PET kendte til Islamisk Stat-mistænktes rejser til Syrien i flere år

Politiets Efterretningstjeneste har i flere år kendt til to rejser til Syrien og Islamisk Stat i henholdsvis 2014 og 2015, som en 29-årige mand for Aarhus er sigtet for. Efterretningstjenesten har flere gange talt med den sigtede om præcis de to rejser og mødet med Islamisk Stat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fem af de mistænkte mænd blev varetægtsfængslet ved Retten i Aarhus i slutningen af april. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den 27. april blev en 29-årig mand fra Aarhus anholdt og sigtet for at forsøge at lade sig hverve af Islamisk Stat i 2014 og 2015 samt terrorfinansiering. Han er lillebror til den varetægtsfængslede fremmedkriger Ahmed El-Haj.

Men flere år inden anholdelsen kendte Politiets Efterretningstjeneste til lillebrorens rejse til Syrien i 2015 og et møde med Islamisk stat i 2014. Og PET har afhørt ham om rejserne og mødet med IS flere gange. 

Det bekræfter flere uafhængige kilder over for TV2 ØSTJYLLAND.

Sagen kort

  • Den 27 april udførte Østjyllands politi aktionen, hvor seks personer blev anholdt.
  • Fire i Aarhus-området og to i København. De anholdte er mænd i alderen 27 til 35 år.
  • To af de anholdte, en 29-årig mand fra Aarhus-området og en 30-årig mand med bopæl i København bliver sigtet for i 2014 at rejse ind i Syrien og forsøge at lade sig hverve af Islamisk Stat.
  • Den 29-årige er også sigtet for i foråret 2015 at have forsøgt at rejse ind i Syrien med henblik på igen at lade sig hverve til Islamisk Stat.
  • Fem af de anholdte, herunder den 29-årige mand, er sigtet for finansiering af terror.
  • Det er politiets vurdering, at han har brugt de fire øvrige sigtede i sagen som mellemmænd, der på hans opfordring har overført penge til personer med tilknytning til IS.

Kilde: Østjyllands Politi.


Ifølge terrorforsker ved Försvarshögskolan i Stockholm, Magnus Ranstorp, er det normalt for Politiets Efterretningstjeneste at vente med at skride til handling, selvom det kan virke underligt, at man lader en formodet fremmedkriger gå frit rundt i samfundet.

Forsker: Flere mulige årsager til manglende anholdelse

- De kan vente med at anholde nogen, hvis der er andre interessante spor i sagen. Det kan for eksempel være, at PET vil undersøge hvilke kontakter, der ellers er i netværket. Men det kan også være, at PET forsøger at hverve ham som informant. En anden mulighed er også, at PET ikke tror, den mistænkte fortæller sandheden, forklarer Magnus Ranstorp til TV2 ØSTJYLLAND.

Når PET lader en mand være på fri fod i op til 6 år, selvom de ved, at han har været i Syrien og hos Islamisk Stat, bedømmer de ham så som ’ikke farlig’? 

- Man bedømmer normalt, at alle med kontakt eller forbindelse til Islamisk stat er farlige. Men det kan være forskellige grader af farlig. Og sagen kan ændre sig undervejs i efterforskningen, siger Magnus Ranstorp.

Men hvorfor anholder man så først nu, når han jo de facto er kategoriseret som farlig, fordi han har tilknytning til Islamisk stat?

Mødtes angiveligt med folk fra Islamisk Stat

- Ofte holder man øje med, hvad han laver, og hvem han kender. Og så slår man til, når man har bevis nok, eller PET bedømmer, at nu kan det blive farligt for Rigets sikkerhed. Eller at man ganske enkelt tror, at han kan dømmes, forklarer Magnus Ranstorp.

Ifølge anklagemyndigheden rejste Ahmed El-Hajs lillebror til Syrien i 2014 sammen med en anden, der også er tiltalt i sagen. De to mænd mødtes angiveligt med folk fra Islamisk Stat og afleverede deres pas.

Derudover har politiet også fundet fotos fra mændenes tid i Syrien, hvor de bærer militærtøj og våben samt laver et håndtegn, der symboliserer troskab til Islamisk Stat.

I 2015 forsøgte lillebroren igen at rejse ind i Syrien, men han blev bremset i Tyrkiet og sendt hjem til Danmark igen.

Lillebroren er også sigtet for direkte eller indirekte at støtte terrorbevægelsen Islamisk Stat med omkring 203.000 kroner.

Hvem er storebror Ahmed El-Haj?

Ahmed El-Haj er født og opvokset i Gellerupparken i Aarhus V. Inden sin afrejse til Syrien kom han i Grimhøjmosken i Brabrand.

I 2013 var han én af de personer, der på en video skød til måls mod billeder af bland andet tidligere statsminister Anders Fogh, politiker Naser Khader og Muhammed-tegneren Kurt Vestergaard.

I 2014 blev Ahmed El-Haj internationalt eftersøgt og sigtet for terror in absentia.

Han blev i 2017 alvorligt såret og har i dag mén efter det. Han blev sammen med sin familie bestående af kone og to børn smuglet over grænsen til Tyrkiet, hvor han så blev anholdt. Her sad han fængslet, men den 11. november 2019 ankom han til Danmark.

Venter stadig på anklage

Her blev Ahmed El-Haj anholdt og sigtet for at true med terrorhandling, offentligt at tilskynde forbrydelse og for at opholde sig i Al-Raqqa-distriktet uden tilladelse i perioden 8. juni 2016 til november 2017.

Ahmed El Haj har siddet varetægtsfængslet siden sin hjemkomst til Danmark og venter stadig på anklageskriftet.

Tv2 Østjylland har spurgt Politiets Efterretningstjeneste om, hvorfor en mand med forbindelse til Islamisk stat har gået frit rundt i 6 år. De har sendt en mail med svaret, at ”PET kan ikke kommentere på konkrete sager eller personer. Vi henviser til Østjyllands Politi.”

Østjyllands Politi oplyser til TV2 Østjylland, at de ingen kommentarer har, fordi det er en sag, der kører bag lukket døre. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her