Ole lærer at forvandle smerte til smil

De bringer glæde og smil på deres vej, men faktisk kræver det også en uddannelse og at komme gennem nåleøjet for at blive en af landets 70 hospitalsklovne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ole besøger blandt andre kronisk syge Agnes.

Ole Lauritsen går benhårdt efter at blive noget, som de fleste forsøger at undgå hele deres liv.

Ole vil være klovn. 

Ikke i et cirkus eller en arena, men på et hospital, hvor gange og stuer bliver hans manege. Og det tager faktisk halvandet år at lære. 

Under corona begyndte han at jonglere, og det gav ham ideen til at blive hospitalsklovn. 

- Jeg passede min søsters børn og havde det fedt over det og at lære noget nyt. Så jeg snakkede med min kone om, at det kunne være fedt at have et job, hvor man kom hjem med den følelse, fortæller Ole. 

Man bliver ikke bare lige hospitalsklovn ved at sætte den røde næse på. Hvis man klarer sig gennem optagelsesprøvens nåleøje, tager det halvandet år med mesterlære og skoleophold. Her lærer man at lægge sine følelser på hylden, ikke at tænke for meget og være en smule underlig.

- Jeg kan godt lide at fortælle løgnehistorier og have det sjovt. Jeg vidste nok, det handler lidt om at rive folk ud af deres dag, og hvad de er i, siger Ole. 

Vi kan lige give dem et moment, hvor de kan få noget kontrol tilbage ved at fortælle os, hvordan verden virker
Ole Lauritsen, hospitalsklovn

Egentlig er han ret introvert, fortæller han, så han vidste heller ikke, om han kunne.

- Jo længere man kommer hen, kan man se, at det ikke handler om, at vi er klovne, der skal ud og optræde. Det handler lige så meget - hvis ikke mere - om, hvem man er, og hvordan man fornemmer et rum og mærker, hvad der er brug for. 

Ole med den røde tud

Noget af det, Ole og hospitalsklovnene deler med mere traditionelle klovne, er den røde næse, og den er vigtig. Den giver ham lov til at gakke ud.

- Hvis jeg ikke havde den på, var jeg bare en mand på 44 år, der havde taget mærkeligt tøj på. Med den ved folk, at jeg er en klovn og ikke bare super underlig, siger Ole.

Uden den røde næse er han Ole. En tv-fotograf, der bor i Tilst. Milevidt fra sit alter ego Turbo.

- Jeg er meget i hovedet. Det er Turbo absolut ikke.

Ole blev færdiguddannet i slutningen af august.

Det kan godt blive for fjollet, men kun hvis man tænker for meget over det.

- Ole styrer det hele og sidder i hovedet. Det bliver aldrig så sindssygt, at det ikke er ansvarligt. 

Mange kronisk og alvorligt syge børn kan komme til at lide af hospitalslede med mange besøg og indlæggelser på hospitalerne. Her er de vant til at få at vide, hvad de skal gøre. Det kan hospitalsklovnene lave om på.  

- Vi kan lige give dem et moment, hvor vi er så åndssvage og dumme, at de kan få noget kontrol tilbage ved at fortælle os, hvordan verden virker. En kontrol, der har været taget fra dem, siger Ole. 

Klovnen kommer

Den første danske hospitalsklovn var Birgit Bang Mogensen. Hun havde sin første tur i manegen i år 2000 på Aarhus Universitetshospital, der dengang hed Skejby Sygehus.

- Da jeg tog klovnenæsen på, holdt barnet op med at græde, fortæller hun om et af de første møder.

Klovnenes indtog på de danske hospitaler var ikke helt ligetil. På nogle afdelinger blev der klaget over Birgit i starten, fordi de hospitalsansatte syntes, hun forstyrrede dem i deres arbejde.

- Klovnen siger det, som det er, så personalet mister kontrollen, siger Birgit Bang Mogensen.

Birgit Bang Mogensens baggrund er skuespiller og socialpædagog, inden hun ved en tilfældighed blev den første hospitalsklovn, Gunil.

Efter seks års arbejde med forklaringer og inspiration gik det bedre, og man turde at tage klovnen ind. De spredte sig også til demensafsnit på plejehjem. 

Flere begyndte at se, at det sjove var alvorligt ment, og at klovnen kunne lindre.

Derfor kunne organisationen Danske Hospitalsklovne i maj fejre sit 20 års jubilæum. 

- Sådan er det nok at være ildsjæl, så vil det være op ad bakke, siger Birgit.

I dag bliver hun stolt over at se, hvor langt organisationen er kommet.

- Når jeg tænker, hvor meget arbejde, men også glæde, der var i det, og så til hvor velorganiseret en organisation det er, det er rørende. Jeg er meget taknemmelig, siger den tidligere klovn.   

Færre smerter

Og alt det sjove midt i det alvorlige hjælper børnene.

Det har sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen undersøgt i sin forskning

Danske Hospitalsklovne

Danske Hospitalsklovne har ansat 70 uddannede og lønnede hospitalsklovne fordelt over hele landet. 

Senest søgte 146 ind, 12 blev optaget, alle bestod.

Der er seks skoleophold og ni enkeltstående uddannelsesdage. Derudover har lærlingene løbende coaching, supervision og evalueringssamtaler og mere end 70 praktikdage med en mester på hospitalet.

Har faste vagter på:  

  • 21 hospitaler – alle landets børneafdelinger

  • 26 børne- og ungdomspsykiatriske afsnit, specialskoler, aflastningsinstitutioner og bosteder.

Der er lige nu åbent for ansøgning til hospitalsklovneuddannelsen med start februar 2024. Ansøgningsfristen er den 4. december 2023.

- Vi optager endnu et hold, fordi vi mærker stor efterspørgsel på vores hospitalsklovnes tilstedeværelse både på almindelige børneafdelinger, i børne- og ungdomspsykiatrien og indenfor specialområder, fortæller organisationen.

For mange klovne er jobbet deltid. Hospitalsklovnene i Danmark har kontakt med halvdelen af alle indlagte børn i Danmark.

I 28 år har hun været ledende sygeplejerske på en børneafdeling og fulgt hospitalsklovnenes arbejde. Det vækkede hendes nysgerrighed. 

- Jeg blev nysgerrig på, hvordan vi kunne blive klogere på det, som hospitalsklovnene gjorde. Jeg kiggede på det i det daglige arbejde, og det affødte min forskningsmæssige interesse, siger Helle Nygård Kristensen.

Hun ville blive klogere på hospitalsklovnens relation med barnet, når barnet skulle igennem en behandling eller nogle smertefulde procedurer som for eksempel blodprøver.

I 2019 kunne hun sætte sit sidste punktum på sin ph.d. om betydningen af hospitalsklovnen for 4-14 årige børns oplevelse af smerter relateret til procedurer under indlæggelse på hospitalet.

- Den tilgang, klovnene har til børn og familier, brugte de til at få skabt en tillidsfuld relation til barnet. Det er starten på det hele. I det forløb, de fik sammen, var et af mine hovedfund, at de tog afsæt i og lærte barnets historie at kende. 

- Klovnen skabte et stort ”vi” sammen med barnet. Barnet fik en oplevelse af, at det ikke skulle klare det alene, fortæller Helle Nygård Kristensen. 

Klovnen er den ekstra person i rummet, der er på barnets side og uddannet til det.

- Klovnen fik også tingene til at ske, som det var aftalt og planlagt med barnet, fordi klovnen rummede alle i rummet, siger Helle Nygård Kristensen.

Hun så også sygeplejerskerne lære af klovnen og tage noget af det til sig. Det blev en professionel ven, som sygeplejerskerne arbejdede sammen med.

En del af hendes fund er også, at smerterne oplevedes mildere hos børnene, som havde en klovn med under behandling og procedurer – det gjaldt særligt de ældre børn.

Hvis barnet havde haft ondt tidligere og oplevet svære og smertefulde procedurer eller behandlinger, var det vanskeligere at få effekt af hospitalsklovnen.

Det kan blive svært, hvis klovnen ikke er der, derfor er det også vigtigt altid at tage afsæt i barnets historie
Helle Nygård Kristensen, ph.d., uddannelsesleder UCN

Helt centralt var, at barnet og klovnen lagde strategier sammen for eksempelvis blodprøven eller behandlingen. Derfor er en tillidsfuld relation mellem dem helt afgørende. 

- De havde en fokuseret opmærksomhed på hinanden undervejs og evaluerede sammen efter forløbet for at give barnet en oplevelse af, hvordan barnet havde klaret det sammen i et "vi". 

Det er ifølge forskningen vigtigt, at der er kontinuitet undervejs, fra barnet kommer ind, og at sygeplejersken er opmærksom på det. Det er vigtigt at kende barnets alder, tidligere oplevelser og historie og tage afsæt i det i mødet med barnet, uanset om det er hospitalsklovnen eller en anden sundhedsprofessionel. 

- Det kan blive svært, hvis klovnen ikke er der, derfor er det også vigtigt altid at tage afsæt i barnets historie, at dokumentere hvordan barnet har klaret det og på den måde skabe sikkerhed for barnet. Særligt for de mange børn, der kommer igen og igen, siger Helle Nygård Kristensen.

Til sidst er det også vigtigt, at der er kontinuitet, for det kan blive svært for barnet, hvis klovnen ikke er der.

I dag er Helle Nygård Kristensen uddannelsesleder på sygeplejerskeuddannelsen UCN.

Sjældent nej

De røde næsers klub fik 12 nye medlemmer, da Ole og hans hold blev færdige i slutningen af august. Det største hold, siden foreningen blev stiftet. 

Er barnet frustreret, bange, surt og så finder vi en vej. Det er en kæmpe improvisationsleg
Ole Lauritsen, hospitalsklovn

Dermed er der 70 hospitalsklovne på de danske hospitaler. Noget af det vigtigste, de lærer, er også at spejle børnene. Besøgene starter typisk med at koordinere med de ansatte, hvilke børn der skal have besøg. Et nej bliver dog respekteret fuldt ud.

- De får meget sjældent lov til at sige nej til noget som helst. Så at de får lov at give os et klart nej, og vi respekterer det, så har de også fået om ikke andet så en lille smule kontrol, siger Ole.

De fleste siger dog ja, og for de forældre, TV2 Østjylland møder på afdelingerne, gør det en kæmpe forskel. 

- Vi trækker vejret med barnet og italesætter, at det er trælst og hjælper med at komme ud med følelsen.

- Det er lidt svært at forklare, men vi kommer jo bare ind og lader alt stå helt åbent. Det er flippet, men vi kommer virkelig ind og mærker rummet. Er barnet frustreret, bange, surt? Og så finder vi en vej. Det er en kæmpe improvisationsleg, ræsonnerer Ole.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google