Svært at være intelligent og kvinde: - Deres præstationer reduceres til fantasiløs arbejdsomhed

Anna er højt begavet. Hun oplever, at der er forskel på mænd og kvinder, når det gælder forventninger til deres intelligens.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Anna Møller Yang mener, at der er en forestilling om, at mænd er gode til naturvidenskab, mens kvinder er gode til de blødere områder som humaniora og fag med menneskekontakt.

Mænd og kvinder er lige intelligente.

Det kan lyde banalt. Alligevel er det netop, hvad et nyt belgisk studie slår fast baseret på 35 års data.

I Danmark har kvinder for længst gjort sit indtog på uddannelsesmarkedet. Faktisk har de overhalet mændene, når det gælder de lange videregående uddannelser. I 2019 var der nemlig seks procent flere kvinder end mænd med en lang videregående uddannelse.

Man er hurtig til at slå dem (red. intelligente piger) over en kam og kalde dem 12-tals piger og på den måde reducere deres præstationer til at være en fantasiløs arbejdsomhed snarere end deres selvstændige arbejde og intelligens.
fra Camilla Skovbjerg Paldam, projektleder på forskningsprojektet ’Køn Redelighed’ på Aarhus Universitet

Alligevel er det ikke nødvendigvis problemfrit at være intelligent kvinde i dagens Danmark, lyder det fra 19-årige Anna Møller Yang fra Hasle. Hun er medlem af foreningen Mensa for særligt begavede.

Hun oplever, at der er en særlig forventning til hende som intelligent kvinde.

- Jeg tror ofte, at man møder den fordom, at hvis man går op i sit udseende, kan man ikke samtidig være fagligt interesseret eller have høj intelligens. Hvis jeg en dag kommer i glittersko og lyserødt tøj, bliver jeg behandlet som om, jeg ikke rigtig ved så meget, siger Anna Møller Yang.

- Jeg synes ikke, at det er så rart, når jeg ved, at jeg kan lige så meget som drengene, men jeg bliver behandlet som om, der er forskel, siger Anna Møller Yang til TV2 ØSTJYLLAND.

Direktøren for Museet Køn, Julie Rokkjær Birch. Foto: TV2 Østjylland

De største, stærkeste og klogeste

Netop i anledning af kvindernes internationale kampdag, mener direktør på KØN – Gender Museum Denmark også fortsat, at der er grund til at diskutere ulighed mellem køn.

- Vi vil holde ild i ligestillingsdebatten og vil have 8. marts til at leve, siger Julie Rokkjær Birch, direktør på KØN – Gender Museum Denmark, til TV2 ØSTJYLLAND.

Anna Møller Yang blev student i sommer fra et teknisk gymnasium, og her oplevede hun, at drengene var bedre til at række hånden op, selvom de ikke nødvendigvis kendte svaret. Selv var hun mere tilbageholdende, fordi hun kunne føle, at der blev talt ned til hende, hvis hun svarede forkert.

- Jeg gjorde det lidt for at passe ind og spille med på ideen om, at det er de maskuline, der skal være de største, stærkeste og klogeste. Men det er ærgerligt, og der er ikke nogen grund til det, siger Anna Møller Yang.

Museet Køn - det tidligere Kvindemuseum i Aarhus - har for nyligt skiftet navn. Foto: Pressefoto / Kvindemuseet

Alle kvinder skåret over én kam

Oplevelsen kan bunde i, hvordan kvinder, der klarer sig akademisk godt, bliver omtalt i den offentlige debat, lyder det fra Camilla Skovbjerg Paldam. Hun er projektleder på forskningsprojektet ’Køn Redelighed’ på Aarhus Universitet.

- Man er hurtig til at slå dem (red. intelligente piger) over en kam og kalde dem 12-tals piger og på den måde reducere deres præstationer til at være en fantasiløs arbejdsomhed snarere end deres selvstændige arbejde og intelligens, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor glæder det også Julie Rokkjær Birch, at ligestillingsdebatten har fået lov at fylde med den seneste bølge af me too.

- Normalt er der ikke meget snak om køn og ligestilling i medierne. Men nu er det som, det har været 8. marts mange dage. Det er kommet på dagsordenen. Det er positivt, det er tiltrængt, og vi har gang i en stor kulturforandring, siger museumsdirektøren.

Anna Møller Yang

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her