Se videoen: Mand falder i Aarhus Å – kameraerne kunne ikke hjælpe ham
En større redningsaktion blev sat i gang, da en 51-årig mand onsdag aften faldt i det iskolde vand.
Opfølgning:
Østjyllands Politi har nu haft mulighed for at gennemse den videoovervågning, der er på stedet, og på den baggrund er den 51-årige mand blevet sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. På videoovervågningen kan man se, at den 51-årige mand går gennem/forbi nogle midlertidigt opsatte afspærringer langs åen foran DOKK1, der netop er sat op for at øge sikkerheden i området efter et stort politisk fokus. Herefter træder han ifølge politiet ud over kanten og ender i åen.
Hoppede i åen med viljeDer var hverken metalhegn på kajkanten eller varmesøgende kameraer, der gjorde den store forskel, da en 51-årig mand onsdag aften faldt i vandet i Aarhus Å.
Det var derimod en hurtig indsats fra nogle forbipasserende, der befandt sig i nærheden.
Manden faldt i vandet i nærheden af Hack Kampmanns Plads ved Dokk1. De forbipasserende så manden falde i åen og fik derefter fat i ham ved kajkanten.
Ikke længe efter kom brandvæsnets dykkere frem til stedet, sprang i vandet og fik manden bugseret op, så han var på sikker grund.
Episoden får nu myndighederne til igen at overveje sikkerheden på Aarhus Havn. Manden faldt nemlig i uden for kameraets rækkevidde, der derfor var det ikke til megen hjælp.
- Det var helt afgørende, at der var nogle mennesker, der så manden falde i vandet. Manden befandt sig i vandet umiddelbart uden for kameraets synsvinkel, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Østjyllands Brandvæsen til TV2 ØSTJYLLAND.
I en forsøgsperiode har der været installeret i alt tre varmesøgende kameraer i og omkring Aarhus Havn.
- På baggrund af episoden skal vi hurtigst muligt have evalueret forsøget med de tre varmesøgende kameraer. Nogle steder giver det mening med kameraer, andre steder med hegn. Det skal evalueringen vise, siger beredskabsdirektøren.
Én person druknet hvert år
Sikkerheden på Aarhus Havn og området langs Aarhus A har været diskuteret i flere år. Siden 2010 er mindst 12 personer druknet.
Senest blev diskussionen vækket til live, da en 29-årig irsk mand forsvandt efter en bytur i december. I midten af januar blev han fundet død i Aarhus Havn.
Østjyllands Brandvæsen har argumenteret for, at varmesøgende kameraer er et vigtigt redskab til at forbedre sikkerheden. Fra alarmen går, vil beredskabets dykkere være på stedet inden for maksimalt fem minutter, vurderer brandvæsnet.
- Det er helt sikkert noget, der kan redde nogle menneskeliv, har teamleder på vagtcentralen hos Østjyllands Brandvæsen Henrik Arthus Seilov tidligere fortalt.
Så sent som for to dage siden mødtes en række af byens politikere på Aarhus Havnfor at diskutere, hvordan sikkerheden kan øges.
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) er fortaler for, at kommunen skal gøre en ekstra indsats for at forhindre drukneulykker.
- Uanset hvor godt, vi gør det, vil der altid være en risiko. Men vi skal gøre det, vi kan fra kommunens side, fastslog han tirsdag aften.
- Jeg synes, vi har en forpligtelse til at sætte ind over for det i det omfang, vi kan. Og så må vi se på, hvordan vi får ressourcerne til at række, og hvordan vi får sat ind de rigtige steder. Det er en faglig vurdering
Årsag endnu ukendt
Østjyllands Politi fortæller torsdag til TV2 ØSTJYLLAND, at det endnu er uvist, hvorfor den 51-årige mand faldt i vandet onsdag aften.
Politiet vil nu undersøge hændelsen nærmere.
Hos Østjyllands Brandvæsen er beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl taknemmelig for, at de forbipasserende på Hack Kampmanns Plads dels fik slået alarm, dels fik fat i manden i vandet.
- De forbipasserende fortjener stor ros for deres indsats. Jeg tør ikke tænke på, hvad de ville være sket, hvis de ikke var.