Ny rapport: Foreningsidræt styrker både børns integration og glæde
Skal integrationen i de udsatte boligområder lykkes, er foreningsidræt et rigtig godt sted at starte. Det viser en ny rapport.
Muska Aghaigol og Asmaa Farah Abdi styrer sikkert bolden uden om modstanderne fra Ellehøjskolen.
Selvom de kun har været en del af Søndervangsskolens såkaldte Get2sport-fodboldhold i tre uger, så er det allerede en helt særlig følelse, der melder sig, når de skal til træning.
- Vi får lidt sommerfugle i maven, og man tænker sådan, hvad kommer der til at ske i dag? Og man er meget spændt, fordi vi elsker bare fodbold, og det er rigtig sjovt at komme ud at spille siger 10-årige Muska Aghaigol og Asmaa Farah Abdi til TV2 ØSTJYLLAND.
Get2sport er et projekt under Dansk Idrætsforbund, der de sidste 15 år har arbejdet på at sikre velfungerende idrætsforeningsliv i udsatte boligområder, som for eksempel Gellerup, hvor pigerne spillede opvisningskamp fredag.
Ny rapport viser mange fordele
De sidste tre år er effekten af Get2sport-holdene, der kører i 63 foreninger i 49 udsatte boligområder i 26 kommune, blevet undersøgt af Det Nationale Forsknings – og Analysecenter, VIVE.
I undersøgelsen er Get2sport-aktive børn blevet sammenlignet med deres klassekammerater, der er henholdsvis idrætsaktive og ikke-idrætsaktive.
Nu viser den nye rapport overordnet set, at de aktive i Get2sport-foreningerne får oplevelsen af at lykkes, have en værdi og ’høre til’, når de er aktive i foreningslivet. De er gladere og mindre ensomme, har mindre fravær og er mindre kriminelle.
Derudover benytter de også fællesskabet uden for normale træningstider, hvilket giver et positivt fællesskab at være en del af som alternativ til nogle af de mindre positive fællesskaber i de udsatte boligområder.
Hovedtal fra undersøgelsen
- Kun 3 procent af get2sport-medlemmerne føler sig ofte eller meget ofte ensomme mod 12 procent af de ikke-aktive.
- 48 procent svarer, at de i høj grad har fået mere selvtillid, mens 35 procent svarer, at det i nogen grad gør sig gældende.
- Over 90 procent af get2sport-medlemmer er meget glade/har det godt nok mod ca 78 procent af de ikke-aktive.
- 40 procent svarer, at de også kommer i foreningen, når der ikke er træning. Dette giver nogle positive fællesskaber, som holder børnene og de unge på en positiv levevej og sikrer, at kedsomhed ikke fører til nogle mindre positive fællesskaber.
- 90 procent af get2sport-medlemmerne mener, at de kan gøre en positiv forskel for sig selv og andre, hvilket kun er tilfældet for 66 procent af de ikke-aktive.
- Næsten 55 procent er meget glade for at gå i skole mod ca 36 procent af de ikke-aktive. Samtidig oplever over 80 procent, at de klarer sig godt eller meget godt i skolen. Det tal er under 60 procent for ikke-aktive.
- 40 procent af get2sport-aktive svarer, at de har venner med hjem mindst en gang om ugen – dette gælder under 30 procent af de ikke-aktive
- 70 procent føler, at de i høj grad har fået mere energi efter at være startet til aktiviteten. 25 procent føler det i nogen grad.
Store smil og nye venskaber
Det er ikke kun papiret, at foreningsidrættens fordele er tydelige. Der var også masser af glade smil på banen til fodboldkampen mellem de to Get2sport-skolehold, og ud af fællesskabet er der vokset nye venskaber:
- Jeg har fået nogle fra 3. – og 5. klasse, fortæller Muska Aghaigol, der selv går i 4. klasse.
- Hvis man ikke havde nogle venner, så ville det være en stor hjælp at komme til fodbold, fordi alle er så søde her, siger Asmaa Farah Abdi.
En anden der er et tydeligt eksempel på, at deltagelse i foreningsidræt kan have store fordele, er 28-årige Mahmoud Dirawi. Han er selv vokset op i Gellerup, og blev som helt ung en del af fodboldklubben ACFC i Gellerupparken.
Fodbolden blev et vendepunkt for ham, der sikrede, at han blev en del af et positivt fællesskab, fremfor at opsøge fællesskaber, der bevægede sig på kanten af loven:
- Jeg tror klart, at det her med at være en del af foreningsliv har holdt mig fra en hel masse ting, jeg kunne være endt i. Foreningslivet har givet mig mulighed for at blive accepteret og anerkendt og føle, at livet er værdifuldt uden at være en del af noget, som var ulovligt, siger Mahmoud Dirawi til TV2 ØSTJYLLAND.
I dag arbejder han som børneudviklingstræner hos AGF.
Afgørende forskel i børnenes liv
Selvom Get2sport har været i gang siden 2005, så glæder det Preben Astrup, der er konsulent i Danmarks Idrætsforbund og ansvarlig for Get2sport på Fyn og Jylland, at der nu, med rapporten fra VIVE, kommer tal på de fordele, han og resten af folkene bag, de seneste år har kunnet se udspille sig i idrætsforeningerne:
- Med rapporten bliver det bekræftet, at det gør en afgørende forskel i børnenes liv, om de er foreningsaktive eller ikke er.
- Det betyder ikke, at vi kan løse alverdens problemer med idræt. Der er børn, der har det ualmindeligt svært, som vi ikke fanger med idrætten. Men der er ingen tvivl om, at de frivillige fællesskaber kan gøre en kæmpe forskel i et område som for eksempel Gellerup, siger Preben Astrup til TV2 ØSTJYLLAND.
Styrker integrationen
Også udlændinge - og integrationsminister Mattias Tesfaye (Soc. dem.) kan se mange fordele i arbejdet med at få flere børn fra udsatte boligområder ind i foreningsidrætten.
Han mener, at det i høj grad kan styrke integrationen:
- Det kan godt være, at man lærer noget på fodboldbanen, men man lærer også noget, man kan bruge i resten af samfundet.
- At fungere i et fællesskab. At acceptere at der er nogle regler, man bliver nødt til at leve op til. Og også at der er en dommer i sidste ende, der kan afgøre en sag, hvis man bliver uenig. Den slags er uvurderligt i forhold til integrationen, siger Mattias Tesfaye til TV2 ØSTJYLLAND.