Rådmand og juryformand forsvarer kritiseret pris til Dokk1
At uddelingen af biblioteksprisen til Dokk1 skulle være korrupt er en alvorlig anklage, mener kulturrådmand i Aarhus Kommune
Korrupt.
Dette ord bruger Jyllands-Postens blogger David Trads om den bibliotekspris, Dokk1 har modtaget på en international bibliotekskonference. Men anklagen er alvorlig og uberettiget lyder det nu i et svar fra kulturrådmanden i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad.
Dokk1 blev i sidste uge kåret som verdens bedste nye folkebibliotek. Prisen blev uddelt i forbindelse med den internationale bibliotekskonference IFLA i Ohio. I alt var 16 folkebiblioteker fra hele verden indstillet til prisen.
Men mandag rettede både Radio24syv og Jyllands-Postens blogger kritik af prisen. Blogger David Trads kalder kåringen ”korrupt” og den internationale pris for ”købt og betalt” af danske penge.
Sponsoren af prisen er den aarhusianske virksomhed Systematic fra Aarhus, som blandt andet leverer IT-løsninger til biblioteker. Derfor hedder prisen ”Systematic – Public Library of the Year”. Derudover er seks ud af otte personer i juryen, der skal uddele den internationale pris, danske.
Svar på kritik
Men nu svarer både Kulturstyrelsen og Aarhus Kommune tilbage på kritikken. Der er hverken statslige eller kommunale penge i prisens præmie, og Systematic har ikke haft personer til at sidde i juryen.
- Der har været fuld enighed om vinderen, og jeg kan som formand stå 100 % på mål for, at alle komiteens otte medlemmer har arbejdet sagligt og seriøst på at udvælge det bedste bibliotek ud fra de kriterier, der er stillet op. Det er rigtigt at seks af dem var danskere, men jeg synes ærlig talt, at det er groft at antyde, at vi ikke har arbejdet seriøst og sagligt med udvælgelsen, skriver Morten Lautrup-Larsen i et indlæg til Jyllands-Posten, som Aarhus kommune har formidlet.
Se svar fra Kulturstyrelsen:
Pris tidligere uddelt
Prisen er tidligere uddelt to gange. I 2014 gik prisen til det australske bibliotek Craigieburn Library, mens det i 2015 var Kista i Sverige, der modtog prisen.
- Historien viser med tydelighed, at der er tale om en international pris, og Dokk1 er kommet i et rigtig flot selskab. Jeg er dog rigtig ærgerlig over kritikken af den jury, som Kulturstyrelsen har sammensat. For jeg er sikker på, at Dokk1 ville have vundet uanset, hvordan juryen havde set ud, siger Rabih Azad-Ahmad.
Rådmanden deltog på den internationale bibliotekskonference IFLA i USA, men derudover sendte kommunen ikke politikere eller embedsmænd til konferencen. I alt var der fem personer fra kommunen, der alle deltog i hele bibliotekskonferencen.
- Præmissen for prisen har hele tiden været kendt af alle. Aarhus har absolut ingen rolle haft i forhold til at udvælge vinderen. Naturligvis bortset fra det faktum, at vi har bygget et fantastisk hus som aarhusianerne, besøgende og fagfolk fra hele verden har taget til sig, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad.