Rådmand: Fixerum redder menneskeliv
Flere misbrugere end tidligere døde sidste år på landsbasis. I Aarhus har der dog ikke været en stigning, og den udvikling tilskrives fixerummet på Klostertorv
Det vækker glæde hos rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), at man her kan se en positiv effekt af fixerummet på Nørre Allé.
- Tallene viser, at rummet redder menneskeliv. Det er glædeligt at få bekræftet, lyder det fra Thomas Medom.
Aarhus Kommune gør sig bemærket ved at holde sig stabilt i antallet af narkorelaterede dødsfald, hvor der i 2012, 2013 og 2014 var henholdsvis 13, 18 og 17 dødsfald. På landsbasis er tallene langt mere bekymrende, hvor der fra 2012 til 2014 er sket en stigning fra 210 til 263 omkomne.
Aarhus går fri af kedelig stigning i narko-dødsfald
- Udviklingen viser at de rammer, som vi har skabt for misbrugerne, har været gavnlige. De her mennesker lever et utrolig barsk liv, hvor de skal skaffe flere tusinde kroner til stoffer, men med fixerummet giver vi dem værdighed tilbage, siger Thomas Medom.
Bruger ikke længere baggårde og opgange
Rådmanden oplever, at misbrugernes hverdag er blevet betydelig lettere med rummet.
- Nu skal de ikke længere benytte sig af baggårde, opgange og andre steder, når de skal fixe. Nu får de sterile rammer med topuddannet personale og et beredskab, hvis noget skulle gå galt, fortæller Thomas Medom.
Samtidig oplyser han, at Aarhus Kommune kan fremvise positive tal i forhold til at få misbrugerne videre i behandling eller andre tilbud. Og på grund af de mange gode erfaringer så politikeren gerne en udvidelse af åbningstiderne for fixerummet.
Minister om fixerum: De gør en forskel
- Vi har løbende udvidet åbningstiden, men der er stadig ikke åbnet om søndagen, og der kunne faktisk også sagtens være et behov for et rum mere, så Klostertorv ikke er så belastet af denne type borgere, forklarer Thomas Medom.
Bør komme på Finansloven
I forhold til finansieringen af fixerummet så rådmanden også gerne, at der kommer yderligere statslig støtte.
- Nu er det veldokumenteret, at rummet virker. I dag bliver stedet drevet af kommunalt støtte og satspuljemidler, og hvert år er vi afhængig af puljen for at kunne holde åbent seks dage om ugen. Rummet ville ikke dø uden støtten, men det kunne være rart med sikkerheden, siger Thomas Medom.
Hør hele interviewet øverst på siden