at vi får pillet det ud af markedet. Vi skal få det stoppet  – uanset hvad.

Ifølge kontroldirektøren er der et stort marked for kokain i Danmark. / Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

Stort marked for kokain

Ifølge kontroldirektøren skyldes stigningen i mængden af beslaglagt kokain blandt andet, at Toldstyrelsen har fået bedre ressourcer, og at de er blevet dygtigere til at finde frem til de store forsendelser af kokain.

Vi ved, at der er et stort marked for kokain og en stor efterspørgsel. Derfor sætter vi ind og finder det.
Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen

Det er dog svært at sige noget om, hvorvidt efterspørgslen på kokain er steget i Danmark.

- Hvor meget narko, der bliver forbrugt i Danmark, har vi ikke tal på. Vi ved, at der er et stort marked for kokain og en stor efterspørgsel. Det er derfor, der er nogle, som forsøger at få det ind over grænsen, og det er derfor, vi sætter ind og finder det, siger Preben Buchholtz.

Når smuglerne finder ud af, hvordan vi fanger dem, så lærer de også af deres fejl og finder på nye måder. Derfor er det lidt katten efter musen.
Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen

Selvom Toldstyrelsen er blevet bedre til at finde kokain og andet narkotika, så er der behov for, at de fortsat gør, hvad de kan for at blive bedre.

- Jo mere træning vi får, og når vi finder ud af, hvordan de gemmer tingene, så lærer vi hele tiden noget og bliver bedre til at finde det, siger kontroldirektøren.

- Men smuglerne prøver også at blive bedre til at gemme det. Når de finder ud af, hvordan vi fanger dem, så lærer de også af deres fejl og finder på nye måder. Derfor er det lidt katten efter musen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her