Naturens tilstand er gået fra dårlig til endnu værre

En naturrapport fra Aarhus Universitet kalder ifølge naturfredere på stop for skov- og landbrugsdrift på flere offentlige arealer.

Et ti sider langt notat om naturens tilstand i Danmark tegner ifølge Danmarks Naturfredningsforening (DN) et dystert billede.

- Rapporten fortæller, at vi står over for en naturkatastrofe, hvis vi ikke ser politisk handling nu, siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding.

Rapporten, der er lavet af Aarhus Universitet for Miljøstyrelsen, blev offentliggjort fredag middag.

Rapporten konkluderer, at naturen i Danmark ikke har fået det bedre i de seneste seks år. Tværtimod er der tilbagegang på flere fronter.

95 procent af naturtyperne og 57 procent af arterne vurderes at være i såkaldt ugunstig bevaringsstatus.

I 2013 var det 90 procent af naturtyperne og 39 procent af arterne, der fik dette prædikat.

VIDEO: Vi er hurtige til at råbe op, når vi hører om de store, truede dyr i udlandet, som vi kender fra Disney-film. Men hvad med de arter i vores egen natur, der er pressede? Dem findes der masser af, og i Silkeborg gør man nu en indsats for at hjælpe en række truede sommerfugle-arter. Se indslaget fra den 3. september 2019 her.

Særligt slemt for skovene

Særligt slemt ser det ifølge DN-præsidenten ud for skovene.

- Tilstanden i vores skove er dybt alarmerende. 40 procent af Danmarks truede arter lever i skovene.

- De er afhængige af, at der er urørt skov, hvor der ikke er tømmerproduktion. Skovenes tilstand er gået fra rigtig dårligt til endnu værre, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun vurderer, at udviklingen strider mod forpligtelserne i habitatdirektivet, og kalder rapporten for et "kæmpe wakeup call".

quote Tilstanden i vores skove er dybt alarmerende. 40 procent af Danmarks truede arter lever i skovene.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening

Der er behov for en jordreform, og at staten indstiller skov- og landbrugsdriften på store dele af de offentligt ejede arealer, mener Reumert Gjerding.

- Vi ved fuldstændig, hvad der skal til. Det eneste, der mangler, er politisk vilje, siger hun.

VIDEO: Hoppe i vandpytter, sove i shelter og lave mad over bål. Naturen byder på en masse oplevelser, men nutidens børn er langt mindre udendørs end tidligere generationer. Det er en skam, mener man på Egebakkeskolen i Brabrand - og derfor var undervisningen den 5. september 2019 rykket udenfor.

Højere ambitioner på naturens vegne

At viljen skulle mangle, afviser miljøminister Lea Wermelin (S), som dog giver foreningen ret i, at rapportens konklusioner er nedslående.

- Vi har godt vidst, at det stod slemt til, og at der var behov for at gøre meget mere. Det var også noget af det, Socialdemokratiet gik til valg på, nemlig at hjælpe vores natur og have højere ambitioner på naturens vegne.

quote Der er brug for, at vi gør mange ting. Vi har foreslået en biodiversitetspakke, meget mere urørt skov og en jordreform.

Lea Wermelin (S), miljøminister

- Der er brug for, at vi gør mange ting. Vi har foreslået en biodiversitetspakke, meget mere urørt skov og en jordreform. Det er også det, vi har med i vores forståelsespapir, siger Lea Wermelin.

Hun er overbevist om, at det er muligt for regeringen at vende den negative udvikling og skabe fremgang.

Notatet er lavet af Aarhus Universitet for Miljøstyrelsen. Det indgår i en rapportering til EU-Kommissionen, som finder sted hvert sjette år.

Her skal EU-landene rapportere bevaringsstatus for naturtyper og arter under det såkaldte habitatdirektiv.

Danmark skal således give kommissionen en aktuel status for 60 naturtyper og 84 arter.

VIDEO: Kollerup Enge skal forvandles til et vådområde. Komplet med biodiversitet, rent vand og lækre stier. Se indslaget fra den 22. august 2019 her. Foto: Søren Larsen 

/ritzau/

Mundbind Bilka

- Det er ikke med stor glæde, men vi er nødt til at vise samfundssind

respirator hospital

Pressede hospitaler sender coronapatienter videre

COLOURBOX9510022

111 år gammelt byggefirma er gået konkurs

narko narkotika amfetamin speed

54-årig idømt fire års fængsel i sag om stort narkonetværk

Skærmbillede 2020-10-26 kl. 12.07.43

Bro skal rives ned – beboere fik ved en fejl ikke beskeden

coronatest podning corona covid-19 visir

Danmark har 860 nye smittetilfælde