Oprørte studenter klar med kampagne: - Det er en sommer, vi aldrig får igen

Stor frustration over uvished om studentertid blandt 3.G'ere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Studenter har søsat en landsdækkende kampagne ved navn "Red vores studentertid!" for at råbe politikerne op.

- Vi vil gerne give ungdommen stemme i den her debat. Efterskoleeleverne er kommet tilbage, fordi de har råbt op, og nu er det vores tur til at råbe op og sige, at vi stadigvæk er her, og at vi også betyder noget.

Sådan lyder det fra 20-årige Mark Caton fra 3.U på Risskov Gymnasium, efter at Sundheds- og Ældreministeriet mandag har meldt ud, at det tidligst fra 8. juni vil blive tilladt at samles flere end 10 personer.

Mark Caton har sammen med en gruppe andre 3.G'ere startet en (online)kampagne for at prøve at få politikerne til at give en klar melding i forhold til studentertiden.

VIDEO: Det er langt fra sikkert at afgangseleverne i år kan fejre deres studentertid på traditionelvis, som det blev gjort her i juli 2019. 

Once in a lifetime

Kan studenterne få lov til at køre i studentervogn? Kan de holde gilde? Kan de holde dimission og galla? Spørgsmålene er mange.

Det er en sommer, vi aldrig får igen. Det er ikke som en ferie. Italien er der stadig til næste sommer, men til næste sommer er jeg ikke længere 3.G'er.
Mark Caton, elev i 3.U på Risskov Gymnasium

- Vi ønsker os en studentertid, der kan minde mest muligt om andres. Vi håber på, at vi kan få lov at lave studenterkørsel og fejre, at vi er blevet studenter på skolen sammen med vores forældre, som vi har glædet sig til i mange år, siger Mark Caton til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er en sommer, vi aldrig får igen. Det er ikke som en ferie. Italien er der stadig til næste sommer, men til næste sommer er jeg ikke længere 3.G'er. Der kommer det til at se fuldstændig anderledes ud.

Endnu ingen aflysninger

Ifølge Mark Caton og co. er det "enormt træls", at studenterne ikke kan få den klarhed over deres situation, som mange andre dele af samfundet har fået.

På trods af uvisheden er studenterne meget fastsatte på at komme ud at køre, lyder det fra direktør i lejstudentervogn.dk, Frederik Bossow Angel.

- Vi har ikke fået nogle aflysninger endnu. Rigtig mange frustrerede studenter har ringet til os og spurgt om vi ved noget. Det eneste svar, vi kan give dem, er, at vi nok skal køre dem, og hvis vi ikke kan køre dem nu, så kører vi dem på et andet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Frederik Bossow Angel fra lejstudentervogn.dk står klar med åbne arme, hvis studenterne får lov til at køre den klassiske vogntur i år. / Foto: Jesper Fonvig

Villig til karantæne

Han har 18 studentervogne stående klar, og mange klasser har allerede afleveret deres ruteplaner.

- Alle, der har bestilt en studentervogn, vil selvfølgelig ud at køre - det er det, de har arbejdet for i tre år. De går gerne i 14 dages karantæne bagefter, hvis det er det, det kræver, lyder det fra Frederik Bossow Angel.

Hvis man vil vide mere om den kampagne, som blandt andre Mark Caton har været med til at udarbejde, kan man besøge facebooksiden Red vores studentertid!

Mark Caton er medlem af hovedbestyrelsen i Radikale Ungdom, men han understreger, at kampagnen for studenterne ikke er partipolitisk.

LA vil have gang i festen

Flere folketingspartier har talt for, at studenter burde kunne færdiggøre deres tre år lange forløb på omtrent normal vis.

Radikale Venstre har foreslået at ændre forsamlingsforbuddet fra 10 til 25, mens Nye Borgerlige eksplicit har meldt ud, at man gerne ser elevtraditioner som studenterkørsel genindført, såfremt det kan gøres på sundhedmæssig forsvarlig vis.

Lokalformand i Liberal Alliance Horsens, Mads Pihlmann Kristensen, mener, at man sagtens kan gennemføre den traditionelle studenterkørsel. Under alle omstændigheder efterlyser han, at man snart melder noget ud.

- Nu har vi længe haft styr på smittekurverne, og selvom der er en smittefare, så er jeg ret sikker på, at de studerende godt ville kunne finde ud af det. Der vil selvfølgelig være en smitterisiko, men alt tyder på, at sundhedsvæsnet godt ville kunne følge med, selvom der var en lille stigning, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Anders Winnerskjold (S) mener, at hensynet til de sårbare og samfundsøkonomien kommer i første række.

Medlem af børne- og ungeudvalget i Aarhus Kommune Anders Winnerskjold (S) kan godt forstå frustrationen og uvisheden blandt de unge mennesker.

Han håber også, at studenterne kan få deres studenterkørsel, men er det bare ikke helt så ligetil, lyder det.

- Jeg har selv to søstre i 3.G, der lige nu er meget frustrerede, men det er ikke for sjov det her. Det er vigtigt at undgå, at smittetrykket stiger igen. Vi skal passe på vores sårbare samtidig med, at hjulene og økonomien skal i gang igen. Det er førsteprioritet lige nu, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Tiden vil vise, hvilken skæbne der vil overgå årets 3.G'ere.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her