900 t-shirts er blevet til verdens største strikkede moderkage: Nu bliver den samlet

Verdens største strikkede moderkage er ankommet i Aarhus, og skal bidrage til at sætte fokus på den oversete kvindekrop.

Lokale strikkeentusiaster var lørdag mødt op på Steno Museet for at hjælpe med at samle moerkagen.

Verdens største strikkede moderkage er efter en rejse halvvejs rundt om jorden ankommet til Aarhus i fem kufferter. Det 175 kg tunge kunstværk er skabt af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton, og hun har nu sammen med Steno Museet bedt lokale strikkeentusiaster om hjælp til at få moderkagen stykket sammen igen.

Skulpturen er skabt af mere end 900 genbrugte t-shirts, som kunstneren har transformeret til garn og strikket om til det, der er blevet til en tre meter bred moderkage. At skabe den har været en fælles indsats, hvor både Rebecca Vandyk-Hamiltons børn, søster og gamle og nye venner igennem to år har strikket og hæklet på det, der bliver til en tre meter bred moderkage.

Mange ser ikke engang moderkagen efter deres egen fødsel længere
Rebecca Vandyk-Hamilton, kunstner

Moderkagen får en central placering ved indgangen til Steno Museet i Aarhus, som til januar åbner udstillingen 'Den oversete krop'.

Et fantastisk organ

Kunstneren Rebecca Vandyk-Hamilton vil med sit kunstværk fremstille moderkagen som det fantastiske organ, det er. For på trods af, at det er et af de mest livgivende organer i kroppen, så er organet ifølge Rebecca Vandyk-Hamilton stadig ganske ukendt og gemt væk.

- Mange ser ikke engang moderkagen efter deres egen fødsel længere.

Derfor skulle det også være et traditionelt, kvindeligt håndværk, der skulle stå for forstørrelsen af det kvindelige organ.

- Det er helt bevidst, at jeg har valgt noget, som er 'mors håndværk'. Næsten alle har en mor, der har strikket en sweater, der kradser lidt for meget omkring halsen, griner kunstneren.

Samtidig er de 900 t-shirts, som garnet til moderkagen er lavet af, godt brugte og slidte, inden de er blevet vasket og farvet røde og lilla. Igen, et arbejde, der ofte tilskrives moren i hjemmet.

Hver gang jeg kigger på den, lærer jeg noget nyt
Rebecca Vandyk-Hamilton, kunstner

- Heldigvis er det jo i forandring og ved at blive fordelt mere ud i hjemmene. Men min egen mor og jeg selv har håndteret tonsvis af vasketøj, siger Rebecca Vandyk-Hamilton.

Dette arbejde kommer til at udgøre verdens største strikkede moderkage, og den kommer til at ligne den ægte vare. Endnu en ting, der har været vigtig for den australske kunstner.

- Det er et interessant organ med mange synlige blodårer på den ene side. Og det er et vigtigt organ, som spiller en kæmpe rolle under graviditeten.

Moderkagens rolle

Udover at være kunstner, så har Rebecca Vandyk-Hamilton en kandidat i folkesundhedsvidenskab, og det var imens hun læste denne, at hun blev opmærksom på, hvor lidt vi stadig ved om moderkagens rolle og funktioner.

- Jeg lærer hele tiden nyt om organet. Hver gang jeg kigger på den, lærer jeg noget nyt.

Og den er altså ganske bemærkelsesværdig, understreger kunstneren.

- For eksempel står moderkagen for en kæmpe blodtransport under kvindens graviditet. Den håndterer omkring 600-700 milliliter blod per minut, som kroppen sender til moderkagen og tilbage rundt i kroppen, fortæller hun og uddyber:

- Den skaber et cirkulært system og sørger for, at babyen får både oxygen og mad.

Kunstværket måler tre meter og vejer 175 kg. / Foto: Rebecca Vandyk-Hamilton

Alligevel er organet ukendt for os. Derfor er det vigtigt, at verdens største strikkede moderkage bliver et kunstværk, som også ligner den virkelige med synlige, lilla blodårer og det hele.

Et kunstværk, der sammen med en hæklet navlestreng skal fungere som indgangen til en vigtig udstilling, fortæller Ella Paldam, vicedirektør og formidlingschef på Science Museerne, Aarhus.

- Den kæmpe moderkage er perfekt som indgang til vores udstilling, som netop vil sætte fokus på det oversete i medicinsk forskning.

Manglende opmærksomhed

En udstilling, hvor alle skal føle sig velkomne, hvorfor organet, der er forbundet med moderskabet og den kvindelige krop, er en god start.

- Alle startede med en moderkage, og alle kan mærke sin navle, som engang har været direkte forbundet til en moderkage, fortæller vicedirektør Ella Paldam.

Udstillingen, som åbner sin første del til januar, hedder 'Den oversete krop', og med den vil museet blandt andet undersøge, hvorfor kvindekroppen historisk har været overset i forskningen. Noget, som stadig i dag har konsekvenser for diagnoser og behandlinger.

- Et godt eksempel er sygdommen endometriose. En enormt smertefuld sygdom, man ikke engang har tal på, hvor mange den rammer. Men man estimerer at ti procent af alle kvinder rammes. Men forskningen i sygdommen er underfinansieret, og vores viden om sygdommen har ikke rykket sig meget i mange år. Heldigvis begynder det at ændre sig.

Den kæmpe moderkage kan opleves fra januar 2025, når udstillingen åbner - og måske før, drister Ella Paldam sig til at sige. Men lige nu ved de ikke, hvor lang tid det vil tage at montere den enorme moderkage og den tilhørende hæklede navlestreng.

- Vi kommer til at hænge den fra loftet, og navlestrengen vil vise vejen videre ind i udstillingsrummet. Og her kommer vi også til at udstille rigtige menneskemoderkager.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her