Ny forskning: Gigtmedicin kan være farligere end mange tror
Udbredt gigtmedicin kan være farlig for hjertepatienter, fastslår undersøgelse
Nogle af de mest brugte slags gigtmedicin har langt flere bivirkninger, end vi tror, og bør bruges med yderste påpasselighed eller undlades til patienter med hjertesygdom.
Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet i et samarbejde med en lang række europæiske universiteter og hospitaler.
Gigtmedicin er blandt de mest solgte medicinpræparater i verden og ordineres hvert år til mange tusinde danskere. Herunder mange med dårligt hjerte.
Aarhus-forsker får pris og 1,2 mio. kroner
Den ny undersøgelse samler al forskning på området og viser, at ældre, velkendte og udbredte typer af gigtmedicin kan være farlig og give blodpropper i hjertet.
Risiko for hjerteanfald
- Nogle af de ældre og meget brugte typer gigtmedicin, særligt det aktive stof diclofenac, er forbundet med øget risiko for hjerteanfald.
Det siger Morten Schmidt, læge og ph.d. fra Aarhus Universitet, som står i spidsen for forskningsprojektet.
Hvert år får mere end 15 procent af danskerne recept på gigtmedicin. Tallet stiger med alderen, og hver fjerde over 65 år tager disse typer gigtmedicin.
Mange burde bruge en anden medicin
- Tidligere undersøgelser har desuden vist, at mere end hver tredje danske patient med hjertesvigt eller blodpropper i hjertet har fået ordineret disse gigtpræparater efterfølgende.
- Dér burde de fleste bruge andre midler, der er mindre skadelige for hjertet, siger Morten Schmidt.
Forskere: Influenza narrer kroppen
Undersøgelsen betyder, at det europæiske selskab for hjertemedicin nu for første gang har lavet en række anbefalinger til lægerne, før de udskriver gigtmedicin til deres patienter.
Vurdering af patienten
De efterlyser, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en grundig vurdering af patientens risiko for hjertesygdomme grundet blandt andet arvelig belastning, rygning og højt kolesteroltal.
- I de tilfælde bør man undgå at tage denne type medicin så vidt muligt og i samråd med lægen vælge noget andet smertestillende som pamol, siger en anden af studiets forfattere, professor i hjertemedicin Christian Torp-Pedersen, Aalborg Universitet.
Det europæiske hjerteselskab mener desuden, at gigtmedicin kun bør sælges i håndkøb, hvis der samtidig medfølger en passende advarsel om de hjerte-kar-mæssige risici.