Nu gik det igen ud over en børnehave: - De unge mangler et sted at være
En legeplads i en børnehave er igen blevet raseret af unge mennesker. Pædagogiskleder mener, at de unge mangler et sted at være.
Det er ikke altid en leg at møde på arbejde i Børnehuset Lyset. På legepladsen flyder det med meget andet end legetøj og legeredskaber. Byens unge bruger nemlig legepladsen efter åbningstid - og det lader ofte legepladsen tilbage i en noget sløj tilstand.
Mandag morgen mødte personalet i Lystrup endnu engang ind til en hærget legeplads med cigaretskodder, dåser, et ødelagt telt og en smadret bænk.
- Det er virkelig ærgerligt at bruge tid på. Det er tid, vi hellere ville bruge sammen med børnene, hvor vi kan være nærværende og støttende i deres relationer, siger pædagogisk leder Britta Krüger Bodholt til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er langt fra første gang, Børnehuset Lyset oplever, at deres legeplads bliver raseret af unge mennesker, når børnehavens børn har forladt børnehaven.
Hærværket er en frustrerende og ressourcekrævende tendens, der efterlader pædagogerne med ekstra arbejde væk fra børnene - og børnene uden mulighed for at komme ud.
Og det ærgrer Britta Krüger Bodholt, for byens unge er velkommen til at bruge legepladsen, hun har bare én opfodring til dem.
- De må meget gerne være hos os. Vi har et dejligt sted, men de skal simpelthen rydde op efter sig, for det er børn, der bruger legepladsen, siger Britta Krüger Bodholt.
Ikke første gang
Både sidste efterår og i foråret, oplevede børnehaven flere gange, at deres redskaber og legetøj på legepladsen blev ødelagt efter åbningstid.
- Jeg tror, det handler om, at de unge mennesker mangler et sted at være. Det er jo rigtig ærgerligt, at der ikke er et ordentligt sted til dem om aftenen, hvor der er mere opsyn, siger Britta Krüger Bodholt.
Hun oplyser, at børnehaven selv har fokus på problemet, og at flere forældre ofte går tur omkring børnehaven for at holde øje med legepladsen efter lukketid. Derudover har de kontaktet politiet og SSP.
I Børn og Unge i Aarhus Kommune arbejder de med at forbygge og mindske risikoen for hærværk. Blandt andet gennem SSP-samarbejde og opsøgende medarbejdere i gadeplan.
Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge, vil dog helst ikke give et manglende opholdssted skylden.
- Man kan ikke undskylde hærværk med, at de unge mangler et sted at være. Vi har mange tilbud - også til unge mennesker. Når de ting sker, er det et tegn på en skæv ungdomskultur, der er stukket af, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.
Han oplyser, at kommunen har mulighed for flere forskellige indsatser, og at videoovervågning er den sidste udvej, hvis ødelæggelserne fortsætter.
Problem flere steder
Det er ikke kun Børnehuset Lyset i Lystrup, der oplever, at deres legeplads og redskaber bliver ødelagt uden for åbningstid. Flere steder i Østjylland har børnehaver oplevet samme ærgerlige tendens.
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere kunne fortælle om hærværk i blandt andet Børnehuset Rønbækken i Hinnerup, hvor en mindre brand efterlod skader i institutionens nye træhytte, og Funder Børnehus i Silkeborg der havde skader efter hærværk for cirka 80.000 kroner. I Voldum Børnehus i Favrskov Kommune mødte børnene ind til en bålhytte smurt ind i menneskelort flere gange, inden børnehuset valgte at sætte lås på adgangen til børnehaven uden for åbningstiden.
Tilbage i maj måned i år opfordrede Østjyllands Politi til, at man anmelder alle episoder med hærværk. De vurderer nemlig, at der er et stort mørketal forbundet med hærværk af legepladser.
- Vi ved først, om der er en udfordring et bestemt sted, hvis vi får anmeldelserne. Og hvis vi kender de konkrete tidspunkter, har vi også mulighed for at sætte ind over for det patruljemæssigt, siger Allan Nielsen, vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi.
I Aarhus Kommune har de fokus på området, og de erkender, at der kan være et stort problem, når ødelæggelserne er tilbagevendende.
- Vi arbejder både forebyggende og mere direkte, når vi ved, hvem der står bag. Vi har et godt samarbejde med politiet og gode erfaringer med SSP-samarbejdet, der ser ud til at virke. Områder der har været plaget af tilbagevendende hærværk er sluppet for det, siger Thomas Medom.
Tilbage i Lystrup håber Britta Krüger Bodholt på, at både børn og unge har et rart sted at være i fremtiden.
- Jeg håber, at vi skal bruge mindre tid på at rydde op udenfor efter de unge. Men jeg håber også, at de stadig vil komme her, bare de husker at rydde op efter sig, siger hun.