Hash, hærværk og uro: - Ingen specielle problemer ved stationen
Sådan lyder det fra Norddjurs' borgmester på årsdagen fra knivdrabet i Grenaa. Han ser ikke et generelt problem ved stationen i byen.
En joint, en skraldespand med ild i, og unge som har gået med kniv. Det er billederne fra letbanestationen i Grenaa, som TV2 Østjylland nu kan vise.
Scenerne på trods holder borgmester Kasper Bjerregaard (V) fast i, at der ikke er problemer med uro ved letbanen i Grenaa.
- Vores unge mennesker vil altid mødes, og generelt er det ikke utrygt at være her. Vores unge mennesker skal have plads til at være her. Det er ikke mit indtryk, at der er specielle problemer ved at opholde sig ved stationen, siger han.
Stedet kom på alles læber, da en15-årig stak en jævnaldrende i hjertet med en kniv for præcist et år siden. Det er første gang, det er sket på stationen i Grenaa, og borgmesteren mener, man skal passe på med at drage konklusioner på baggrund af sidste års drab.
- Det var dybt tragisk og meget uheldige omstændigheder, som spillede sammen den eftermiddag for et år siden, siger Norddjurs' borgmester Kasper Bjerregaard (V).
Hvor mange går med kniv?
Når han skal svare yderligere, falder svarene meget i kategorien 'på den ene, og på den anden side'.
På den ene side mener han, der er for mange unge i hans kommune, som går med kniv.
På den anden side har han ingen grund til at tro, at problemet er mere udbredt i Norddjurs end i resten af landet.
- Vi er den eneste kommune, som har spurgt de unge, om de haft en kniv eller andet våben på sig, siger han og understreger, at de tager emnet alvorligt.
Ni procent af de unge mellem 7.-9. klasse har gået med kniv i Norddjurs, viser årsrapporten fra det lokale SSP (Samarbejde med Skole, Socialområdet og Politiet).
'Varmestuen' er stadig et opholdssted
I sidste uge besøgte TV2 Østjylland letbanestationen i Grenaa igen.
Godt 10 unge hang ud i venterummet, hvor der overalt er mindeord til den afdøde teenager.
Der blev ikke spottet knive den aften, men flere af de unge fortæller, at de i perioden efter drabet gik med kniv.
En version, deres forældre bekræfter.
Har I nogensinde gået med kniv?
- Der var en periode i starten, men det var, fordi man var bange for, hvem man mødte og sådan noget, fortæller 16-årige Tobias Lindberg Busse.
- Der er mange der går med knive. Det var der i hvert fald der, tilføjer han.
Politiet: - Der er ikke uro
Politikommissær Bolette Høy fra politiet i Grenaa har set videoen med de unge. Dog er det generelle billede ikke, at der er uro ved stationen.
- Det er et samlingssted, men der er ikke uro og uorden, siger hun.
Men der er video af joints, væltede skraldespande og unge, som fortæller, at de har gået med kniv. Hvordan kan det vi filmer hænge sammen med det, som du fortæller?
- På enhver banegård vil unge forsamles, særligt når det er koldt. De kan få læ og få opladet deres telefoner. De må selvfølgelig ikke ryge en joint, men andre gæster på stationen oplever det ikke som utrygt. Oftest opholder man sig der kort, fordi man venter på letbanen.
Ingen har råbt op på rundtur
Borgmester Kasper Bjerregaard er jævnligt i dialog med de lokale SSP-konsulenter og mødes ofte med poltiet. Der er ikke noget her, som giver ham anledning til at tro, at der er et særligt problem ved letbanestationen.
- Vores SSP-folk kommer forbi fra tid til anden, når får de meldinger om, at unge hænger ud der. Det har ikke givet anledning særskilt til ekstra handlinger, siger han og fortsætter:
- Politiet har også lige fremlagt for os i kommunalbestyrelsen, at der ikke er noget, som stikker af i kriminalstatistikkerne i Norddjurs i år.
Men hvad har I konkret gjort for, at der ikke sker noget lignende igen?
- Jeg tror, at det kunne være sket alle steder. Det har ikke noget med stationen at gøre. Det er samlingspunkt, men det kunne være sket over alt.
Han har besøgt samtlige skolebestyrelser i Norddjurs Kommune de seneste måneder og talt med dem om unges adfærd, alkoholforbrug og tryghed.
Her har øget utryghed ikke fyldt hos de forældre, han har talt med.
- Der kunne der have været meldinger om stor utryghed, men det har der ikke været på møderne, siger han.
Ny taskforce til udsatte unge
Fra næste år opretter Norddjurs Kommune en særlig task force, som skal styrke forebyggelsesaktiviteterne i kommunens arbejde med udsatte unge og unge, der har risiko for at blive udsatte.
- Det handler om at kunne hjælpe de unge hurtigst muligt, siger borgmester Kasper Bjerregaard, der kun indirekte ser sammenkoblingen til sidste års drab:
- Da ulykken sker, gik der en masse ting i gang i den første perode, men vi må ikke lave store tiltag på baggrund af en uheldig episode, hvor alt gik galt. Men derfor kan vi godt give børne- og ungeområdet ekstra fokus og styrke forebyggelsen af udsathed generelt blandt unge.
Lige efter drabet, holdt ungdomsklubberne i Norddjurs åbnet fem aftener om ugen i stedet for tre. Nu er det igen tre aftener om ugen, men flere klubaftener vil ikke nødvendigvis gøre en forskel, mener borgmesteren.
- Man skal huske, at unge en gang imellem har behov for at mødes, hvor der ikke er voksne. Hvis man udvider åbningstider i ungdomsskolen, så rammer det måske ikke alles behov. Vi har et godt ungdomsskoletilbud, og det søger mange hen til, men ikke alle vil søge derhen, siger han.
Vil frifindes for drab
Efter den nu 16-årig blev dømt for drab, fik han otte års fængsel i byretten inden sommerferien. Efterfølgende har han anket dommen, og i morgen begynder sagen på ny i landsretten i Viborg.
- Han påstår sig frifundet i henhold til nødværgebestemmelsen, så det er vores principielle påstand, at der er tale om grov vold og ikke et drab, har forsvarsadvokat Berit Ernst tidligere sagt.