Skoleleder på corona-ramt skole: Forældre er bekymrede
En femteklasse, to lærere og flere andre elever på Malling Skole i Aarhus er sendt i karantæne, fordi en forælder til to elever på skolen er smittet.
Malling Skole i Aarhus måtte mandag sende en hel femteklasse, to lærere og flere andre børn hjem fra skole.
Det skyldes, at fire fædre og et barn til en af fædrene, der går i femteklasse, er smittet med corona-virus, COVID-19. De fire fædre har været på skiferie i Østrig.
Det oplyser skoleleder, Klaus Lundgaard Schubert, på Malling Skole mandag formiddag til TV2 ØSTJYLLAND.
- Det er flere børn og voksne, der har været i kontakt med smittede i lokalområdet, der er blevet sendt i karantæne, siger skoleleder Klaus Lundgaard Schubert til TV2 ØSTJYLLAND.
Siden mandag er skolen blevet kontaktet af flere bekymrede forældre, men de maner til ro.
Ikke alle skal i karantæne
- Jeg har mange bekymrede forældre, der siger, at de også har været i kontakt med familierne, men vi følger de anvisninger, vi har fået fra Styrelsen for Patientsikkerhed, siger skolelederen.
Han lægger vægt på, at det ikke er skolen, der beslutter hvem der skal eller ikke skal i karantæne.
- Det er patientstyrelsen, der har lavet en konkret lægefaglig vurdering, og det er den, vi på skolen forholder os til. Vi har spurgt, om vi skal lukke skolen, og det mener de ikke, at vi skal, siger han.
Ifølge skolelederen blev barnet i 5. klasse testet positiv søndag, og Styrelsen for Patientsikkerhed har derefter været i kontakt med de personer, barnet har været i kontakt med siden fredag, og de er blevet sendt i karantæne.
"I kontakt med" vil sige inden for to meter i et kvarter eller mere.
Skoledirektøren i Aarhus Kommune oplyser mandag til TV2 ØSTJYLLAND, at man har oprettet en hjemmeside til skoleledere i kommunen, hvor de kan få oplysninger.
Børn rammes sjældent
Børn og Unge-forvaltningen i Aarhus Kommune holder et dagligt beredskabsmøde om coronavirusset, hvor man bliver informeret om status på skoler og daginstitutioner og modtager oplysninger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Mandag morgen kl. 7.30 var i alt 113 danskere smittet med coronavirus og 770 danskere i karantæne. Der er flere børn blandt både de smittede og dem i karantæne, men det er uvist, hvor mange.
- Børn kan blive smittet, men som det er, bliver børn ikke særligt syge, sagde Anne-Marie Vangsted, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, mandag til Berlingske.
Erfaringerne fra Kina, hvor virusset stammer fra, er, at børn ikke rammes lige så ofte af virusset. De bliver typisk heller ikke lige så syge af sygdommen, som voksne gør.
Fire hospitaler i Danmark er udpeget til særligt at tage sig af børn, fremgår det af de seneste retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen har udsendt.
Ingen i Danmark har mistet livet på grund af virusset.
Børns Vilkårs råd til forældre
Lyt til dine børns bekymring
Børn kan godt opleve, at deres forældre siger: ”Det skal du ikke tænke på”. Men når børn nu tænker på det, har de brug for at få talt om det. Giv dig tid til at lytte til deres bekymringer og hjælp dem med at sortere i de informationer, de har fået fra medier og andre steder. Tag barnets følelser alvorligt og svar så ærligt og konkret som muligt.
Tal med dine børn om fakta
Fortæl dit barn de konkrete fakta om coronavirussen. For eksempel at sundhedsmyndighederne generelt mener, at der er god grund til at tage det roligt. Det er primært ældre og svækkede borgere, som risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus. Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at man skal have været i tæt "ansigt-til-ansigt"-kontakt med en coronasmittet for selv at få virussen. Det vil sige inden for to meter fra hinanden i mere end 15 minutter.
Se nyheder med dit barn
Generelt er det en god idé, børn ikke ser nyheder uden en voksen. Det giver børnene mulighed for at stille spørgsmål og få talt om deres bekymringer. Det værste er at gå rundt med fantasier.