Skyderi i boligkvarter: Bandemedlemmer bandlyses i over otte år
To mænd har fået forbud mod at komme to steder i Aarhus i 10 og otte år. De er dømt for et voldsomt banderelateret angreb på to personer i et boligkvarter
To medlemmer af Brabrand-gruppen er torsdag blevet kendt skyldig i at have overfaldet to personer, de var i konflikt med på Dortesvej i Brabrand den 29. januar.
En 28-årig og en mand på 26 år var sammen med en gruppering, da de kørte ind i to mænd i en bil, som de var i konflikt med. Her affyrede de flere skud, som blandt andet ramte en 22-årig mand i foden og sprøjtede ham i hovedet med peberspray.
Flere beboere i området så og hørte det voldsomme overfald og ringede til politiet. Kort efter kunne Østjyllands Politi anholde den 28-årige mand, og senere fandt man frem til den 26-årige, som også havde været med til overfaldet.
Forsvarer: Meget alvorlig foranstaltning
Torsdag blev den 28-årige idømt otte års fængsel og en betinget udvisning. Den 26-årige fik seks års fængsel. Begge dømt efter straffelovens paragraf 81b.
Begge to har nu et forbud mod at opholde sig i Aarhus Vest og i Brabrand - den 28-årig i 10 år efter løsladelse, imens den 26-årig ikke må opholde sige i de to områder i otte år.
- Min klient har boet i Brabrand-området hele sit liv. Han har sine forældre, sine søskende, sin kone og sit barn der. Så derfor er det en meget alvorlig og indgribende foranstaltning for ham og hans familie, når man får sådan et opholdsforbud, siger Mette Grith Stage, forsvarer til dømte 26-årig mand.
- Det er et godt værktøj til at dæmme op for den magtesløshed, der kan opstå, når bandemedlemmerne bliver løsladt. Det er utroligt nemt at falde tilbage i bandemiljøet, siger anklager for Østjyllands Politi Rosa Pape.
Det er første gang nogensinde i Østjyllands Politikreds, at personer bliver idømt opholdsforbud.
Forsvarer Mette Grith Stage gik efter frifindelse, så derfor er hun ikke tilfreds med dommen. Anklagerne havde gået efter et opholdsforbud i hele Aarhus Kommune, men Mette Grith Stage er tilfreds med, at det kun er blevet i to postnumre.
- Jeg er meget ked af, at min klient har fået det. Men jeg er tilfreds med, at det er blevet til to postnumre, ellers er man hårdt ramt, når man bor i en stor kommune som Aarhus, hvis forbuddet gælder hele kommunen, siger forsvaren.
Hun forventer, at hendes klient vil anke dommen.
Anklager: Opholdsforbud dæmmer op for utryghed
Rosa Pape og Tanja Fogt var anklagere i sagen, og her er man glad for straffen til de to mænd.
- Jeg er tilfreds med, at retten med dommen viste, at det får en meget hård konsekvens, når man på den måde tilsidesætter hensynet til andre mennesker og bruger skydevåben i det offentlige rum til fare for uskyldige borgere, siger Rosa Pape i pressemeddelelsen.
Særlig opholdsforbuddet er man også tilfreds med fra anklagernes side, som de ser, som en straf der tager hensyn til indbyggerne i området hvor det skete.
- Derudover er jeg tilfreds med, at de tiltalte også fik et opholdsforbud, idet det er en afgørende måde, hvorpå der kan dæmmes op for den utryghed, frygt og magtesløshed som bandemedlemmer gennem deres kriminalitet skaber hos borgerne. Det betyder at de i mange år frem ikke kan opholde sig i det område, hvor de med deres kriminalitet har skabt utryghed, siger Rosa Pape.
Dømt for angreb med hund og slag med slagvåben
Den 28-årige blev også dømt for forhold under bandekonflikten i sommeren 2017. Her havde han sammen med fem andre mænd tvunget et rivaliserende bandemedlem ind i en kassevogn, hvor de slog ham med slagvåben og fik en hund til at bide ham.
Her blev den 28-årig dømt efter den såkaldte bandeparagraf, som kan give skærpet straf, hvis forbrydelsen har relation til bandekonflikt. De fire andre mænd har fået dom i Byretten.
Nu skal Østjyllands Politi have fundet en måde, hvorpå man kan kontrollere, at de ikke kommer i områderne (når fængselsstrafferne er afsonet).
- Vi skal have fundet et leje med, hvordan man kontrollerer det. Ved en overtrædelse risikerer de 60 dages fængsel, siger Rosa Pape til TV2 ØSTJYLLAND.