Opråb til unge mænd: Snup hellere en bøde og behold livet
To simple råd kan være med til at gøre nattelivet sikrere for rigtig mange unge, lyder det fra natteravn, der er gået viralt med et opslag.
Natten til lørdag kom den melding, man altid frygter. En ung kvinde var væk.
Hun havde forladt et diskotek i Aarhus i nedtrykt sindstilstand, uden sin telefon, uden sin pung. Og nu var der intet spor af hende.
Poul Guldborg har gennem flere år været natteravn i Aarhus og Skødstrup, og han er denne weekend gået viralt på Facebook med et opråb og to simple råd til de unge i nattelivet.
Han var nemlig blandt de frivillige fra Natteravnene Aarhus, der den nat blev bedt af politiet om at holde udkig efter den savnede kvinde.
De mistænkte, at hun kunne være taget ned mod havnen og gik derfor ned mod havnekanten ved Dokk1. Der fandt de dog ikke den unge kvinde, men derimod adskillige unge mænd, der stod og tissede ned i vandet.
Den unge kvinde blev senere på natten fundet i god behold hjemme hos sig selv, men nattens oplevelser fik Poul Guldborg, hvis navn flere måske kan huske fra hans tid som tv-vært på DR, til at gå til tasterne på Facebook.
For med to simple råd kan man nå langt for at gøre det sikrere for sig selv og dem, man er i byen med.
Bliv sammen
Det første råd fra Poul Guldborg er 'tag i byen sammen, bliv sammen og tag hjem sammen'.
- Hver gang vi er ude at gå, møder vi nogen, der går alene. Det kan være unge kvinder - der er de mest udsatte - der 'lige er kommet væk fra flokken', 'bare lige skal have noget luft' og er kommet ud uden jakke på. Og nu står de hamrende stive og kaster op ved en bygning.
- Der ville det være meget nemt for nogle forkerte mænd at tage armen om hende, tage hende et sted hen og gøre noget, de ikke skal. Det kan man forhindre ved, at de unge holder sammen, siger Poul Guldborg.
Det samme råd har han givet sine børn, der i dag er fra 18 til 25 år.
Snup en bøde og behold dit liv
Det andet råd er mere specifikt møntet på de unge mænd, der ligesom dem, Poul Guldborg og de andre frivillige natteravne stødte på forleden nat, kan finde på at tisse fra havnekanten.
Og det er ret simpelt: Lad være.
- Vandet er tre-fire grader koldt, og hvis man ikke er vant til det, er beruset og har tøj på, så bliver det hurtigt farligt.
- Og ja, det koster dig en bøde at tisse op ad en bygning eller andet, men så har man trods alt livet i behold. Det allerbedste er selvfølgelig at vælge et toilet, men vi ved jo godt, at efter en masse fadøl er det ikke sikkert, at der er 'tid' til at finde et. Så må man jo finde et sted, hvor man ikke sætter livet på spil, siger han.
VIDEO: En TV2 ØSTJYLLAND-journalist prøvede selv på egen krop, hvordan det føles at ryge i iskoldt havnevand.
Og det er ikke, fordi Poul Guldborg ønsker at moralisere over for de unge eller i øvrigt have ros for, at han går ture som natteravn.
For han var selv meget værre som ung, fortæller han. De unge i dag er i hvert fald 'ti gange mere fornuftige', end han selv var på deres alder. Derfor forstår han egentlig også noget af det, han nu advarer unge mod at gøre.
- Faktisk kan det ses som ret sympatisk, at man stiller sig op og tisser i vandet. Så ender det jo ikke på jorden, hvor det lugter, og andre kan træde i det. Men unge mænd føler sig jo udødelige og tænker ikke, at de kan falde i, siger Poul Guldborg.
Han håber, at hans råd kan være med til at få nogen gæster i nattelivet til at tænke sig om og på den måde undgå ulykker.
Og så opfordrer han alle til at blive natteravn.
- Vi møder en masse unge, glade mennesker, ringer til familie eller venner og skaffer et lift hjem eller yder noget førstehjælp - det er meget livsbekræftende, siger han.