Sarah opgav sin voldtægts-anmeldelse: I dag fortryder hun
Under halvdelen af de voldtægter, der bliver anmeldt i Østjylland, fører til en retssag. Ofte føler ofrene sig tvunget til at trække anmeldelsen tilbage eller helt at opgive den. Sarah er en af dem, der opgav
Det var en marts-morgen i 2014, at Sarah blev udsat for en voldtægt. Det fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun var frivilligt gået med en kammerat hjem efter en bytur - men det var ikke meningen, at det skulle ende med sex.
Alligevel vågnede hun pludselig op til, at han var i fuld gang med at forgribe sig på hende.
- Jeg vågner ved, at det går det op for mig, at jeg har sex. Eller at der er en eller anden, der har sex med mig. Jeg vender mig om og kan se, at det er min kammerat. Han ligger bare dér og stønner mig lige ind i hovedet.
Kammeraten har taget sit eget tøj af og har knappet Sarahs bukser op. De hænger nede om knæene på hende. Men trøje, bh og alt andet tøj sidder som før, og hun er derfor ikke vågnet undervejs.
Hun råber, at han skal stoppe, skubber ham væk og skynder sig op og ud af lejligheden.
- Jorden forsvandt under mig. Gulvtæppet var hevet væk. Jeg kan huske, jeg ringede til min mor og sagde - fuldstændig smadret ind i gråd: Jeg tror lige, jeg er blevet voldtaget, fortæller Sarah til TV2 ØSTJYLLAND her tre år senere.
Forskere undersøgte voldtægtsanmeldelser
I alt er 282 voldtægtssager, der er blevet anmeldt til Østjyllands Politi i en tre-årig periode, blevet undersøgt.
Over halvdelen af sagerne, 60 procent, nåede aldrig videre end den indledende efterforskning.
Af sagerne, der kom videre, førte under en femtedel, 17,7 procent, af anmeldelserne til en retssag.
Og her faldt der så dom i 13,5 procent af sagerne.
Det vil sige, at ud af de 282 anmeldte sager faldt der dom i under tre.
Kilde: Reported rape: An investigation of attrition in a sample of reported rapes within a Danish police district
Oplevelsen førte i første omgang til en masse tvivl. Alligevel valgte Sarah efter samråd med venner og familie at henvende sig til Østjyllands Politi for at anmelde overgrebet. Noget, der udviklede sig til en noget anderledes oplevelse, end hun havde forventet.
- De sætter spørgsmålstegn ved hele ens historie - hele ens forløb og alt, hvad man har oplevet. Så bliver man endnu mere i tvivl, forklarer hun.
- Man er lige blevet udsat for et svigt af en kammerat, og så møder man en autoritet, som skal være dem, man stoler på. Dem man tør at gå til altid, hvis der er sket noget ulovligt. Og så siger de: ”Din sag er tynd og kan du fuldstændigt afvise, at du selv lagde op til noget”.
Opgav anmeldelsen
Da Sarah havde afgivet sin forklaring på politigården i Aarhus i marts 2014, forklarede de hende, at hvis hun fastholdt anmeldelsen, skulle hun forberede sig på, at det vil det blive en lang og sej kamp, som næppe ville end med en retssag.
- Så skal man gøre op med sig selv; kan min psyke klare det, når jeg lige nu er i gang med at gennemleve et traume og finde ud af, hvordan jeg står på mine to fødder igen i en verden, der bare kører videre, selvom hele min verden er faldet sammen. Kan jeg tage den kamp? Det kunne jeg ikke!
Sarah endte med at opgive sin anmeldelse - noget hun fortryder i dag.
- Men jeg turde simpelthen ikke. Jeg ville beskytte mig selv for det, som det nok ville blive til. Endnu en sag i statistikken, som ikke førte til en dom eller til noget godt for ofret i hvert fald.
”Sarah” er et opdigtet navn, men kvindens rigtige identitet er redaktionen bekendt.