Pernilles robot hjælper kræftpatienter: - Det er altid en god dag, når man opererer
Pernille Tine Jensen har fundet sit kald bag en operationsrobot, hvor hun hjælper kvindelige kræftpatienter.
På en stue på Aarhus Universitetshospital er operationen af en kvinde med livmoderkræft i fuld gang. Rundt om står sygeplejersker og anæstesilæger. Men operationslægen mangler.
Hun sidder i stedet fire meter væk gemt bag en robot. Pernille Tine Jensen er nemlig robotlæge og har i mere end 10 år opereret som robotfører.
- Det er altid en god dag, når man opererer. Det er ikke noget, der trætter mig. Det giver mig tværtimod en enorm energi, siger hun.
Læs også:
Før robottens tid ville dagens operation have været en noget mere blodig affære. For den blev tidligere foretaget ved såkaldt åben kirurgi, hvor man skar maveskindet op.
Men det behøves ikke, når der blot skal være plads til robottens små tænger, fortæller Pernille Tine Jensen.
- Jeg blev superfascineret fra starten. Det med, at man med så små huller kan operere store og avancerede ting, det var dybt fascinerende for mig. At man ikke behøvede at lave det store hul i maven, siger hun.
Føler sig priviligeret
I robotkirurgien er det, ligesom det er tilfældet ved kikkertoperationer, kun nødvendigt at lave huller, så instrumenterne kan komme og operere.
Her kan lægen dog sidde i en komfortabel stilling og udføre operationen.
- På eller anden måde lykkes det altid med robotten. Det er meget sjældent, at det ikke gør, siger Pernille Tine Jensen.
Det vigtigste er dog, at hun ved hjælp af robotten kan gøre noget for kræftpatienten. Og derfor betyder det også meget for hende, at operationen går godt, fortæller hun.
- Hver gang jeg taler med en kræftpatient, og hver gang jeg opererer, gør jeg en forskel. Og det føles ekstremt privilegeret at være i den situation. Det er det, der gør, at jeg elsker mit job, siger Pernille Tine Jensen.
Fortæller til at alle, der vil lytte
Pernille Tine Jensen er ikke kun robotkirurg af profession. For hende er det blevet noget, der står hendes hjerte meget nært, og som professor forsker hun også i emnet.
Lægen, der bor i Risskov med sin mand, har været med til at starte robotkirurgi op i både Herlev, Odense og Aarhus.
Og det kan da også være lidt svært at lægge det fra sig, selv om hun ikke er blandt kollegaer.
- Jeg taler om det med alle, der gider høre på det. Det er der heldigvis mange, der gerne vil, fordi det er en ny teknologi. Eller i hvert fald en fascinerende teknologi, der er blevet forfinet og forbedret meget gennem årene, siger hun.
Den aarhusianske læge har flere gange fået spørgsmålet, om mænd mon har en fordel bag robotten, fordi mange har spillet computer.
- Det skal jeg ikke kunne sige, men jeg havde i hvert fald ikke problemer med at lære det, siger hun.