Black Friday falder på 'særligt farlig dag' - her er fem gode råd
Black Friday har spredt sig til hele november, men i år kommer den oprindelige tilbudsdag til at blive særligt travl, forudser eksperter.
Det er efterhånden svært ikke at lade sig friste.
Black Friday har på få år spredt sig til black week og black month - og samtidig er tilbuddene både blevet større og flere.
Det får mange til at gøre køb, de ender med at fortryde. Og har man hang til impulskøb, falder årets største forbrugsfest i år på en "særligt farlig dag".
Det fortæller forbrugerøkonom i Nordea, Ida Marie Moesby, til TV 2.
- I år er der god grund til at være ekstra påpasselig. For i år falder Black Friday på en lønningsdag, fortæller hun til TV 2.
- Vi giver den mere gas
De fleste danskere får udbetalt deres løn den sidste bankdag i hver måned.
I år falder den dag i november på en fredag, hvilket tilfældigvis også er dagen efter den amerikanske højtid thanksgiving - også kendt som tilbudsdagen Black Friday.
Ifølge Ida Marie Moesby kan det sætte ekstra fut i danskernes købelyst.
- Generelt har vi det med at købe mere i den første weekend, efter vi får løn. For når pengene tikker ind på kontoen, giver vi den lidt mere gas, siger hun.
Så selvom tilbuddene efterhånden er spredt ud over hele november, står den oprindelige Black Friday til at blive særligt travl i år.
Spørger man direktør og forbrugerekspert i Retail Institute Scandinavia, Dorte Wimmer, kommer hun med samme forudsigelse.
- Ude i butikkerne forventer man et øget pres selv for en Black Friday, det er der ingen tvivl om. Så det er alle mand på dæk, for der er ligesom dobbelt jackpot, siger hun.
Knap hver femte fortryder
Ida Marie Moesby skynder sig at understrege, at der ikke er noget galt med at jagte gode tilbud.
For mange er Black Friday en god mulighed for at finde for eksempel årets julegaver lidt billigere. Men der er også en risiko for at lade sig rive med af de mange tilbud.
- Vi ser altså bare, at rigtig mange fortryder deres køb fra Black Friday, siger forbrugerøkonomen.
Nærmere præcist er det 17 procent af de adspurgte danskere i en rundspørge foretaget af Yougov for Nordea, der svarer, at de før har fortrudt køb gjort på Black Friday. Samtidig har 5 procent ligefrem oplevet at blive svindlet.
Derfor kom Ida Marie Moesby allerede sidste år med fem råd til, hvordan man undgår at lade sig rive med.
Dem kan du læse eller genlæse i listen herunder.
Sådan undgår du køb, du kommer til at fortryde
-
Spørg dig selv, hvad du mangler
Først og fremmest er det en god idé at tænke lidt over, hvad man rent faktisk går og mangler.
På den måde ved man, hvilke varer man skal holde øje med, og man modstår lettere fristelsen til at lave impulskøb, man måske kommer til at fortryde.
- Undersøg, hvad du selv står og mangler, eller indhent nogle julegaveønsker, hvis du allerede vil købe den slags nu, opfordrer forbrugerøkonom Ida Marie Moesby fra Nordea.
Vil man købe julegaver på Black Friday, er det også en god idé at tjekke, om varerne stadig kan byttes efter jul.
-
Læg et budget
Det er en god idé på forhånd at beslutte sig for, hvor meget man har råd til at bruge på Black Friday.
På den måde ruster man sig mod en psykologisk "sneboldeffekt", som mange butikker bruger for at få os til at bruge flere penge.
- Når først vi har brugt for eksempel 3000 kroner, så virker nogle hundrede kroner ekstra ikke som så meget. Det ved butikkerne godt, så de forsøger at nudge os til at købe mere, og så kan man hurtigt komme til at bruge mange penge, siger Ida Marie Moesby.
-
Sammenlign priser
Står man med en tilbudsvare i hænderne, er det altid en god idé at undersøge, hvor godt tilbuddet egentlig er. Og det er ikke nok at se på førprisen på prisskiltet, understreger Ida Marie Moesby.
For måske er samme vare at finde endnu billigere i en anden butik længere nede ad gaden eller på en anden webshop.
Samtidig er mange butikker forfaldet til at sætte priserne op i ugerne inden Black Friday for så at sænke priserne igen, så tilbuddet ser bedre ud. Det kaldes også for "falske tilbud".
- Tag din smartphone, find en af de her prissammenligningsportaler på nettet, og tjek, hvad varen koster andre steder, og hvad den har kostet tidligere, siger forbrugerøkonomen.
-
Træk vejret
Selvom mange tilbud kun gælder i få dage – eller måske få timer – må man ikke lade sig stresse. For så er der stor risiko for at gøre køb, man kommer til at fortryde.
- Når vi har travlt, tager vi ikke altid lige gode beslutninger. Så butikkerne udnytter det, man i adfærdsøkonomi kalder for "knaphedsprincippet", forklarer Ida Marie Moesby.
Kort fortalt er idéen at skabe frygt for, at muligheden for at købe en vare snart forsvinder. For eksempel ved at lave et tidsbegrænset tilbud, et begrænset lager eller et ur, der tæller ned.
- Så jeg vil altså anbefale, at man giver sig selv lidt betænkningstid. Træk lige vejret, gå en tur, og giv det en halv time, inden du køber, siger forbrugerøkonomen.
-
Pas på svindel
Mange svindlere udnytter Black Friday til at lokke købeglade danskere i fælden - for eksempel med løfter om ekstremt lave priser.
- Her gælder den gamle huskeregel med, at hvis noget er for godt til at være sandt, så er det nok også, siger Ida Marie Moesby.
Vil man handle på nettet, er det altid en god idé at finde webshoppens anmeldelser og undersøge, om tidligere kunder advarer om svindel.
Derudover opfordrer Ida Marie Moesby til at gå efter E-mærket, som er en certificeringsordning for sikker e-handel i Danmark.