Storstikkerens død: Det var ufatteligt hvad hun gjorde
Journalist Peter Kramer er en af dem, der ved mest om storstikkeren Grethe Bartrams liv
Den aarhusianske storstikker Grethe Bartram er død. Hun blev 92 år gammel.
Grethe Bartram var den ene af de kun to danske kvinder, der i retsopgøret efter 2. Verdenskrig blev idømt dødstraf for deres handlinger under Besættelsen.
Grethe Bartram stak i alt 53 modstandsfolk til den tyske besættelsesmagt, heriblandt sin egen bror, Christian Bartram, der ligesom hele familien var engageret i illegalt arbejde.
Journalist Peter Kramer kender Grethe Bartram særdeles godt. Hans familie er blandt dem, der har lidt under Grethe Bartrams beslutning.
- Det er ufatteligt mange familier, der er påvirket af det, hun gjorde. Det er mange børn og mange børnebørn, der er vokset op med mareridtet om Grethe Bartram i deres bevidsthed, og det er jeg også selv, fordi det hun lavede var så ufatteligt og uforståeligt, at den menneskelige hjerne næsten ikke kan begribe det, siger Peter Kramer.
Han har flere gange talt i telefon med Grethe Bartram.
- Det, hun sagde i telefonen, når jeg talte med hende, var; har du nogensinde prøvet at være fattig? Det handlede om penge. Som 17-årig blev hun mor og blev gift med kongebrev og hun havde en mand, der var invalid, og hun skulle forsørge en familie og kunne ikke få det til at hænge sammen, siger Peter Kramer.
Grethe Bartram blev dømt til døden. Dødsdommen blev senere ændret til livsvarigt fængsel, og efter at have siddet fængslet i Horserødlejren blev hun benådet.
Siden flyttede hun til Sverige og skiftede navn til Margrethe Thomsen. Her boede hun i 60 år frem til sin død.
Se mere om den aarhusianske storstikker i videoen øverst i artiklen.