Skal forlade deres hjem: Nu gør de sig klar til kamp
Aarhus Kommune tolker regler for både i lystbådehavne sådan, at det kræver byggetilladelse, hvis folk skal kunne bo på dem.
"Du har to år til at finde et nyt hjem."
Den meddelelse modtog 108 aarhusianere i januar fra kommunen, som mener, at de bor ulovligt på deres lystbåde i træskibshavnen ved Aarhus Ø.
Kommunen har nemlig tolket en meddelelse fra Boligministeriet sådan, at bådejerne skal have byggetilladelse, fordi bådene kan sidestilles med helårsboliger på land.
Byggetilladelsen skal ifølge Aarhus Kommune sikre, at der kommer bedre styr på sikkerhed, sundhed og miljø i de aarhusianske lystbådehavne.
Nu er bådejerne gået sammen og har stiftet en forening, for de vil kæmpe for deres ret til at bo på vandet. Godt 80 ejere af 40 både har allerede meldt sig ind i fællesskabet.
- Det har været enormt vigtigt for folk at samle sig. Man bliver bange og ked af det, når man får sådan et brev, og man er alene, siger Hans Schneider, der er formand for foreningen.
- Vi har behov for at samle os og prøve at komme i dialog med kommunen om, hvordan vi får det her løst, siger Hans Schneider, der ikke bryder sig om tanken om at skulle finde sig et andet sted at bo.
Mulighed for at klage
I januar forklarede rådmand Nicolaj Bang (K), at kommunen har fået nogle retningslinjer fra Byggestyrelsen, som den følger.
Social- og Boligstyrelsen oplyser til TV2 Østjylland, at det er kommunen selv som bygningsmyndighed, der bestemmer, om en lystbåd skal sidestilles med en bolig. Det ændrer dog ikke på kommunens holdning i sagen. Tværtimod.
- Det er vores foreløbige formodning, at lystbåde vil få mere end almindeligt svært ved at få tildelt byggetilladelse, men vi opfordrer bådejere til at sende en ansøgning om byggetilladelse, som så vil blive behandlet, siger planlægningschef Torben Simonsen fra Aarhus Kommune.
Han tilføjer, at bådejerne har mulighed for at klage over afgørelsen, hvis de får et afslag og mener, det er forkert.
Hans Schneider synes, at kommunen står stejlt på deres egen tolkning af reglerne.
Men er det ikke rimeligt nok, at I skal leve op til de regler, der findes for at bo på en havn?
- Jo, det er helt rimeligt, at vi skal leve op til almindelige reguleringsregler, som en havnemyndighed udsteder. Men det er ikke rimeligt, at vi skal opfylde en byggelovgivning, der er beregnet til huse og ikke til både, siger Hans Schneider.
- Hvis kommunen sammen med os vil lave et havnereglement, som man har i alle andre havne, er jeg helt sikker på, at vi kan efterleve det uden nogen problemer.
Det har ikke været muligt at få en ny kommentar fra Teknik og Miljøs rådmand Nicolaj Bang (K), da han er på vinterferie.