100 mand i aktion efter ulykke: Løse beslag på yderligere to radiatorer på skoler
Det sker, efter en otteårig dreng mandag blev offer for en ulykke, da en fejlmonteret, væghængt radiator faldt ned over ham.
100 mand har dagen igennem tjekket samtlige væghængte radiatorer på folkeskoler, daginstitutioner, haller og sale i Silkeborg Kommune
Det sker, efter en otteårig dreng mandag blev offer for en ulykke, da en fejlmonteret, væghængt radiator på Trekløverskolen i Kjellerup faldt ned over ham.
Ved gennemgangen er der fundet yderligere to radiatorer med løse beslag. Det oplyser sektionslederen hos drift og vedligehold hos Silkeborg Kommune, Poul Rey, til TV2 Østjylland.
Det drejer sig om radiatorer på henholdsvis Balleskolen og Nørrevænget, oplyser han.
Den væghængte radiator, som den otteårige dreng fik ned over sig, var cirka to meter høj og en meter bred.
Den var ellers allerede fejlmeldt, og kommunen blev i sidste uge advaret om, at et af de fire beslag hang løst. Alligevel havde man ikke spærret af for den.
- Efter politiet mandag åbnede lokalet igen, går vi ind og laver undersøgelser, og vi har haft byggesagkyndige inde og vurdere måden, radiatoren er monteret på, fortæller Poul Rey.
Den røde knap
I dag blev der så trykket på den store røde knap, og 100 mand blev altså sendt ud for at få et samlet overblik over de væghængte radiatorer, som hænger rundt om på kommunens bygninger og er monteret i meget forskellige konstruktioner.
- Så vi er ved at få klarlagt, om de er monteret korrekt og finde montagevejledninger frem fra vores leverandører, så vi kan finde ud af, om de er monteret korrekt, siger Poul Rey.
Han fortæller, at ulykken har været en grim lærestreg, og at de nu vil sætte tingene mere i system, og lave årlige eller halvårlige risikovurderinger, ligesom de i afdelingen gør med så mange andre ting.
Har I været opmærksomme nok i forhold til monteringen de steder, hvor børn har deres daglige gang?
- Jeg tænker ikke, vi har været for lidt opmærksomme. Men særligt på skoleområdet og daginstitutioner er der jo stor aktivitet med børn, som gør mere end det, de måske burde gøre. Og derfor får monteringer en lidt mere hårdhændet behandling. Så der skal vi have en særlig opmærksomhed.
Radiatoren, der faldt ned over den otteårige dreng, har cirka 12 år på bagen.
Burde ikke kunne ske
Skolelederen på Trekløverskolen, Peter Rasmussen, fortæller onsdag til TV2 Østjylland, at den otteårige dreng efter omstændighederne har det godt.
- Det går okay, det gør det. Han har det okay, men han har ikke været i skole i dag.
At kommunen på den måde har sat ind og undersøgt samtlige monteringer, har da også gjort både skolelederen og elever trygge.
- Det er supergodt, for sådan noget burde ikke kunne ske.
Selvom kommunen ifølge ejendomschef Allan Madsen var blevet gjort opmærksom på fejlen, så havde man altså vurderet, at sandsynligheden for, at der ville ske noget med radiatoren, ikke var til stede. Det sagde Allan Madsen til TV2 Østjylland tirsdag.
Fra skoleleder Peter Rasmussen lyder det, at hvis han bliver gjort opmærksom på, at der er noget galt, så sørger han for, at børnene ikke kan komme i nærheden af det.
- Havde vi vidst, der var noget med de radiatorer, så have vi selvfølgelig ikke lukket børn ind til det. Havde jeg vidst, der var en risiko, så havde vi naturligvis spærret af.
Står sammen
Noget godt har den triste situation dog bragt med sig, fortæller Peter Rasmussen.
- Jeg er meget taknemmelig overfor alle medarbejderne på skolen over, hvordan de har hjulpet og støttet i så kritisk en situation.
Skolelederen var selv til møde på en anden afdeling, da han blev ringet op om ulykken. Men allerede inden, han selv nåede frem, var flere pædagoger af egen drift kørt hen for at hjælpe med at passe børnene, mens lærere i SFO-tiden var løbet ind for at hjælpe.
- Det varmer en skoleleders hjerte, siger Peter Rasmussen.