Frifundet: Paramediciner var ikke skyld i uheld under udrykning
Retten i Randers har afsagt dom i sagen mod paramedicineren Thomas Holm, der var sigtet for at være skyld i et uheld under udrykningskørsel.
Paramedicineren Thomas Holm sad sidste onsdag på anklagebænken i Retten i Randers.
Her forventede han at få afgørelsen på, om han var skyld i et færdselsuheld under udrykningskørsel i januar sidste år.
Sådan gik det ikke. Dommen blev udskudt, men nu er den faldet.
- Tiltalte frifindes for den rejste tiltale, står der i dommen, som TV2 Østjylland har fået indsigt i.
I første omgang fik Thomas Holm en bøde på 2000 kroner og et administrativt klip i kørekortet, men bøden og klippet er nu annulleret.
Dommen vækker lettelse hos paramedicineren.
- Jeg har ikke som sådan haft det dårligt med sagen, men da jeg læste dommen, gik der da et lettelsens suk igennem mig. Sagen har nok påvirket mig ubevidst. Men det glæder mig, at der er retfærdighed til, siger Thomas Holm til TV2 Østjylland.
Læs hele dommen
Her er rettens begrundelser og afgørelse:
Tiltalte er tiltalt for under udrykningskørsel at have tilsidesat færdselslovens § 4, stk. 1, ved at have kørt mod kørselsretningen. Efter bekendtgørelsen om udrykningskørsel § 8, stk. 2, nr. 1, kan føreren af et udrykningskøretøj i tilfælde, hvor det skønnes påtrængende nødvendigt og forsvarligt efter en afvejning mellem formålet med udrykningskørslen og den færdselssikkerhedsmæssige risiko ved kørslen, hvis der udvises ganske særlig forsigtighed, undlade at følge reglerne i færdselslovens § 4, stk. 1, om at efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives ved færdselstavler og afmærkning på kørebane, mv.
Tiltalte kørte den 30. januar 2023 under udrykning ad Rådmands Boulevard i vestlig retning mod kørselsretningen i modsatte vognbane, hvilket medførte, at der skete sammenstød med en bilist, som svingede til venstre fra Rådmands Boulevard mod Vester Allé. Sammenstødet sker ved, at en bil, som havde holdt stille, pludselig satte i gang og svingede ind foran tiltaltes udrykningskøretøj. Ved sammenstødet skete der materielle skader.
Det må efter forklaringerne lægges til grund, at lægebilen, som tiltalte den 30. januar 2023 førte under en udrykningskørsel brugte lys og horn. Bilerne i tiltaltes vognbane og i den modsatte vognbane, som tiltalte skulle passere, holdt stille, da tiltalte trak over i den modsatte vognbane for at køre forbi, og samtidig skyndte fodgængerne i fodgængerfeltet sig ind fortovet. Tiltalte sænkede farten, da han passerede bilerne, og sammenstødet skete med meget lav hastighed. Under disse omstændigheder finder retten, at det var forsvarligt, at tiltalte i den konkrete situation kørte over i den modsatte vejbane og kørte mod kørselsretningen, og at tiltalte under sin kørsel udviste ganske særlig forsigtighed.
Tiltalte frifindes derfor for den rejste tiltale.
Thi kendes for ret: Tiltalte, Thomas Holm, frifindes.
Gør sig synlig
Uheldet skete, da paramedicineren i sin lægebil på vej ud for at hjælpe et barn, stødte sammen med en personbil, der havde overset udrykningskøretøjet.
I retslokalet fik Thomas Holm mulighed for at forklare, hvad der ifølge ham skete inden påkørslen, ligesom han også har gjort over for TV2 Østjylland.
- Jeg bruger blink, horn og et særligt højt kompressorhorn for at gøre opmærksom på mig selv. Jeg kører også ud mellem de to vejbaner midt på vejen for at gøre mig synlig, forklarede han i retten.
Sammenstødet skete, da den anden part ville svinge til venstre fra Rådmands Boulevard ad Vester Allé, og Thomas Holm forklarede i retten, at han ikke ser den anden bil blinke. Svinget bliver først taget, fem meter før lægebilen er ved sidevejen.
Føreren af den anden bil har forklaret over for politiet, at han mente, han blinkede.
- Men et sammenstød var uundgåeligt. Jeg forsøger også at undvige, men glider på de toppede brosten ved Vester Allé, lød det fra paramedicineren i retten.
Det lagde dommeren vægt på
Dommer Jacob Svenning Jønsson skriver i sine begrundelser for frifindelsen, at han er enig med paramedicineren i, at et sammenstød ikke kunne undgås, og at det ikke var Thomas Holms skyld, at det skete.
Det er dommeren kommet frem til efter forklaringer i retten.
- Bilerne i tiltaltes vognbane og i den modsatte vognbane, som tiltalte skulle passere, holdt stille, da tiltalte trak over i den modsatte vognbane for at køre forbi, og samtidig skyndte fodgængerne i fodgængerfeltet sig ind på fortovet.
- Tiltalte sænkede farten, da han passerede bilerne, og sammenstødet skete med meget lav hastighed. Under disse omstændigheder finder retten, at det var forsvarligt, at tiltalte i den konkrete situation kørte over i den modsatte vejbane og kørte mod kørselsretningen, og at tiltalte under sin kørsel udviste ganske særlig forsigtighed, står der i dommen.
Forsvarsadvokat Torben Koch fremlagde også, at hans klient havde gjort alt, hvad der stod i hans magt, for at udvise forsigtighed og undgå uheld.
Anklageren lagde vægt på udrykningskørselsbekendtgørelsen, hvor det fremgår, at blandt andet ambulancepersonale har lov til at overtræde færdselsloven, men der skal udvises særlig forsigtighed.
Da der så skete et uheld i dette tilfælde, mente anklageren ikke, at det var tilfældet. Det har retten dog ikke taget til efterretning.
Stort fremmøde fra kolleger
Udover forklaringer fra Thomas Holm selv skulle to vidner have været i vidneskranken i onsdags.
Den ene - føreren af personbilen - var dog blevet indkaldt forkert. En forklaring, han havde givet politiet, blev i stedet læst op.
Det sidste vidne var en kvinde i en tredje bil, der overværede uheldet.
Sagen skulle have været behandlet i retssal E, som er ét af Retten i Randers' mindste lokaler, men der var mødt så mange af Thomas Holms kolleger og andre støtter op, at det ikke var muligt at være der.
Derfor blev retssagen flyttet til den større retssal H. Omkring 15 tilhørere samt to repræsentanter fra pressen var til stede, hvilket er usædvanligt for en på papiret "simpel sag" om overtrædelse af færdselsloven.
Retten havde af samme grund derfor også kun sat knap én time af til behandlingen af sagen.
'Skulle nå frem til sygt barn'
Uheldet skete 30. januar sidste år. Her kørte Thomas Holm i sin lægebil med udrykning for at assistere en ambulance, der var nået frem til Langå til en alvorlig situation.
- Jeg ved godt, at jeg ifølge loven har ansvaret, men jeg skulle nå frem til et sygt barn. Hvis jeg bare accepterer, erkender jeg min fejl og skyld, og jeg mener ikke, at jeg kunne have gjort noget anderledes, siger Thomas Holm.
- Jeg var opmærksom på venstresvinget, men jeg fik intet forvarsel. Jeg ser ikke, at bilen overhovedet blinker, inden den drejer, sagde Thomas Holm til TV2 Østjylland inden onsdagens retssag.
Stor interesse for dom
På forhånd var retssagen imødeset med stor interesse fra både kolleger til paramedicineren, men også Thomas Holms fagforening, FOA, har fulgt med i sagen.
Herfra mente man nemlig, at dommen ville få principiel betydning.
- Når du eller jeg ringer 1-1-2, er det alvorligt, og vi forventer, at hjælpen når hurtigst muligt frem. Tid er en afgørende faktor, og derfor er sådan en sag her ikke rimelig, sagde sektorformand hos FOA, Thomas Brücker, sidste tirsdag til TV2 Østjylland.
- Det er urimeligt, at vi på den ene side siger, at de skal skynde sig, men hvis det så går galt, skal ambulancefolkene tage det fulde ansvar.
Vil have ændret loven
Thomas Brücker mener, at det er en meget unfair situation, som man sætter ambulancepersonalet i.
De skal ifølge ham sætte både deres liv, job og kørekort på spil, hver gang de kører udrykning.
- De er i forvejen i en presset situation, fordi de ikke præcist ved, hvad de kommer frem til, og så er det et yderligere pres, at de skal frygte for konsekvenserne af et uheld, siger Thomas Brücker.
I dag er det sådan, at sundhedspersonale som udgangspunkt ikke er beskyttet på nogen måde, hvis de er skyld i et uheld under udrykning. Det vil FOA have ændret på.
- Det skal være en formildende omstændighed, at uheldet sker under udrykning. De skal ikke straffes lige så hårdt, når det er os som samfund, der beder dem om at køre for hurtigt eller over for rødt, mener Thomas Brücker.
Politiker: Hvor er respekten for deres arbejde?
TV2 Østjylland har rakt ud til partiernes transportordførere på Christiansborg for at høre, om de er villige til at kigge på lovgivningen på området.
En af dem, der er mest kritisk over for den nuværende situation, er DFs Nick Zimmermann.
Han skriver følgende om sagen til TV2 Østjylland:
- At vores udrykningspersonale – dem, der sætter livet på spil for at redde os andre – skal trækkes i retten for at udføre deres arbejde under tidspres, er ganske enkelt uacceptabelt. Thomas Holm kørte for at redde et barn, og nu skal han stå til ansvar i byretten?
- Det er ikke bare urimeligt, det er et svigt af dem, der altid står klar for os. Vi må ændre loven, så vores helte på hjul kan udføre deres opgaver uden frygt for bøder og klip i kørekortet. Hvor er respekten for deres indsats?
Peter Have fra Moderaterne vil ligeledes se på, om der kan findes en løsning på det, han ser som et problem i forbindelse med uheld ved udrykningskørsler.
- Det er ikke rimeligt, at det personale, som er på vej ud for at redde menneskeliv, eller standse ulovligheder, skal straffes unødigt, hvis et uheld opstår. Vi skal finde en balance, hvor ret og rimelighed bliver opfyldt, skriver han til TV2 Østjylland.
Også Danmarksdemokraterne mener, at den situation, som Thomas Holm står i, er uholdbar.
Partiet ønsker at få ministeren på banen.
- Hvis man har et job, hvor man skal redde menneskeliv, så kræver det nogle gange, at der handles hurtigt. Jeg vil tage den her sag op med ministeren, så vi kan finde ud af, om der er huller i lovgivningen, der skal lappes, skriver Danmarksdemokraternes transportordfører Kenneth Fredslund Petersen.