Tatovør bryder loven: Nu vil han have den lavet om
En række tatovører vil have tatoveringsloven lavet om, så de lovligt kan tatovere på hænder, hals og i ansigtet. Det foregår alligevel allerede i dag, fortæller en tatovør.
Jakob Holst har i 11 år været tatovør. Sammen med syv andre driver han Venlig Hilsen Din Tatovør i hjertet af Aarhus.
Det sker ofte, at en kunde, han tidligere har tatoveret, gerne vil have lavet en tatovering, selvom den er ulovlig at få lavet i Danmark.
- Skal jeg så sige nej og sende dem til en anden? Det har jeg ikke lyst til. Det synes jeg, er decideret latterligt, siger Jakob Holst til TV2 ØSTJYLLAND.
Så du gør det alligevel?
- Ja, det gør jeg.
Hvad har det af konsekvenser?
- Ingenting andet end glade mennesker og tilfredse kunder, som ikke bliver sendt videre i systemet eller går til en hjemmetatøver, siger han.
Ifølge Østjyllands Politi har der været tre sager de seneste fem år, hvor en tatovør har fået en bøde for at tatovere ulovligt på hånd, hals eller hoved.
Vil have ændret lov fra 1966
I dag er det ulovligt i Danmark at tatovere på synlige steder – hænder, hals og hoved. I flere andre lande er det lovligt. Jakob Holst har aldrig selv tatoveret en person i ansigtet, men hals og hænder laver han et par gange om måneden.
- Små tatoveringer på fingrene, det er der mange kvinder, som gerne vil have. Det synes jeg, at folk skal have lov til, siger Jakob Holst.
Det var den daværende konge Frederik den 9. som selv havde flere tatoveringer, der i 1966 var med til at underskrive loven om, at man ikke må tatovere personer under 18 år.
Og at man straffes, hvis man tatoverer en person i hoved, på hals eller hænder.
Jakob Holst mener ikke, at loven er tidssvarende i dag.
Derfor har han og en række andre tatovører fremsat et borgerforslag, som skal få politikerne til at drøfte en mulig lovændring, hvis det får nok opbakning.
- Den er håbløst forældet, synes jeg. Og for det andet synes jeg, at folk skal have frihed til selv at bestemme over deres egen krop, siger han.
- Det, at det er ulovligt, er også med til at opretholde de stigmager, der er omkring det. Det er ond spiral.
Info om tatoveringer:
- 600.000 danskere er tatoveret ens fordelt i byer og i provinsen
- Flere kvinder og flere helt unge bliver tatoveret - det er trenden
- Der er forsigtigt anslået 400 tatovørforretninger i Danmark, og derudover en meget stor amatøraktivitet
Kilde: Bispebjerg Hospital
Dansk Tatovør Laug bakker op
Jakob Holst kunne aldrig selv finde på at tatovere en person på 18 eller 19 år, eller andre som ikke har tatoveringer i forvejen på synlige steder.
Han foreslår selv, at aldersgrænsen for tatoveringer på hænder, hals eller hoved kunne blive sat op.
- Hvis det bliver lovligt, så kan vi bedre hjælpe folk. I stedet for at sige, det er ulovligt, det må vi ikke. I stedet for vi mister kontrollen om, hvem der laver hvad, siger han.
Hos brancheforeningen Dansk Tatovør Laug bakker man op om en ændring af loven.
- Tiden er løbet fra forbuddet, især fordi der ikke er andre lande, som har sådan et forbud, siger formand Frank Rosenkilde til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener, at hovedparten af tatovører ville være voksne nok til ikke at tatovere unge på synlige steder.
- Filmen knækker, hvis det er helt unge, som får tatoveringer på halsen og i ansigtet. Så der kan jeg godt se, at loven beskytter dem, siger Frank Rosenkilde og fortsætter:
- Men man kan bare tage over grænsen og få den lavet, så derfor giver den ingen mening.
Ingen opbakning fra professor
I 2018 trådte en ny tatoveringslov i kraft. Den væsentligste ændring var en obligatorisk registreringsordning af alle tatoveringssteder.
Loven om at man ikke må tatovere på hænder, hals og hoved blev beholdt.
- Det var et socialt, kulturelt og menneskeligt problem, som førte til, at man indførte forbuddet og det var velbegrundet, mener jeg, fordi unge ikke ser livet i perspektiv, men mere i nuet, siger Jørgen Serup, som er professor og overlæge på Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital.
Ifølge ham er der intet sundhedsmæssigt i vejen for at tatovere på hænder hals og hovedet – udover hvis det bliver tæt på øjnene eller munden.
Kosmetiske tatoveringer i ansigtet er lovlige, men for at udføre dem, så skal de igennem et kursus.
Jørgen Serup har svært ved at se, at loven skulle blive ændret i den nærmeste fremtid - da den var oppe at vende i 2018.
- Der er taget grundig stilling til det i lovgivningen. Hele vejen igennem forløbet har det været meget urokkeligt, siger Jørgen Serup til TV2 ØSTJYLLAND.
Politikere også imod ændring
Folketingsmedlem for De Konservative Mona Juul mener heller ikke, at loven skal laves om.
- Jeg forstår godt ønsket og er personligt fuldstændig ligeglad med, om du har tatoveringer – og hvor de er. Jeg tænker dog umiddelbart, at et forbud giver god mening med samme begrundelse som tidligere. Nemlig at der kan opstå problemer med resocialiseringen.
Heller ikke Kirsten Normann Andersen fra SF, mener umiddelbart, at en lovændring vil være en god idé.
- Tatoveringer er irreversible, og selv om jeg er med på, at staten ikke skal bestemme, hvordan man ønsker at udsmykke sig, så er der dog også evidens for, at vores holdninger og opfattelser af, hvilke former for udsmykning vi holder af – ændrer sig over tid.
Begge vil følge udviklingen i borgerforslaget og være åbne for nye argumenter, hvis borgerforslaget får 50.000 stemmer, og politikerne skal tage stilling til det på Christiansborg.