Sporveje forsvarer brug af fyrings-trusler over for ansatte

Det er på sin plads at fortælle ansatte, at deres sygdom kan få ansættelsesmæssige konsekvenser, siger Aarhus Sporvejes HR-chef efter massiv kritik

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Bjarne Larsen, der er HR- og kvalitetschef hos Aarhus Sporveje, forsvarer den måde, virksomheden kommunikerer med sine ansatte. / Video: TV2 ØSTJYLLAND / Midttrafik

Aarhus Sporveje svarer nu på den hårde kritik, som medarbejdere og Fagforeningen 3F har rejst af busselskabet.

Kritikken går på, at Aarhus Sporveje kører en ledelsesstil baseret på frygt og trusler. Ansatte frygter for deres job, hvis de melder sig syge.

Bjarne Larsen, Aarhus Sporvejes HR- og kvalitetschef, forstår godt, at medarbejdere kan føle sig truet, når de får at vide, at noget kan få ansættelsesmæssige konsekvenser.

Der, synes vi, er det nødvendigt for os at fortælle de her medarbejdere, at nu er vi nået til et sted i forløbet, hvor det er meget alvorligt.
Bjarne Larsen, HR-chef, Aarhus Sporveje

- Det kan jeg godt, siger han og uddyber:

- Vi har haft et forløb inden, hvor vi har arbejdet med fastholdelse og forsøgt at hjælpe medarbejderne. Vi har en stor værktøjskasse, vi tager i, når folk bliver ramt af et eller andet alvorligt. Det ender måske med en afsked, og der skal folk vide, at nu er det altså alvorligt. Det, synes jeg, er fair, siger Bjarne Larsen.

Hvorfor siger I, at det kan få ansættelsesmæssige konsekvenser?

- Fordi medarbejdere har tidligere oplevet, at de ikke var opmærksomme på, at det her er alvorligt. Desuden kan man sige, at hvis man ender i byretten med en sag eller taler med juridiske personer omkring de her ting, så er det godt at have forberedt medarbejderne, hvis det ender med afskedigelse, siger Bjarne Larsen.

Fair at fortælle om mulig konsekvens

Han mener, det er på sin plads, når selskabet orienterer medarbejdere om, at eksempelvis sygdom kan ende med fyring.

- Vi starter enhver sygefraværssamtale med at sige, at vi arbejder med fastholdelse. Det er det, det går ud på. Men så er der nogle samtaler, som undervejs i forløbet bliver så alvorlige, at det kan ende med ansættelsesmæssige konsekvenser, siger Bjarne Larsen og uddyber:

- Der, synes vi, er det nødvendigt for os at fortælle de her medarbejdere, at nu er vi nået til et sted i forløbet, hvor det er meget alvorligt, siger Bjarne Larsen.

Genkender ikke kritik

Alene i år har 74 ansatte hos Aarhus Sporveje enten sagt op eller er blevet bedt om at finde et andet arbejde.

Det skyldes dårligt arbejdsklima, mener 3F.

Bjarne Larsen afviser. 74 medarbejdere svarer til cirka ti procent af selskabets ansatte, og det er en helt naturlig afgang, som man også ser andre steder, siger han.

- Jeg er glad for at konstatere, at rigtig mange af dem, der fratræder for at gå på pension, fortsætter som afløsere hos os. Det er ikke noget, vi tvinger dem til. Det er noget, de selv vælger. Det er rigtig dejligt, siger Bjarne Larsen.

Han nævner, at der hvert år er forskellige jubilæer i virksomheden.

- Så på den måde har jeg ikke det indtryk af virksomheden, som det her indslag tegner, siger han.

Se interviewet med Bjarne Larsen i videoen øverst i artiklen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her