Rockerne er her stadig: De flyver bare under radaren
Det er Carsten Nortons vurdering, at banderne er blevet langt mere raffinerede i deres måde at udføre kriminalitet på.
For nylig blev to medlemmer af rockerklubben Hells Angels sigtet for at have kastet flere molotov-cocktails ind i et Bandidos-klubhus på Jens Juuls Vej i Viby.
Det skete tilbage i februar.
Ifølge politiet blev der knust en rude og derpå kastet fem antændte molotovcocktails ind i bygningen, som brød i brand.
Mændene blev først anholdt 9. september og fremstillet i grundlovsforhør dagen efter, hvor de blev varetægtsfængslet foreløbigt frem til 8. oktober.
Det er imidlertid ikke ret ofte, man støder på historier om Hells Angels og Bandidos i det østjyske, og TV2 Østjylland har derfor spurgt Carsten Norton, hvad status egentlig er på rocker- og bandemiljøet i vores landsdel.
Han er journalist og vært på TV 2-programmet 'Skyggesiden', og han har skrevet flere bøger om bandemiljøet - herunder hvordan det har ændret sig over tid.
Ifølge Carsten Norton har den konkrete sag med brandattentatet haft konsekvenser for Hells Angels' afdeling i Aarhus, da hovedorganisationen Hells Angels Motorcykelklub officielt har været ude og sige, at den ikke vil lægge navn til, at der bliver foretaget sådan noget som brandattentater.
Brandattentatet har derfor ifølge Carsten Norton kostet de to medlemmer i Hells Angels deres rygmærker, og Hells Angels hovedorganisation har suspenderet afdelingen i Aarhus.
Kriminaliteten har ændret sig
Før var det likvideringer på åben gade og andre former for grov kriminalitet, man forbandt med rockerne.
Nu er det den mere skjulte kriminalitet, der foregår i bandemiljøet - også her i Østjylland.
- Det er kriminalitet, der ikke larmer så meget. I gamle dage, hvis man tænkte på rockermiljøet, var det den voldsomme personfarlige kriminalitet, siger Carsten Norton, der bemærker, at både det tidligere Satudarah, som nu hedder Comanches MC, Hells Angels og Bandidos opererer i det østjyske.
- Der var også mange, der måske kom til at tænke på bordeldrift, narkohandel, afpresning, dummebøder og den slags, siger Carsten Norton.
Anderledes metoder
Det er Carsten Nortons vurdering, at banderne er blevet langt mere raffinerede i deres måde at udføre kriminalitet på.
I lyset af TV2-dokumentaren 'Den sorte svane', som mange danskere har set, er det meget den lyssky måde, hvorpå der bliver udført kriminalitet i banderne.
- Det er en noget mere sofistikeret form for kriminalitet, som måske har mere held med at flyve under radaren, siger Carsten Norton.
Det drejer sig om økonomisk kriminalitet med eksempelvis fakturafabrikker, momskarruseller og forskellige former for svindel.
Én af grundene til, at banderne vælger at udføre den slags kriminalitet, er - ifølge Carsten Norton - at gevinsten ofte kan være stor, mens strafferammen måske ikke er lige så hård som ved eksempelvis narkokriminalitet, der ofte giver lange fængselsdomme.
Det er også af frygt for at klubben bliver tvunget til at lukke, at banderne gemmer sig mere, mener Carsten Norton.
Regeringen indførte nemlig i 2018 et forbud mod bandegrupperingen Loyal To Familia, LTF.
- De her sager har man øjnene stift rettet imod i bandemiljøet, fordi man godt er klar over, at det er lykkedes at få gennemtrumfet det her forbud, siger Carsten Norton med henvisning til LTF-sagen.
Han mener derfor, at det er nærliggende at forestille sig, at politikerne også vil prøve at gå efter de andre rygmærkeklubber.