Slut med at bruge kolonihaver som skattefrie helårsboliger

Der bliver overnattet uden for sæsonen og bygget større huse end reglerne tillader.

Udgivet Opdateret
Der er cirka 3.800 kolonihaver i Aarhus Kommune, hvoraf langt størstedelen er ejet af kommunen. Foto: Christian Solgaard Johansen, TV2 Østjylland

Kolonihaver skal være et åndehul, hvor man kan tage hen uden for arbejdstid, nyde sin frihed og eventuelt have tandbørsten med i sommerhalvåret.

Det er med andre ord ikke meningen, at man skal overnatte der året rundt og bruge det som et almindeligt hus, hvor man bare slipper for at betale ting som ejendomsskat og grundskyld.

Alligevel sker det flere steder rundt i de aarhusianske kolonihaveforeninger, at folk ikke følger reglerne. Hverken når det gælder overnatning eller størrelsen på fritidshusene.

Det er Aarhus Stiftstidende, som igennem en række artikler har dokumenteret, hvordan der både bliver bygget langt større end det tilladte, for tæt på skel og søbeskyttelseslinjer, og at folk overnatter uden for sæsonen.

Det kan man se, fordi deres biler og cykler holder der døgnet rundt.

TV2 Østjylland besøgte mandag haveforeningerne Vesterled og Bakkevang i Åbyhøj. Her siger flere beboere, som ønsker at være anonyme, at de ofte ser andre bruge kolonihaverne til helårsbeboelse.

Reglerne for kolonihaver i Aarhus Kommune siger, at husene maksimalt må være 50 kvadratmeter. / Foto: Christian Solgaard Johansen, TV2 Østjylland

Det er usolidarisk

I Haveforeningen Frydenlund i Hasle siger formand Randi Østergaard, at reglerne bliver forklaret meget nøje over for folk, der lejer et hus på stedet.

- Vi skriver det også i vores nyhedsbreve, og der er en konsensus om, at man ikke bor her året rundt, siger Randi Østergaard, som er overbevist om, at de ikke har beboere, som overnatter om vinteren.

Lea Schmidt Nielsen har på tredje år et kolonihavehus i Frydenlund. Hun undrer sig over, at man andre steder bryder reglerne.

- Der er ligesom en tilgang til, at man sætter hinanden i fare ved at bryde reglerne. Det undrer mig, at der ikke er større solidaritet over for hinanden, siger Lea Schmidt Nielsen.

- Jeg forstår godt, at det er et dejligt sted at være hele året, og jeg kan da godt savne om vinteren at være herude. Men det er jo også dejligt at glæde sig til noget. Det ville jeg ikke gøre, hvis jeg boede her hele tiden.

Regler for kolonihaver

  • Man må kun bo i sin kolonihave i sommerhalvåret. Det vil sige fra den sidste lørdag i marts til den sidste søndag i oktober.

  • Aarhus Kommune har 3.800 kolonihaver. De 3.000 af dem ligger på kommunal jord, som er udlejet til Kolonihaveforbundet og tre individuelle haveforeninger. De 800 er private eller statsejede.

  • De grundlæggende regler for de 3.000 kommunaltejede kolonihaver er, at huset maksimalt må være 50 kvadratmeter og have 15 kvadratmeter overdækket terrasse.

  • For de 800 private eller statsejede huse er det lokalplanerne, der fastsætter størrelsen.

  • Al administration og drift er forankret i den enkelte haveforening og i forbundet.

  • Alle aarhusianske kolonihaver skal i øvrigt være kloakeret inden 2024 for at mindske forurening af grundvandet.

Kilde: Aarhus Kommune.

Truer den rekreative værdi

Hos Aarhus Kommune kræver man nu handling. Det siger Enhedslistens Solveig Munk, der er formand for teknisk udvalg.

- Hvis man gør det til helårsbeboelse, truer det det, jeg gerne vil værne om: Den rekreative værdi. Det skal være spekulationsfrit og til at betale for almindelige mennesker at have en kolonihave, og derfor er det vigtigt, at reglerne overholdes, siger Solveig Munk.

- Jeg har stor tiltro til, at haveforeningerne kan forvalte det her selv. Kan de ikke det, må vi skærpe tilsynet med dem, siger Solveig Munk, der ikke umiddelbart har et bud på, hvordan man kan kontrollere, om reglerne bliver overholdt.

I Ballerup går de 'all in' med kontrollen

Problemerne med lovbrud i kolonihaverne er også blevet drøftet på Christiansborg, for Aarhus Kommune står ikke alene med dem.

I Ballerup har man taget nye og efter nogens smag alt for omfattende metoder i brug for at dokumentere, at reglerne bliver brudt. Kommunens folk render rundt med lommelygter og kameraer og fotodokumenterer røg fra skorstene, tændte varmepumper og noterer nummerplader.

Regeringen håber på, at man inden sommerferien kan indkalde til forhandlinger om, hvordan kommunerne bedre kan gribe ind.

- Jeg forstår deres bekymringer, og jeg er opmærksom på de udfordringer, de står med i forhold til at håndhæve reglerne, når det gælder de her kolonihaver. Derfor har mit ministerium været i gang med at arbejde med nogle tiltag, der kan hjælpe med at håndhæve reglerne, siger Louise Schack Elholm (V), der er minister for landdistrikter.

Det arbejde har en række kommuner ifølge ministeren været involveret i.

Se nyhedsindslaget fra TV2 Østjylland mandag den 3. april her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her