Sådan går det ham i dag: Påkørt betjent får aldrig sit gamle liv igen
Invalideret betjents bistandsadvokat gav fredag en status på, hvordan Stefan Nymanns liv ser ud i dag godt et år efter, han blev påkørt af en 21-årig flugtbilist.
Fredag fortsatte retssagen mod 21-årige Mohamad Tarek Younes, som er anklaget for at have påkørt og skadet en politibetjent i krydset Åby Ringvej/Silkeborgvej i det vestlige Aarhus den 18. juni sidste år.
Retsdagen i dag markerede den syvende ud af i alt ti af sin slags, og det mest iøjnefaldende punkt på dagens dagsorden var, at bistandsadvokaten til den påkørte betjent Stefan Nymann og hans hustru Gitte skulle give en opdatering på, hvor i livet familien og betjenten er lige nu.
Og det var desværre ikke udelukkende godt, for selvom Stefan Nymann er kommet langt siden ulykken sidste sommer, så er han stadig langt fra at være den mand, der tog på job den skæbnesvangre sommerdag i fjor.
Bistandsadvokat Karsten Høj fortalte, at Stefan Nymann stadig kæmper med de skader, han pådrog sig i sammenstødet med Mohamad Tarek Younes’ flugtbil.
Kan ikke huske tre år forud for påkørsel
Det var faktisk i et forsøg på at stoppe Mohamad Tarek Younes, at Stefan Nymann blev ramt. Han var i færd med at lægge sømmåtter ud på vejen, men i stedet for at punktere flugtbilens dæk, blev Stefan Nymann slynget op i luften, og da han ramte jorden, var han ikke kontaktbar.
Påkørslen resulterede i, at den nu 32-årige politibetjent blev lagt i koma og var i livsfare i en periode på cirka en måned.
Stefan Nymann havde efterfølgende i omegnen af 50 hjerneblødninger fordelt på begge hjernehalvdele, og de har sat deres spor.
Den dag i dag er han lammet i højre side, har nedsat syn, nedsat funktion i munden, får primært mad gennem sonde, er svært talebesværet og har nedsat funktion af venstre side. Det oplyste bistandsadvokaten foran de fremmødte i retssalen.
- Stefan Nymann kan ikke varetage nogen opgaver, og samtidig er både hans langtids- og korttidshukommelse blevet svækket, sagde Karsten Høj.
Han fortalte sågar, at politibetjenten ikke kan huske noget tre år forud for påkørslen.
Voldsomme psykiske reaktioner
Men det har været en længere proces bare at få ham til, der hvor han er i dag.
Nogle af de nedslag, som Karsten Høj lavede i redegørelsen om Stefan Nymanns liv, var blandt andet, at han den 3. august sidste år – godt halvanden måned efter påkørslen – viste tegn på at kunne genkende hustruen Gitte.
Som tiden gik, skete der en langsom fremgang. Stefan Nymann begyndte at være vågen i mere end 60 minutter ad gangen, og selvom kommunikationen ikke var til stede, blev han mere og mere nærværende.
I forbindelse med den fysiske forbedring, begyndte det dog at halte gevaldigt med den mentale del.
Ifølge bistandsadvokaten Karsten Høj kom der voldsomme psykiske reaktioner, og det kæmper Stefan Nymann også med den dag i dag.
Kan ikke erstatte arbejdsskade
I retten blev spørgsmålet om erstatning også diskuteret.
Da der, ifølge betjentens bistandsadvokat, juridisk set er tale om en arbejdsulykke, kan der lovmæssigt ikke stilles erstatningskrav mod tiltalte.
Derfor er det Rigspolitiet og deres arbejdsulykkesforsikring, der skal dække erstatningen.
Stadig ansat
Stefan Nymann er dog fortsat ansat hos Østjyllands Politi, ligesom han også modtager løn, men det er uden udsigt til at kunne vende tilbage til patruljevognen. Det gør Karsten Høj klart i retten.
- Stefan Nymann har mistet muligheden for at leve et normalt og aktivt liv, sagde han.
Det gælder også på familiefronten, hvor hverdagen ikke vil blive den samme igen.
Stefan Nymann er i dag tilknyttet Neurocenter Østerskoven i Hobro.
Der forventes at falde dom i sagen mod den 21-årige Mohamad Tarek Younes den 17. juni.
Du kan se den video, som foreningen Thin Blue Line, der arbejder for at støtte alvorligt tilskadekomne politiansatte i Danmark, har lavet i forbindelse med deres indsamling til Stefan Nymann her: