Skandaleramt plejehjem i endnu en møgsag: Sådan vil forstander rette op

To nye tilsyn har medført en stribe af påbud til plejehjemmet Kongsgården, hvor Susanne E. Larsen i april tiltrådte som ny forstander efter en lang række problematiske afsløringer begyndte at rulle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Forstander på plejehjemmet Kongsgården var nytiltrådt i jobbet, da et tilsyn sidst i maj i dag udmøntede sig i en række påbud til stedet.

Fejl og mangler, der samlet set udgør problemer af større betydning for patientsikkerheden.

Det var konklusionen på baggrund af plejehjemmet Kongsgårdens to tilsynsbesøg fra Styrelsen for Patientsikkerhed sidst i maj.

Jeg er helt enig i afgørelsen. Det er selvfølgelig alvorligt at få påbud, og det gør vi nu, hvad vi kan for at rette op på.
Susanne E. Larsen, forstander, plejehjemmet Kongsgården

I dag faldt afgørelsen så, hvor Kongsgården nu modtager en række påbud fra styrelsen.

- Jeg er helt enig i afgørelsen. Det er selvfølgelig alvorligt at få påbud, men ambitionen er, at vi har et niveau i dokumentationen, der svarer til kravene og retningslinjerne. Det gør vi nu, hvad vi kan for at rette op på, siger forstander på plejehjemmet Kongsgården, Susanne E. Larsen.

Plejehjemmet Kongsgården har fået følgende påbud:

Påbud fra det sundhedsfaglige tilsyn:

  1. at sikre forsvarlig medicinhåndtering, herunder implementering af instruksen herfor fra den 21. juli 2020.
  2. at sikre, at der gennemføres systematiske sygeplejefaglige vurderinger for nyvisiterede patienter fra den 21. juli 2020 og for samtlige patienter i aktuel behandling inden den 28. juli 2020.
  3. at sikre tilstrækkelig journalføring i overensstemmelse med lovgivningen herom, herunder dokumentation af informeret samtykke, fra den 21. juli 2020.
  4. at sikre implementering af instrukserne for fravalg af livsforlængende behandling og pludselig opstået sygdom/ulykke fra den 21. juli 2020.

 

Påbud fra ældretilsynet:

  1. Sikre borgernes selvbestemmelse, livskvalitet og medinddragelse i eget liv samt værdig død.
  2. Sikre en dokumentationspraksis, der understøtter sammenhængende social- og plejefaglige indsatser
  3. Sikre, at der anvendes systematik og faglige arbejdsgange til sikring af, at der ydes hjælp, omsorg og pleje af fornøden kvalitet.
  4. Sikre, at der fastsættes mål for personlig og praktisk hjælp med rehabiliterende sigte samt vedligeholdelsestræning og genoptræning i overensstemmelse med servicelovens §§ 83 og 86

 

Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed

Fejl i forhold til blandt andet sikring af borgernes selvbestemmelse og livskvalitet samt håndtering af medicin, lister, journalføring, samtykker og instrukser var blandt de alvorlige forhold, som man altså vurderede udgjorde et større patientsikkerhedsmæssigt problem.

Ifølge Susanne E. Larsen har fokus siden blandt andet været på at ansætte flere sygeplejersker og terapeuter. For eksempel er man ved at ansætte en kvalitetssygeplejerske, der skal højne kvaliteten i forhold til personalets kompetencer.

En alvorlig sag

Sidst i april tiltrådte Susanne E. Larsen stillingen som forstander på plejehjemmet Kongsgården. Det skete efter massiv kritik rettet mod stedet fra de pårørende.

Opgaven lød ifølge Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) på, at hun skulle 'sætte tryk på en kulturforandring' på stedet, så tilliden til de beboere og pårørende kunne genskabes.

I marts henvendte Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune sig så til Styrelsen for Patientsikkerhed med en bekymring om forholdene på Kongsgården.

Det var denne bekymringshenvendelse, der udmøntede sig i tilsynsbesøget sidst i maj, som altså i dag blev til en endelig afgørelse om påbud på at rette op på forholdene.

- Vi overholder som udgangspunkt retningslinjerne, og derfor blev vi også glade, da styrelsen kom forbi sidst i marts. Vi kunne se, at det var lige så galt, som vi frygtede. Men vi forventer, at vi er i mål, til når styrelsen kommer forbi næste gang, så påbuddene kan blive løftet, siger Susanne E. Larsen.

Presset på Aarhus Kommune stiger. Historien om skjulte optagelser af plejesvigt mod 90-årige Else Marie Larsen på Kongsgården i Viby har i ugevis vakt debat og gør det fortsat. Statsministeren har på sin facebookside skrevet, at der mangler ressourcer og hænder på de danske plejehjem, og nu står flere familier fra Aarhus-området nu frem med samme opråb. Indslaget er fra den 13. juli 2020.

Landets mest udskældte plejehjem

Kongsgården har været hårdt ramt af kritik, siden TV2 i samråd med 90-årige demensramte Elses pårørende valgte at dokumentere forholdene, som familien og andre pårørende havde råbt op om i årevis, med skjulte optagelser.

- Vi har jo set nogle af billederne derfra, så det kommer desværre ikke som en overraskelse. Men vi ser på sagen med den største alvor. Vi skal have genoprettet tilliden til ældreplejen hurtigst muligt. Ikke blot på Kongsgården, men i kommunen som helhed, siger byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Anders Winnerskjold (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Først fik kommunen nedsat et fogedforbud, så offentligheden ikke kunne få optagelserne at se. Men da landsretten den 30. juni stadfæstede afgørelsen, besluttede Ekstra Bladet den 6. juli at offentliggøre dele af optagelserne alligevel.

Det skabte glæde hos Ældresagen, da borgmester Jacob Bundsgaard tidligere på måneden lovede flere penge til ældreplejen. Men belært af tidligere erfaringer ville formanden for Ældresagen Aarhus ikke juble endnu. Indslaget er fra den 14. juli 2020.

Siden har både borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand i Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) meldt ud, at fogedforbuddet skal ophæves.

- Noget af det her handler om manglende ressourcer, men noget af det handler også om manglende moral og empati over for de ældre. Vi skal se på, hvordan vi kommer tættere på de ældres dagligdag. Hvordan fru Jensen går og har det fra morgen til aften, siger Anders Winnerskjold til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Og derefter kommer spørgsmålet om penge og ressourcer, og der går vi til de næste budgetforhandlinger med netop det for øje. Dertil skal det siges, at der allerede er sat en lang række initiativer i gang.

Det har hverken været muligt at få borgmester Jacob Bundsgaard eller rådmand Jette Skive til at kommentere på de påbud, Kongsgården i dag har modtaget.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her